7 секретів успішного вебінару: як зацікавити аудиторію до кінця

Пандемія стала причиною масового переходу бізнесу до онлайн. Одночасно з цим набули значного імпульсу та онлайн методи просування – зокрема, велику популярність стали набирати вебінари, на яких експерти ринку діляться порадами, як компаніям виживати далі. У цих умовах Валентина Дрофа, засновник та СЕО Drofa Communication Agency вирішила поділитися секретами проведення успішних вебінарів.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Я пам’ятаю, як починала проводити свої перші вебінари – це було 11 років тому, коли я заснувала платформу для навчання трейдингу. У той час формат онлайн-навчання ще тільки починав набирати популярності, і ні в кого не було розуміння, що і як робити. Але шляхом спроб і помилок мені вдалося усвідомити для себе деякі секрети успіху, і на платформі стало успішно проводитися по 300-400 вебінарів на місяць. Сьогодні я хотіла б поділитися деякими з цих секретів з вами.

Секрет №1. Хто приготувався до бою, той наполовину його виграв

Коли ви готуєте вебінар, у вас у голові має бути загальний план – що і як відбуватиметься. Почніть з теми – адже ви хочете провести вебінар, щоб розповісти про щось. Зараз різними компаніями проводиться багато вебінарів, і часто їхня тематика буває схожою. Якщо ваша тема також перетинається з кимось із колег, виберіть та зосередьтеся на тих її аспектах, які, на вашу думку, неточно чи неповно висвітлені в інших. Враховуйте, що ваш час на вебінарі буде обмежений, – не намагайтеся осягнути неосяжне і розставте пріоритети. Якщо у вас вже є якісь готові напрацювання, то дещо простіше.

Розраховуйте на 30-45 хвилин – це золота середина для вебінарів. Статистика показала, що лише 10% слухачів хочуть відвідувати виступи, які тривають довше за годину. При цьому 10-15 хвилин обов’язково потрібно виділити відповіді на запитання слухачів. Отже, у вас залишається 30 хвилин – якщо щось не вдасться вкласти в ці рамки, завжди можна зробити продовження в наступному вебінарі.

Розпишіть план вашого виступу не тільки для себе, а й для слухачів – щоб їм було зрозуміло, про що і в якому порядку ви говоритимете. Розмістіть цей план на вашому сайті, покажіть на початку виступу. Повідомте, коли учасники зможуть ставити запитання – під час виступу або після його закінчення. Заздалегідь підготуйте відповіді на можливі питання, як на тему вебінару, так і технічного характеру, на кшталт: «Чи буде відеозапис цього вебінару?» і «Чи можна отримати вашу презентацію?».

Зрозуміло, перед офіційним виступом проведіть репетицію, щоби переконатися, що все вдається зробити саме так, як ви запланували.

Секрет №2. Хліба і видовищ

Важливо розуміти, що вебінар – це не те, що виступ перед аудиторією, що фізично перебуває перед вами. Ви не бачите ваших гостей, не відчуваєте їх, а самі гості можуть бачити хіба ваше обличчя в невеликій рамці на екрані. У вас не встановлюється емоційний контакт. У таких умовах, як би цікаво ви не вели розповідь, людям швидко набридне слухати голову, що говорить. Зазвичай людині важко утримувати увагу чимось більше 20-25 хвилин.

І тут вас допоможе яскрава презентація. Наочно показуючи те, про що ви розповідаєте, ви не тільки спрощуєте розуміння для аудиторії, але й створюєте різноманітність, тим самим даючи слухачам можливість періодично перемикати увагу на зміст слайдів. А це, своєю чергою, сприяє утриманню уваги слухача до кінця вебінару.

При цьому не потрібно перевантажувати презентацію великою кількістю текстової інформації – це конспект. Читати зі слайдів стіни тексту ніхто не буде. Виводьте тільки найцікавіші та найважливіші дані, за однією думкою на слайд – коротко і лаконічно. Люди приходять на вебінари насамперед для того, щоб отримати корисну інформацію.

Робіть слайди оригінальними та живими – візуальна привабливість презентації значно позначається на загальній атмосфері виступу. Люди запам’ятовують інформацію краще, якщо вона асоціюється з позитивними враженнями. Якщо вебінар від компанії, то не соромтеся використовувати корпоративні кольори та логотипи.

Можна також демонструвати схеми, графіки, фотографії та відеоролики – але враховуйте, що останні мають бути короткими (не більше 30 секунд) і за рівнем звуку не відрізнятимуться від вашої мови. Різкий перепад у гучності викликає негативні емоції у слухачів.

Секрет №3. А поспілкуватись?

Наскільки цікавою не була ваша презентація, є межа того, скільки люди можуть просто слухати. Іноді аудиторію необхідно підбадьорювати – для цього є безліч різних способів. Поєднуйте свою мову та взаємодію з учасниками, жартуйте, проводьте вікторини в чаті та запитуйте думку аудиторії, обіцяйте цікаві сюрпризи, які будуть наприкінці виступу.

Періодично просіть слухачів щось запам’ятати або уявити в умі – так у них складатиметься детальніший образ того, про що ви розповідаєте. Залучайте учасників вебінару та створюйте відчуття, що їм є, чого очікувати.

Ми у наших вебінарах завжди взаємодіємо з аудиторією – ставимо запитання, запитуємо думки, розповідаємо цікаві випадки з нашої практики. Так ми даємо нашим гостям відчути, що її присутність має значення. Проте перевантажувати вебінар інтерактивом теж не варто – є ризик того, що це заважатиме засвоєнню основного контенту.

Секрет №4. А що думають спеціалісти?

Ще один надійний спосіб привернути увагу аудиторії – запросити відомого експерта (або навіть кількох) на тему вашого вебінару. Так, доведеться витратити час, щоб домовитися з ними та провести інструктаж, але ефект від цього буде.

Залучення лідерів індустрії та інфлюенсерів, безумовно, підвищить авторитет вашого вебінару і збагатить ваш контент – альтернативний погляд завжди цікавий публіці. Присутність відомого фахівця добре позначиться на статусі вашого заходу. А формат інтерв’ю/діалогу/круглого столу буде набагато динамічнішим і цікавішим за аудиторію, ніж тривале мовлення одного спікера.

Якщо ви підете цим шляхом, то, певна річ, не забудьте згадати ім’я експерта в анонсах і плані вебінару на своєму сайті. Можна навіть записати короткий відеотизер для більшої привабливості. Та й самого експерта теж попросіть написати про майбутній захід у своїх соцмережах та блогах. Це допоможе залучити аудиторію із передплатників запрошеного експерта. А серед них можуть виявитися нові потенційні клієнти.

Заздалегідь підготуйте для експертів питання, які обговорюватимете в рамках вебінару, та ознайомте їх із ними. Тут не повинно бути жодної самодіяльності, яка може поставити запрошених фахівців у безвихідь. Такі сюрпризи ніхто не любить і наступного разу до вас ніхто не прийде. Ви також можете зробити запит поштою серед учасників, що зареєструвалися на захід, – відповіді на які питання їм хотілося б почути. Все це допоможе урізноманітнити ваш контент і зробити вебінар максимально корисним для слухачів.

Секрет №5. По одязі зустрічають

Може здатися банальним, але все ж таки це важливо. Незважаючи на те, що ви фізично не знаходитесь перед аудиторією, вона все одно може відчувати, з яким настроєм ви прийшли на вебінар. Тому вам потрібно дотриматися ділового стилю у своїй зовнішності та в оточенні. Приведіть свою зовнішність у порядок і добре одягніться. Для жінок також важливо укласти зачіску та не забути про макіяж.

Забезпечте нейтральне заднє тло для вашого виступу. Якщо ви плануєте вести вебінар із дому, то підійде полиця з книгами – неприбрану квартиру та домашніх тварин показувати вашим глядачам недоречно. Якщо ж плануєте виступати з офісу, не проводьте вебінар на фоні скляних стін, за якими люди постійно рухаються. До того ж вони виблискують. В крайньому випадку, можна скористатися функцією, яку зараз пропонують багато платформ для хостингу вебінарів, і встановити штучне тло в налаштуваннях веб-камери. Або зовсім відключити зображення.

Переконайтеся, що все буде тихо протягом наступної години. Попередьте свою сім’ю, колег, переконайтеся, що до вас несподівано не приїде доставка – все, що потрібне для забезпечення робочої обстановки. Так, це не завжди легко здійснимо (особливо вдома), але краще все ж таки постаратися. Це допоможе вам налаштуватися та сконцентруватися, і будьте певні – аудиторія помітить.

Секрет №6. Техпідтримка – до бою

Важливо розуміти, що хоча, як здається, вебінар організувати легше, ніж очний захід, це не означає, що тут з усім можна легко впоратися самотужки. Стежити за тим, що відбувається вкрай важко, коли ви вже в процесі виступу і сконцентровані саме на цьому.

Тому заручіться допомогою хоча б однієї-двох людей і розподіліть обов’язки:

провідний спікер, відповідальний за взаємодію з аудиторією;
модератор, відповідальний за моніторинг повідомлень у чаті;
технічний спеціаліст, який відповідає за те, щоб ефір не переривався через неполадки в техніці.

При цьому досвідчений модератор може виконувати функції технічного спеціаліста. Але, якщо є можливість, краще все ж таки розділити обов’язки і дати кожному сконцентруватися на своїй частині.

Також було б корисно доручити окремій людині роль спостерігача – щоб вона увійшла на вебінар серед учасників, стежила, чи не виникають проблеми з боку слухачів, і повідомляв решту членів команди.

Секрет №7. Без плану “Б” нікуди

Як би добре ви не підготували себе і свою презентацію, завжди залишаються фактори поза вашим впливом: неполадки на платформі, на якій ви проводите ваш вебінар, проблеми з інтернетом, перебої в електромережі, неадекватні слухачі – всього й не порахувати.

Тому вам необхідно мати запасний план на випадок, якщо все почне йти зовсім погано. Заздалегідь перевірте інтернет, підключіть на час турбо-режим, щоб підвищити пропускну здатність каналу. І все одно подумайте, що ви робитимете, якщо інтернет раптом все ж таки відключиться. Один із можливих виходів із цієї ситуації – включити на телефоні режим модему та тримати його поруч. Також підготуйте запасний ноутбук або планшет, з якого ви можете виступати. Надішліть вашу презентацію колегам, щоб вони могли продемонструвати її замість вас.

Підсумок. Хто хоче з’їсти горіх, повинен спочатку розбити шкаралупу

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що проведення вебінарів – справа аж ніяк не проста. І в деяких аспектах навіть складніше, ніж виступи офлайн. Для того, щоб досягти успіху, вам необхідно докласти чимало зусиль, терпіння, часу та творчого підходу.

Чи варто шкурка вичинки – вирішувати вам. Але якщо ви все-таки маєте намір піти цим шляхом, то почніть з відвідування вебінарів інших людей як слухач. Так ви зможете втягнутися в цей формат і зрозуміти, які методи вам подобаються і варті того, щоб їх пробувати, а які – ні.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь