Брендінг тренди на 2022 рік: прогноз засновниці міжнародної брендингової агенції

Брендинг – це сукупність численних елементів, які впливають сприйняття бренду споживачем, що розкривають позиціонування і суть бренда. Згідно з дослідженнями, потрібно всього 7 секунд, щоб справити на споживача перше і вирішальне враження. Користувачеві важливо знайти точки перетину з брендом, відчути свою ідентичність із ним. При цьому важливо, щоб брендинг був холістичним у всіх точках дотику до споживача, від упаковки до реклами.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Розробляючи брендинг, ми проходимо етапи, що дозволяють систематизувати інформацію, зрозуміти, що, головне, як ми хочемо сказати: визначаємо призначення продукту, цільову аудиторію, цінність бренду для користувачів, його сильні та слабкі сторони, аналізуємо конкурентів. Такий глибинний аналіз дозволяє створити креатив, який довгий час буде релевантним бренду та його цільовій аудиторії, а не тільки той, що затребуваний тут і зараз.

Будь-який тренд існує, як реакція на те, що відбувається у світі, і міцно пов’язаний з реальністю. Щоб зрозуміти, що ж буде модно і затребуване у брендингу в 2022, необхідно озирнутися довкола, проаналізувати, що відбувається у соціумі.

Які ж тренди в брендингу будуть актуальні в наступному році і допоможуть нам створити те саме вірне перше враження, а також сприятимуть вибудову тісних відносин споживач-бренд і працюватимуть на лояльність клієнта в довгостроковій перспективі?

Креатив довкола пандемії COVID-19

Ми виявились свідками цікавої доби. Минулий рік та початок пандемії COVID-19 змусили всіх у рекордно-короткі терміни змінювати орієнтири, створювати нові концепції своїх товарів, переглядати бюджети, прискорювати діджиталізацію. Цього року світ, а разом з ним і бізнес почали «відтаювати», повертатися до допандемійних проектів, але вже з поправкою на ринок, що змінився, і з розумінням, що стовідсоткової стабільності та визначеності в найближчому майбутньому не буде. Зустрічі онлайн та наживо, турбота про своє здоров’я та здоров’я близьких, потреба людей у ​​стабільності, туга за подорожами – всі ці теми експлуатувалися та продовжать бути актуальними і наступного року.

Високі технології

Інтеграція в брендинг AR та VR технологій – один із головних трендів у наступному році.

Технології дозволяють переосмислити і побачити нові можливості традиційних каналів комунікації з користувачем: зовнішню рекламу, рекламу в пресі, Інтернет. Надають новим змістом упаковку.

Все більше компаній використовують у брендингу QR-коди, що закликають клієнта до активної взаємодії з брендом. У коді може бути зашита докладніша інформація про продукт, контакти, перехід на онлайн-каталог для замовлення, а може й ціла віртуальна реальність.

Наприклад, конгломерат Barclaycard спільно з британською співачкою Енн-Марі в липні цього року запустили активацію, в рамках якої на афіші співачки було додано QR-код. Користувачі наводили на нього свої телефони, і в них ефектно з’являлося 3D зображення співачки, що розповідає про концерт, спонсором якого став Barclaycard. Так замість банального логотипу на афішах з’явився новаторський та цікавий кейс.

Сучасний світ – це величезний обсяг контенту. Вигадати щось, чого раніше не було, стає практично нереально. І світ доповненої дійсності допомагає вийти за межі «контентної стелі».

Зростаюча роль інтуїції

Сьогодні Інтернет знає про нас все, а контент видається математично вивіреними алгоритмами. На тлі цього користувачі стали знову тяжіти до можливості проявити інтуїцію, побачити у випадку, що відбувається. Це продиктовано і небажанням користувачів відчувати цифровий контроль, що погіршилося в епоху пандемії, і запрограмованим у свідомості бажанням бачити те, що відбувається навколо знаки долі.

Наприклад, у Tik Tok величезного поширення набув хештег «Таро», який набрав уже понад 12 мільярдів переглядів. Відео з ним часто починається зі слів “Якщо ви зустріли це відео, це повідомлення для вас”. І нескінченна стрічка платформи раптом перетворюється на щось дуже індивідуальне і дає правильний напрямок.

Ідеєю опції випадкової рекомендації скористалися Netflix, канадська платформа роздрібної торгівлі предметами розкоші SSENSE та інші. Вони будують частину свого просування у тому, що допускають використання інтуїції у процесі онлайн-покупок.

Гендерна нейтральність та толерантність

Брендинг все більше йде від гендерних стереотипів, компанії вибудовують маркетингову стратегію свого продукту, орієнтуючись на людину та її потреби, а не на підлогу. Визнання того, що люди різні, мають різні погляди і смаки і при цьому кожна людина – прекрасна – тренд, який дуже затребуваний зараз і, безумовно, перейде з нами в 2022 рік.

Наприклад, найбільші косметичні бренди рівня L’Oréal традиційною особою яких завжди була жінка, яка за кордоном сміливо інтегрують у свої рекламні кампанії чоловіків, працюють з інфлюєнсерами-чоловіками, показуючи тим самим, що категорія товару косметика трансформується.

Багато брендів активно залучають до своїх рекламних кампаній моделей нестандартної зовнішності. А відмова від роботи з моделями відомого бренду білизни Victoria’s Secret, оголошена цього літа, залучення жінок, відомих своїми досягненнями, а не зовнішністю і намір виробляти бюстгалтери для мам, що годують, ознаменували кінець епохи патріархальної реклами.

Фокус на екологію

Екологічна культура, відповідальність перед навколишнім світом, еко-продукція, яка не шкодить ні споживачеві, але природі – ось на чому сьогодні фокусується більшість виробників. Однак наслідувати цей тренд у 2022 році стане одночасно і складніше, і важливіше, і цікавіше. Люди все більше залучаються до теми екології, і для них стає очевидним, що за красивими словами про турботу про навколишнє середовище часто не вартує нічого. І часто однієї відмови від пластику вже недостатньо.

Вдалий приклад із fashion-сегменту – скандинавський бренд одягу та аксесуарів Ganni, який відкрито заявляє: «Ми не екологічні!». Для них екологічність – це довгий шлях, велика щоденна робота, досконалість, якої вони поки що не досягли, але готові говорити про це.

Знаходить відображення у брендингу та популярний рух ZeroWaste. Наприклад, нішеві кав’ярні в Берліні перепродають використану, що залишилася після заварювання кави компаніям, що використовують цю сировину як добрива. Це приклад того, як бренд опиняється на крок попереду, створює новий тренд.

Найбільш просунуті бренди йдуть ще далі: вони намагаються не зашкодити природі і, більше, прагнуть заповнити ресурси. Наприклад, компанія Splat не тільки випускає продукцію, біорозкладність якої більше 80%, але й висадила разом з партнерами 45,2 га дерев.

Використання кодів стрітбрендів

Прийоми, раніше характерні для стрітбрендів, стали потрібні і преміальними брендами, і сегментом люкс. Особливо це стосується брендів одягу та аксесуарів.

Навіть такі великі будинки моди, як Gucci, стали випускати лімітовані колекції, колаборації з іншими брендами та знаменитостями, вони використовують дроп-принцип постачання речей у магазини, коли колекція завозиться частинами. Все це підвищує інтерес до бренду, створює відчуття обмеженості пропозиції.

Приклад вдалої колаборації: бренд Crocs і Balenciaga, що створили знамениті гумові шльопання, але на підборах вартістю понад 600 доларів.

“Стрітвеар” любить самоіронію. Нещодавно бренд Jacquemus відкрив у Парижі поп-ап-магазин, в якому продається єдина модель сумки, в одному кольорі. Її вартість – близько 700 євро. Магазин втілює концепт “магазинчика біля будинку”, куди забігають по дорозі з роботи, причому в ньому немає продавців. А це дуже далеко від звичного уявлення про люкс-бутик. Jacquemus створили місце, де покупці не почуваються ніяково, якщо в їхні плани не входить покупка, тут вони можуть розслабитися, зробити контент для соцмереж та зануритися в атмосферу бренду.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь