Як використовувати мобільні гаманці в своїх маркетингових активностях?

Що таке мобільні гаманці? Здається, зараз це найзручніший варіант моментальних платежів, про який знають у всьому світі, а великі міста вже не можуть уявити собі світ з пластиковими картами. Практично в кожному смартфоні є суперапп, а то й не один, де можна оплатити будь-які рахунки, купити квитки і навіть моментально оформити розстрочку або кредит. Абонемент в спортзал, карта лояльності улюбленого магазину, дисконтні купони супермаркету – все, що вам потрібно, є в одному місці.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Є дані, що до 2022 року світовий ринок мобільних гаманців досягне цифри в 3 трильйони доларів. У Китаї понад 850 мільйонів чоловік використовують мобільні платежі в середньому три рази в день, 85% з яких здійснюються за допомогою QR-кодів. Згідно з дослідженням Walker-Sands, 63% споживачів кажуть, що вони змінять свої купівельні звички, щоб отримати максимальну вигоду від лояльності. Опитування Airship серед споживачів США і Великобританії показав, що 54% ​​респондентів вже використовували мобільні гаманці і хотіли б, щоб бренди частіше використовували карти лояльності, купони та інші формати.

Дивлячись на значну динаміку, важливо розуміти, як використання мобільних гаманців може збільшити конверсію і утримати клієнтів. А ще – зробити їх більш лояльними.

Що таке маркетинг мобільних гаманців?

Це маркетингові активності, в рамках яких можна залучити нових клієнтів, утримати старих і збільшити лояльність користувачів.

Маркетологи можуть використовувати Кешбек, картки лояльності, купони та інші інструменти.

Як заробляє мобільний гаманець?

Після кожного вашого дії через електронний гаманець (оплата, надання купона), компанії перераховується комісія. Тому маркетингові кампанії і націлені на те, щоб утримати користувача і спонукати його на повторну оплату.

Які переваги мобільних гаманців?

Головні переваги, звичайно, в додаткового прибутку. Крім цього, якщо ви захочете змінити дизайн / пропозицію / умова акції, то вам не потрібно вносити додаткову інформацію на якісь фізичні носії – все можна зробити дистанційно і швидко.

Плюси і переваги мобільних гаманців

  • Це зручно. Можна забути про те, що з собою треба носити гаманець або пластикові карти. Завжди можна розплатитися або отримати знижку за допомогою свого смартфона.
  • Це безпечно. Тема слизька, але це і правда надійно. Головний плюс віртуальних карт в тому, що ви в будь-який час можете їх заблокувати. Насправді і користуватися без вас ними буде складно (це і карти, і якщо беремо мобільний банкінг), так як більшість додатків вимагає суворої біометричної аутентифікації: відбиток або Face ID.
  • Оперативне отримання даних, пункт для маркетологів. Так, тут криється дуже багато корисних даних про транзакції, їх частоті і, звичайно, розміри витрат клієнтів. Можна використовувати це, в першу, чергу, щоб краще розуміти свою аудиторію і коригувати стратегію або правила обслуговування клієнтів.

Загальні маркетингові стратегії і можливості

Тепер про головне: як підвищити активність і лояльність своїх клієнтів за допомогою цього інструменту? Все залежить в першу чергу від того, чим займається компанія і що можна використовувати. Подивимося на найпопулярніші способи.

Повідомлення

Тут у вас є ціле поле варіацій: електронна пошта, SMS, пуш-повідомлення. Таким чином ви швидко можете розповісти користувачам про нову акцію або вигідній пропозиції. Маркетологам також пощастило, що повідомлення можна робити персоналізованими і налаштувати на відповідний час. Наприклад, ви розумієте, що користувачеві не вистачає якусь кількість балів, щоб отримати знижку – надішліть йому пуш і запросіть за покупками, щоб він отримав додаткові бали, а потім і «особливий статус», завдяки якому постійна знижка збільшиться.

Купони на знижки

І знову про знижки, але тут мова піде про купонах, які користувачі можуть додавати на свій пристрій. Для маркетологів це прекрасний лід-магніт і спосіб ще раз повернути клієнта. Наприклад, можна пропонувати купон певного сегменту людей, грунтуючись на даних їх минулого покупки. Тут буде корисний вік, місце розташування, так і в цілому – що людина найчастіше купує / якими послугами користується.

Користувачі рідко видаляють карти зі своїх гаманців, тому ви в більшості випадків зможете донести до них привабливу інформацію. І трохи про економію: якщо захочете змінити дизайн вашої карти або умови, то все це реалізовується дистанційно і оновлюється у клієнтів автоматично.

Кешбек

Найпопулярніший спосіб для банківських мобільних додатків, за яким прийшов і ринок FMCG. Кешбек – це відмінний перевірений стимул, що спонукає клієнтів здійснювати більше оплат за допомогою свого гаманця. Багато компаній перетворюють отримання Кешбек в змагання або гру, спеціально обмежуючи дату акцій або підключаючи реферальную програму.

Запрошення – отримай Кешбек; витрать певну кількість грошей – отримай Кешбек і так далі. Тут головне не переборщити і не робити складний квест – це повинно бути просто і приємно, тоді клієнти точно повернуться.

партнери

Радимо не скидати з рахунків партнерів, з якими ви можете запускати унікальні проекти. Наприклад, кобрендові карти або промоакції. Серед банківських додатків популярна механіка полягає в тому, що клієнтам дарують певні бонуси або знижки, якщо перейти з банківського додатка на сайт партнера і купити щось.

Завдяки цим способам ви можете зібрати дані про клієнтів, які допоможуть краще вивчити звички аудиторії і відповідно до цього скорегувати маркетингову стратегію розвитку мобільного гаманця. Детальну аналітичну інформацію можна отримати з історії транзакцій, повторних покупок, відсотків вилучень, погашення купонів, реєстрації і рентабельності інвестицій мобільних програм лояльності.

кейси

Знайшли для вас кілька прикладів, які наочно показують, що мобільні гаманці користуються попитом серед користувачів і служать додатковим каналом для взаємодії з аудиторією.

Venmo – проект від PayPal, який вже цікавий тим, що це не просто мобільний гаманець, а мобільний гаманець для мілленіалов. Тут є зручна і унікальна функція поділу платежів – користувачі можуть здійснити платіж з одного смартфона, однак суму спишуть з декількох акаунтів в заздалегідь заданих пропорціях. Але справа ось у чому: розробники звернули увагу, що кількість емодзі в коментарях до транзакцій постійно зростала, тому вони випустили унікальні набори анімованих стікерів разом з брендами, найбільш популярними в сервісі. Таким чином, у користувачів збільшився інтерес (так, емодзі люблять все!), А у додатку настали нові успішні часи. Експеримент вдався.
GCash – суперапп і популярний цифровий гаманець на Філіппінах. За рік аудиторії стало в два рази більше – це 40 млн користувачів. Як? GCash додали нові комерційні та фінансові сервіси, де можна купувати акції, оформляти страхові, а в розділі GLife – купувати одяг, продукти, товари, замовляти їжу і різні послуги.
Kakao Talk Wallet – це цифрове сховище для документів. Додаток показало неймовірно швидке зростання аудиторії серед платформ для підтвердження особи – за два місяці 10 млн користувачів внесли документи в новий сервіс. А схема роботи дуже проста: користувач завантажує фотографію документа в додаток, а воно створює електронну копію.
Що в підсумку

Гаманці – це вигідний інструмент як для фінансових компаній і банків, так і для інших компаній, на кшталт торгових мереж або спортзалів. Щоб перетворити користувачів гаманців в лояльних клієнтів, які повернуться до вас і порекомендують знайомим, необхідно нагадувати про себе, залучати партнерів і працювати над кампаніями, які захоплять увагу і виявляться в потрібний час і в потрібному смартфоні.

Важливо пам’ятати, що готівкові та пластикові картки практично пішли в минуле, потрібно адаптуватися до нового часу і іншим інтересам вашої аудиторії, серед яких зараз на чільному місці стоїть безпека.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Джерело: vc.ru

Залишити відповідь