10 правил ефективної креативної сесії

Креативна сесія ― один із найефективніших способів пошуку рішень для завдань компанії. Проте її ефективність залежить умов, у яких вона проходить. У цій статті розповідаю про кілька правил, за дотримання яких креативна сесія буде максимально продуктивною.

Правило 1. Турбота про комфорт учасників

Перше, на що варто звернути увагу ще до початку проведення креативної сесії – місце та час зборів, бо її підсумки багато в чому залежать від комфорту учасників.

Звичайно, ви можете запланувати зустріч на вісім ранку або шість вечора, і зібратися в маленькій, темній кімнаті, що не провітрюється. Але, найімовірніше, за таких умов у головах ваших співробітників народжуватимуться не креативні ідеї, а бажання швидше покинути цей «сеанс тортур».

Тому якщо ви не хочете втратити сили і час марно, то:

  • відводьте під креативні сесії великі світлі приміщення. Бажано вибрати кабінет з природним освітленням, оскільки світло надає людям сил та підвищує працездатність. Крім того, під його впливом відступає сонливість, яка заважатиме генерації креативних ідей.
  • забезпечте приплив свіжого повітря
  • Поліпшить працездатність постійне надходження кисню: свіже повітря підвищить увагу співробітників.
    проводьте креативні сесії у середині робочого дня
    Проміжки з 11 до 13 і з 14 до 16 години вважаються найефективнішими для роботи, тому що в ці години підвищується мозкова та фізична активність.

Правило 2. Чітко сформулюйте питання та завдання

У вас може скластися відчуття, що якщо сесія креативна, то й ніякі заздалегідь продумані питання та цілі для неї не знадобляться – все прийде саме у «творчому пориві». Проте це не працює.

Перед проведенням сесії необхідно конкретно, просто і ясно сформулювати завдання, яке ви вирішите. Найзручніше уявити її у формі питання. Він повинен бути не надто загальним, але водночас мати велику кількість варіантів рішень.

Наприклад: «Які функції додати до нашого пилососа, щоб він виділявся на ринку?».

Крім того, не забувайте, що основна мета креативної сесії – знайти вирішення проблеми, а не розбирати її причини чи шукати винних.

Правило 3. Концентруйтеся на одному завданні/темі

Креативна сесія – дуже підступне явище, бо через велику кількість різнобічних ідей завжди є ризик упустити тему обговорення, переключитися на інший проект або взагалі звести збори до розмови про вчорашній футбольний матч.

Якщо ви хочете максимально швидко та ефективно провести креативну сесію та знайти вирішення наявних питань, то організуйте умови для максимальної концентрації команди на головній темі:

  • позначте для всіх учасників мету обговорення та необхідний результат
    Наприклад, нам потрібна ідея для рекламної кампанії, щоб вивести на ринок новий смак йогурту.
  • запишіть мету на дошці або аркуші паперу, який бачитимуть усі учасники креативної сесії
    Візуалізація головного питання не дасть випадково зійти із теми.
  • час від часу зупиняйте обговорення та перевіряйте, щоб ваші ідеї та пропозиції не віддалялися від основного питання.
    Але не робіть “повернення до мети” занадто часто – так ви можете загнати команду в жорсткі рамки і позбутися якихось цікавих ідей. Оптимально звертатися до основного завдання кожні 15-20 хвилин.

Правило 4. Записувати всі ідеї та тези

Порівняння, суміщення та візуалізація пропозицій – три кити, на яких тримається креативна сесія. Без них ви ризикуєте прогаяти всі найцікавіші думки, тому що вони просто загубляться під час обговорення.

Записуйте всі ідеї на папері, дошці або гаджеті. Для цього можна використовувати такі програми як: Lino, Brainstorm Lite, Padlet та подібні. Навіть Google-документи, Word, нотатки та будь-який інший текстовий редактор чудово підійде для запису думок.

Пізніше ви зможете повернутися до записів, зіставити ідеї один з одним, доповнити та доопрацювати.

Правило 5. Обговорення за правилами

Може здатися, що креативна сесія – просто потік думок, який не можна обмежувати правилами та нормами. Однак, завдяки цим самим обмеженням, ви зможете більш ефективно провести креативну сесію, впоравшись із головними складнощами обговорення: емоціями, розгубленістю та плутаниною.

Безумовно, не варто вводити правила на кшталт «кожен говорить не більше двох слів за раз», але встановити порядок висловлювань або призупинити обговорення під час сплеску команди емоцій – можна і навіть потрібно. Такі обмеження позбавлять вашу креативну сесію від конфліктів та неприємних перебивань.

Крім того, ви можете регламентувати не тільки порядок висловлювань, а й сам процес мислення, наприклад, використовуючи метод шести капелюхів. Полягає спосіб у тому, що команда надягає по черзі шість уявних капелюхів і висловлюється відповідно до її значенням.

Правило 6. Використовуйте сторонні джерела

Фантазія та ідеї кожної людини досить обмежені її кругозіром та досвідом, через що часто люди без підготовки не можуть запропонувати якісь класні нові ідеї, які мають стати результатом креативної сесії.

Тому за один-два дні до креативної сесії повідомите команду про неї: розкажіть про цілі, завдання та питання, які необхідно буде обговорити, надішліть бриф, якщо він є.

До креативної сесії ваші працівники зможуть подивитися сторонні джерела та підготуватися: чіткіше сформулювати свої ідеї, знайти відповідні приклади та референси, виявити аналоги та проаналізувати конкурентів.

Підготовка допоможе учасникам креативної сесії вивчити більше варіантів, позбутися шаблонів, що засіли в голові, відсіяти зайве — креативна сесія буде більш продуктивною і менш ресурсозатратною.

Правило 7. Дослухайтеся до команди

Креативна сесія – це командна робота. Тому не варто йти на неї з думкою «я кращий за всіх, мої ідеї краще за всіх. Вони все одно нічого кращого не вигадають». Негативний настрій, переконаність у винятковій правоті та авторитаризм ніколи не грають на руку у колективних обговореннях.

У ході креативної сесії не впирайтеся виключно у своє рішення, а прислухайтеся до порад та думок ваших колег – можливо, вони зможуть запропонувати вам ідею, яку ви самі не придумали б.

Правило 8. Давайте об’єктивну критику чи не давайте її взагалі

Жорстка критика ідей та пропозицій у процесі креативної сесії – не найкраще рішення. Однак, якщо її неможливо уникнути, або ви колективно вирішили, що критика дозволена, то використовуйте лише об’єктивні критерії оцінювання, які ви наперед позначите, наприклад, тривалість або вартість реалізації.

А ось чого робити точно не варто – критикувати людину, а не ідею, чи критикувати ідею на підставі своїх суб’єктивних поглядів.

Крім того, якщо ви вирішили використати критику, то рекомендується для початку дослуховувати всі ідеї та пропозиції, а потім висловлювати недоліки. Найкраще робити це в кінці всього обговорення, при виборі та складанні найбільш правильного варіанту рішення. Інакше, перебиваючи промову людини критикуючими репліками, ви вб’єте в ньому бажання і прагнення щось говорити, тому що вона буде впевнена, що її ідеї нікому не сподобаються.

Правило 9. Підбивайте підсумки сесії та розподіляйте обов’язки

Креативна сесія – це не про “просто обговорити”, а про “обговорити, вибрати кращу ідею і піти її реалізовувати”. Тому на завершення зборів виберіть максимально підходящу ідею, зафіксуйте результати та розподіліть подальші завдання, бо працівники повинні розуміти, до чого привела креативна сесія та що їм робити далі.

Крім того, не забудьте обговорити помилки, яких припустилися в ході роботи: перебивали, не дотримувалися правил. Виявлення проблем після креативної сесії дозволить команді внутрішньо пропрацювати всі недоліки і не допускати їх у подальшій роботі, завдяки чому ваші наступні збори стануть набагато ефективнішими.

Правило 10. Хваліть та заохочуйте свою команду

Креативна сесія – великий стрес як для вас, так і для вашої команди: вони також витратили на роботу душевні сили та час. Тому після завершення обговорення не забудьте похвалити ваших співробітників, підкреслити їхнє креативне зростання та досягнення. Навіть словесне заохочення значно підвищує самооцінку кожного з членів команди та трохи компенсує всі витрачені ним ресурси.

Крім того, похвала стане стимулом для більшого креативу, мотивації та встановлення теплих стосунків у колективі.

Підводячи підсумок

Незважаючи на велику кількість порад, про які ми написали, вони всі засновані на одному головному принципі – повазі та взаєморозумінні в команді. При готовності поважати та слухати думку іншої людини та приймати різні точки зору ваша креативна сесія пройде вдало та продуктивно.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь