14 SMM трендів на 2022 рік: прогнози експертів

Очевидний тренд у SMM на 2022 рік – подальше зростання коротких роликів. Тік Ток продовжує битву аудиторію наповал і демонструвати приголомшливу залученість. До чого ще готуватись у найближчі 12 місяців, розповіли експерти.

1. Короткі відео

Це той випадок, коли тренд помітили усі. Найшвидші вже освоїлися та створюють новий формат у Тік Ток, Інстаграм чи YouTube. Багато хто досі сумнівається, чи підійде стратегія їхньої ніші. У 2022 році все більше «серйозних» брендів будуть відкривати короткі відео: відходити від танців та жартів, створювати свій унікальний стиль. Буде цікаво, а головне, корисно.

Эллина Бессонова

Елліна Безсонова, засновник комунікаційної агенції WENCHER:

Одним із головних трендів будуть короткі відеоролики у соцмережах. Їхня популярність зростає з кожним днем, достатньо подивитися на Reels в Instagram і платформу TikTok. За допомогою даних інструментів та «чіпляючого» відеоконтенту можна отримати великі органічні охоплення, нових передплатників та недорогі кліки з реклами, що таргетує.

Максим Болонкин

Максим Болонкін, співзасновник та операційний директор групи компаній Mushrooms Creative Group:

Найочевидніша тенденція — масове поверхневе споживання контенту за принципом TikTok. Контент-мейкери мають лише 1,5-2,5 секунди, щоб зачепити увагу глядача. Динамічні яскраві відео краще справляються із цим завданням, тому фотоконтент стає менш популярним. Формат коротких відео став розповсюджуватися і поза TikTok: Shorts у YouTube, Reels у Instagram, Кліпи у VK тощо. У той самий час самі платформи роблять усе, щоб користувачі проводили більше часу. Наприклад, збільшують таймінг коротких відео в TikTok та Reels. Це дозволяє їм продавати більше реклами на аудиторію.

Надежда Катран

Надія Катран, SMM практик з 2014 року:

Тренди SMM остаточно встаканилися влітку цього року завдяки появі розділу Reels у Instagram. Відеоформат сприйняття інформації тепер займає лідируючі позиції не лише завдяки TikTok.

Багато хто ще не спробував подавати інформацію через Reels, а в 2022 р. однозначно доведеться. Знімаючи навіть для комерційного облікового запису, не варто забувати про креатив. Жарти та приколи з чужим голосом та вашою головою у кадрі продають краще, ніж заклики купити чи гарна зйомка товару. Але й естетику візуала не варто закидати, бо наше око вже не сприйме щось хороше, якщо його некрасиво піднесли. Зараз у моді цікаві та креативні переходи у відео. Тільки їм можна прописувати окремий сценарій.

2. Social Commerce

Купувати в інтернеті стало дуже просто. На вибір десятки маркетплейсів, мільйони інтернет-магазинів, сервіси швидкої доставки будь-чого прямо додому. Але цього користувачам мало. Вони хочуть купувати в улюблених соцмережах, не відволікаючись на інші програми.

Елліна Безсонова:

Брендам, які мають інтернет-магазини, однозначно потрібно використовувати Instagram Shopping, тому що зараз все більше споживачів хочуть робити покупки, не виходячи із соціальних мереж. Поки що, на жаль, для користувачів з Росії покупка товарів у самому додатку недоступна, але за допомогою shopping tags можна відзначати товари в постах та Stories та переводити користувачів на картку даного товару на сайті.

Максим Болонкін:

Молодь стає більш бережливою і прагне розумного споживання. При цьому кожен четвертий готовий робити покупки прямо зі стрічки та у додатку. В Інстаграмі для цього з’явилося кілька корисних функцій. По-перше, це, звичайно, Instagram Shopping: тепер на публікаціях одразу помічені товари, які можна замовити. По-друге, у націленні Інстаграм з’явилася можливість залучати користувача у вирву продажів за допомогою ботів. При натисканні на рекламну публікацію користувач одразу потрапляє до Директа, де за нього вже сформульовані варіанти повідомлень «скільки коштує?»/«Чи є доставка по Росії?» і так далі.

3. Чат-боти

Цей тренд випливає із попереднього. Користувачі звикли купувати через листування із брендом. На обробку таких замовлень потрібно багато часу. Ось чому у 2022 році продовжать розвиватися чат-боти, які допоможуть з оформленням без участі людини. Причому вони добре працюють і для складних продуктів/послуг.

Елліна Безсонова:

Зараз користувачі хочуть максимально швидко отримувати зворотний зв’язок від компаній, і один із найкращих способів – додати автоматизацію для закриття цих потреб.

4. Економіка креаторів

Соцмережі будуються на контенті. Якби не мільйони креативних авторів, вони не привертали б трафік і не утримували увагу. Отже, на користь майданчиків підтримувати блогерів, чим вони активно й займаються. Розвивають можливості монетизації, заохочують до співпраці з брендами.

У 2022 році компанії відходитимуть від ведення корпоративних профілів і почнуть вибирати креаторів для свого представлення в соцмережах. Таке просування нативніше, людяніше і часто ефективніше за традиційне.

Максим Болонкін:

До речі про монетизацію. Соцмережі прагнуть максимізувати свій прибуток, тому підтримують контент-мейкерів та агенції. Поступово з’являються опції, доступні лише агентств. Платформи створюють нові можливості монетизувати ексклюзивний контент блогерів. Самі майданчики намагаються налагодити контакт із тими, хто несе їм більше грошей і з більшою ймовірністю робитиме це стабільно.

Це доводить появу рекламної платформи в телеграмі, який був раніше суперзакритим і жодна стороння програма не могла з ним нормально інтегруватися.

5. Доповнена реальність

Метавсесвіт — глобальний маркетинговий тренд. Він знаходить свій відбиток у соцмережах. Зазвичай у вигляді масок, ефектів та інструментів, які допомагають створювати захоплюючий контент.

Юлия Царева

Юлія Царьова, генеральний директор FAVES Communications:

Пам’ятаєте, у Гаррі Поттері було дзеркало, яке показувало найпотаємніші бажання? Вже зараз ми бачимо як такими дзеркалами стають наші телефони. Все починалося з масок у Instagram. Наступний крок – віртуальний одяг та аксесуари. Великі бренди випускають перші VR-колекції. Не за горами той час, коли до них приєднаються невеликі компанії.

6. Корисний контент

Велика хибна думка, що соцмережі створені тільки для розваги. Правильно поданий корисний контент залучає не гірше. А ще допомагає продавати продукти та послуги, формує базу активних передплатників та зміцнює лояльність аудиторії. Незабаром у стрічках буде ще більше цікавої користі.

Максим Болонкін:

Покоління Z відрізняється не лише кліповим мисленням та прагненням до грошей. Ці хлопці постійно саморозвиваються та люблять корисний контент! Тому в 2022 році очікується все більше освітніх блогів, а рубрики з корисним контентом отримуватимуть не менше охоплень, ніж розважальні. Наприклад, у TikTok, який створювався для веселих танців та трендів, вже зараз прийшло дуже багато викладачів, репетиторів та цікавих блогів про психологію, політику та багато іншого.

7. Природність

Тренд, що триває на природність, не планує зменшувати оберти. На ура сприймається щира комунікація, необроблені фото, відкритість у веденні бізнесу.

Яна Черказьянова

Яна Черказьянова, керівник студії інтернет-маркетингу SLOVO:

Мабуть, головний тренд, який уже деякий час набирає обертів, а 2022 року сформується остаточно — природність. Не плутати з «змученою» природністю, яка панує в комерційних профілях сьогодні: старанно підібрані за кольором фотографії стрічки, вивіреність поз, стерильна чистота кадру та розташування людей та предметів у ньому.

SMM переходить до природності в класичному розумінні: передача реальності без прикрас. Відсутність фільтрів на обличчях, пози «з життя», у кадрі — навколишня реальність, яка не підігнана «під кадр».

Бажаєте побачити приклад? Перегляньте пару десятків акаунтів представників покоління Z.

З текстами також: уникаємо набридлих модних виразів («мчу», «в ресурсі, моменті, потоці», «видихаю» тощо) до більш простих, не регламентованих правил і не перетворює ваш лонгрід на набір чергових фраз.

Як використовувати це у комерційному профілі?

Покажіть закуски вашого бізнесу, познайомте передплатників з людьми, які створюють для них продукт, розкажіть про свої переживання та провали, будуйте чесну комунікацію.

8. Користувальницький контент

Це теж про природність, але у первозданному вигляді. Думці інших користувачів довіряють, що їх контент викликає сильні емоції. Кампанії з UGC принесуть у 2022 році найкращі результати. Варто протестувати.

Юлія Царьова:

Ідеальна картинка, відредагована у фотошопі, більше нікого не приваблює. Клієнтам подобається дивитися на реальних людей, а тому 2022 року бренди робитимуть ставку на UGC-контент. Не виключено, що в соціальних мережах з’являться інструменти, які стимулюють користувачів ділитися відгуками про продукти або послуги. Більшість прозорливих брендів вже зараз активно стимулюють своїх покупців залишати відгуки у себе на сторінках у мережах, даючи натомість бонуси, промокоди або просто зворотну реакцію. Увага від улюбленого бренду насамперед.

Яна Черказьянова:

Щодня людина споживає величезну кількість контенту, в 2022 її побільшає. Виділити ваш бренд серед цієї лавини буде дуже непросто. Ускладнює ситуацію, з одного боку, вибірковість аудиторії, з іншого — небажання спантеличувати себе серйозними діями для «правильного вибору».

Рішення знаходиться поруч із популярною історією «довіри особистому досвіду». Це рішення – контент користувача – сарафанне радіо упаковане у формат сучасності: половина дівчат країни хочуть косметику як у Елен Манасир, інша – сукня як у Насті Івлєєвої. Працюйте із цим! Надсилайте свою продукцію на тестування мікроблогерам, даруйте невеликі плюшки за відгуки, робіть суттєву знижку за фото з вашим продуктом!

9. Візуалізація текстів

Короткі відео відвчають користувачів від читання текстів. Стає некомфортно сприймати інформацію у такому форматі. У гру входить візуалізація – оформлення, інфографіка, включення сторителлінга. Чим наочніше, тим більше шансів утримати увагу та залучити.

Екатерина Круглова

Катерина Круглова, керівника інтернет-проектів напряму «Полімерна ізоляція» ТЕХНОНІКОЛЬ:

Відеоконтент переважатиме над статтями. Зараз все більше користувачів хочуть отримувати інформацію швидку, корисну та у легкому форматі. Звідси наступного року будуть популярні Reels, ролики у форматі Tik-Tok та short-відео у YouTube.

Якщо говорити про традиційні публікації у соціальних мережах, то найбільш привабливими для користувачів стають контент у форматі каруселі, коли текст одразу забезпечений картинками. Такий контент має бути корисним, доступно викладеним та максимально зрозумілим. Це можуть бути, наприклад, чек-листи, покрокові дії, добірки або лайфхакі.

Якість контенту та персоналізація також будуть трендом у 2022 році — розумні стрічки та алгоритми навчилися добре підбирати цікаві тематики та ранжують видачу контенту залежно від зацікавленості користувачів, часу прочитання та реакції на контент.

10. Співтовариства

Накрутка передплатників та поведінкових факторів остаточно втратила сенс. Алгоритми віддають перевагу профілям з активними спільнотами: де вирують обговорення, реагують на нові пости та беруть участь у їх створенні.

Нина Данилина

Ніна Даниліна, експерт з юридичного PR та маркетингу, PR-директор PLATFORMA:

Щонайменше півтора роки видимість сторінок у Facebook не більше 1-2%. Тобто якщо у вас 5 тисяч людей у ​​групі на Facebook, ваші пости у своїй стрічці бачать максимум 25-50 передплатників. Інші передплатники можуть побачити ваш контент у двох випадках: якщо самі зайдуть на сторінку (таких меншість), або якщо платно показати їм ваші пости (націлювання).

Водночас тематичні групи у Facebook із можливістю обговорень мають максимальну видимість. Саме їх має сенс розвивати компанії.

11. Реклама у блогерів

У 2022 році тренд на інфлюєнсери нікуди не піде. Щоправда, підхід стане нативнішим, а відбір кандидатів суворішим. Компанії встигли втомитися від дорогої реклами у блогерів-мільйонників, яка не дає результатів. Майбутнє за наноінфлюенсерами із залученою та нішевою аудиторією.

Максим Болонкін:

Реклама у блогерів стає однією із ключових форм digital-просування. Покоління Z довіряє своїм кумирам, це бачать маркетологи, і тому ринок інфлюєнс-маркетингу стрімко зростає. Очікується, що в 2022 бізнес все частіше звертатиметься за рекламою до блогерів, тренд на мікроінфлюєнсери точно триматиметься ще довгий час.

Катерина Круглова:

Як і раніше, грати велику роль у формуванні іміджу бренду будуть нативні інтеграції з блогерами, причому більший наголос ми плануємо робити на мікро та наноінфлюєнсери, оскільки до них аудиторія більш лояльна, демонструє більшу залученість і виявляє більше довіри.

набагато краще інших соцмереж у світі. Але, зрештою, ВКонтакте зробив усе, щоб стати однією з останніх у рейтингу.

12. Мобайл

Настав час визнати факт: у соцмережах сидять з мобільних пристроїв, за дуже рідкісними винятками. Тому ще важливіше продумувати весь досвід клієнта з огляду на цю обставину.

Катерина Круглова:

Тренд, який перейде до 2022 року, – це фокус на смартфон. Ми у своїй діяльності давно дотримуємось ідеї mobile first. Усі сайти, лендинги, онлайн-калькулятори мають бути добре адаптовані до роботи на мобільній версії. Збільшені кнопки, зручна навігація при роботі на смартфоні, все це відіграє ключову роль, щоб користувач продовжив користуватися ресурсом.

13. Вимоги до SMM-фахівців

Вони посилюватимуться. Індустрії потрібні боги креативу із мисленням геніальних аналітиків. Ще не завадить вміння передбачати оновлення соцмереж та щодня генерувати за вірусним постом. У 2022 тільки досвід та постійне прокачування знань убережуть від втрати позицій на ринку.

Віталій Антонов:

Конкуренція серед фахівців з просування товарів та послуг у соціальних мережах збільшуватиметься, оскільки кількість кваліфікованих виконавців у цій галузі зростає. Тому SMM-щикам доведеться опановувати велику кількість навичок і знань, щоб залишатися затребуваними у компаній. І навчитися в одній онлайн-школі або одному курсі вже буде недостатньо.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь