Як написати статтю для публікації в ЗМІ: 7 кроків

Просування бренду, компанії або експерта в ЗМІ – відмінний спосіб збільшити охоплення аудиторії і показати їй свою експертність. Чому ж цим способом просування користуються не всі?

Просування в ЗМІ, як і будь-який інший канал просування, має свої тонкощі роботи зі статтями та редакціями видань. У своєму блозі я розповідаю про всі нюанси просування, але рамках однієї статті це не вмістити. Тому сьогодні розповім, як написати статтю для ЗМІ. Це важливий етап і від нього залежить подальший ваша співпраця з виданнями.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

План дій

  1. Вибираємо видання мрії
  2. Читаємо опубліковані в ньому статті
  3. Вибираємо тему для своєї статті
  4. складаємо план
  5. Пишемо статтю
  6. Коригуємо і вносимо поправки
  7. Готуємо доказову базу до статті

Перед вами короткий план підготовки публікації. 7 кроків до етапу спілкування з редакцією. Чи не пропускайте кроки і робіть все планомірно. Розпишу кожен крок докладніше.

1. Вибираємо видання мрії

Коли я захотіла опублікувати свою першу статтю, то вже знала, де хочу це зробити. Тоді я постійно читала Rusability. Він був і залишається моїм улюбленим маркетинговим виданням. Після прочитання чергової статті, у мене з’явилося бажання перейти з читача в автора. З того моменту я опублікувала ряд статей на цьому ресурсі.

Напевно і у вас є таке видання, яке ви постійно читаєте. Поставте мету опинитися там серед авторів. Головне, щоб сфера вашої діяльності і тематика журналу збігалися. Я, як маркетолог, читала маркетингові видання. Які видання читаєте ви?

Ще один важливий момент у виборі ЗМІ – це наявність в ньому вашої цільової аудиторії. Я публікуюся в Rusability, так як його читають і маркетологи, яким буде корисний мій досвід, і підприємці, які пізнають маркетинг самостійно.

Але візьмемо для прикладу психолога. Він читає видання по своїй темі, а працює з дітьми. Доцільніше буде опублікуватися там, де основна аудиторія – мами.

2. Вивчаємо публікації

Чи не пропускайте цей крок і приділіть йому достатню кількість часу. Читайте вже опубліковані статті ваших колег. Дивіться, хто публікується, в якому форматі приймаються статті, на які теми статті вже опубліковані. Це стане в нагоді на етапі вибору теми і формату подачі матеріалу, мінімізує ризик відхилення статті редакцією.

3. Вибір теми для статті

Якщо ви не пропустили попередній крок, то вже розумієте, які теми вже опубліковані, а які можете висвітлити і показати свою експертність. Виконайте ще один тест на актуальність теми: промоніторьте запити в Яндекс Вордстат. Чи шукають люди то, про що хочете написати? Коли я готувала цю статтю, теж заходила в Вордстат і переконалася, що тема популярна і має майже 30 000 запитів на місяць. А що це означає? Те, що ваша стаття за запитом з’явиться в пошуковій видачі і приверне увагу до вас, як до експерта, і до самого виданню, де опублікована стаття. Добре і вам, і редакції.

4. План статті

Ну що, півсправи зроблено: вибрали видання, вивчили, знайшли актуальну тему. Тепер складіть план майбутньої статті. Розпишіть, про що вона буде, з яких частин буде складатися, як її спростити для читання, але при цьому не втратити нічого важливого. Який у неї буде заголовок, підзаголовки, чи будуть списки, схеми і так далі. Пам’ятайте, стаття повинна нести користь читачеві.

5. Пишемо статтю

Ось і дісталися до цього пункту. Впевнена, ви очікували, що шлях до статті буде не таким довгим. Але запевняю вас, пройшовши всі перераховані вище пункти, ви з більшою ймовірністю отримаєте позитивну відповідь редакції. Коли напишіть і опублікуєте кілька статей, то підготовчий процес буде займати набагато менше часу.

При написанні статті не думайте про те, як ця стаття виглядає, яких помилок припустилися і як виглядають мовні звороти. Не думайте, скільки символів займають стаття. Просто пишіть. Пишіть в потоці. У вас ще буде час на коригування та редагування. Але як тільки початковий текст буде готовий, відкладіть його. Не здумайте тут же редагувати. Нехай чорновий текст переночує.

6. Коригування і редагування

За ніч ваші думки придбають іншу форму. З’являться нові, а помилки і недоліки виявляться на поверхні. Ви інакше подивіться на свою статтю. Ось тоді і можна знову її прочитати, вичистити все непотрібне, додати свіжі рядки по необхідності.

Ще одним етапом перевірки рекомендую пропустити статтю через сервіс Главред. Він оцінює якість тексту за 10-бальною шкалою і вказує на помилки. Виправте їх прямо в сервісі і стежте за зміною оцінки. Не прагніть досягти ідеалу. Найчастіше при оцінці 10 виходить суха стаття, позбавлена ​​свого шарму.

7. Доказова база

Цей пункт потрібен не завжди. Якщо ви пишете про якісь факти, то редакція попросить їх підтвердити. Якщо приводите статистику, потрібно її показати. Що ще відноситься до доказової бази: посилання на джерела, скріншоти, шаблони документів, фотографії і так далі. Якщо використовуєте скріншоти листування, не забудьте отримати згоду від діючих в ній осіб. Не створюйте проблем ні собі, ні редакції.

Ну що ж, ось я вам і розповіла про 7-ми кроках від ідеї до готової статті. Сподіваюся, цей матеріал був корисний і ви вже палко бажаєте приступити до кроку №1. Тримайте цю статтю під рукою, як інструкцію. Хоча б на перший час. І побачимося на сторінках онлайн (а то і друкованих) видань.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь