Автоматизація маркетингу: 10 міфів

Автоматизація маркетингу змусить бізнес злетіти, а робота маркетологів знизиться до мінімальних завдань — таких стереотипів десятки. Основна помилка про автоматизацію – що вона запустить систему, яка зробить все сама і принесе ліди без зусиль. Але роботи не вміють вести бізнес за людей: вигадувати стратегії, будувати рекламні комунікації і продавати. Автоматизований маркетинг – крок уперед для бізнесу. Проте автоматизація принесе користь лише з комплексним підходом та продуманою стратегією. Давайте розберемо популярні міфи про автоматизацію маркетингу та перестанемо у них вірити.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Що таке автоматизація маркетингу

Автоматизація маркетингу (Marketing automation) – передача рутинних завдань маркетолога спеціального програмного забезпечення. Роботи беруть на себе завдання, що повторюються, повністю або частково, а у маркетологів залишається час на стратегію і творчі питання. Автоматизація підходить для будь-якої галузі.

Сучасна платформа автоматизації маркетингу – це розсилки, рекламні кампанії, відстеження дій користувачів на сайті та реакції на них, конвертація в ліди за допомогою поп-апів, аналіз SEO статей конкурентів, бідери в контекстній рекламі, парсинг аудиторій, збір даних для аналітики, постінг контенту .

Важливо! Автоматизація маркетингу – комплекс дій та система управління маркетингом. Запустити автоматичне розсилання по email – не одно автоматизувати маркетинг.

Які проблеми вирішує автоматизація:

  • Персоналізація комунікації із меншими зусиллями.
  • Точне налаштування реклами на основі зібраних даних.
  • Зниження навантаження на працівників. Також не треба роздмухувати штат при масштабуванні бізнесу.
  • Узгодженість маркетингу коїться з іншими відділами. Можлива спільна автоматизація маркетингу та продажу: всі дії підпорядковуються одному плану, а чи не відбуваються хаотично.
  • Відстеження залучення користувачів.
  • Контроль за вирвою продажів від початку до кінця.
  • Пошук слабких місць у маркетинговій стратегії.

Міфи про автоматизацію маркетингу

Міф №1. Це просто автоматичне розсилання

Система сама відправить розсилки та заощадить час маркетологів, але без плану та системного підходу – це просто автоматизація окремої дії. Вирва продажів пов’язує кілька каналів, які відстежує обслуговування автоматизації маркетингу. Система реагує на дії клієнтів – запускає розсилки після спрацьовування тригерів. Також збирає дані для аналітики, контролює рекламні кампанії, публікує контент.

Важливо! Не плутайте автоматичне розсилання зі спамом. Спам – небажане розсилання, на яке користувачі не погоджувалися. Правильна автоматизація бізнесу персоналізує пропозиції та надсилає клієнту тільки те, що для нього є актуальним.

Міф №2. Автоматичний маркетинг спрощує роботу — налаштували та забули

Так не вийде. Навіть просунуті системи не навчилися працювати без нагляду людини. Вони вміють відстежувати дії користувачів, надавати дані, але самостійно робити висновки та продумувати стратегії – ні. Планує та створює кампанії людина, яка бачить картину повністю та знає, як пов’язаний маркетинг з іншими каналами, маркетолог завжди в курсі обставин: ситуації на ринку, у світі. Інструмент автоматизації маркетингу підвищить кількість дій в одиницю часу, але за ними слід стежити і коригувати – це окремі навички, компетенції та час менеджера. Система покаже, яка кампанія принесла більше/менше конверсій, людина відповість чому так сталося.

Міф №3. Автоматизація маркетингу – це тільки для email

Email-розсилка – частина автоматизації маркетингу. Сучасний digital-маркетинг омініканальний: клієнт може почати знайомство з компанією з реклами в соцмережі, продовжити шукати продукт у пошуку, підписатися на розсилку, а купити після SMS повідомлення з пропозицією знижки. Тому автоматизація – комплекс пов’язаних між собою дій із єдиною стратегією.

приклад. Клієнт переглянув товар на сайті та затримався на його сторінці надовго. Система “розуміє” це і показує рекламу продукту, відправляє промокод на цей товар по email, але клієнт не реагує – не відкриває листа. Якщо користувач авторизований на сайті, і компанія має його номер телефону, система надсилає SMS про спецпропозицію. Підсумок – клієнт купує.

Міф № 4. Автоматизація потрібна лише великому бізнесу

Автоматизація продажів і маркетингу окупиться лише за великому обсязі завдань у великих корпорацій — популярних міф, який нещодавно був правдою. Раніше ринок програмного забезпечення для автоматизації маркетингу малого та середнього бізнесу був скромним. Софт для великих компаній не проходив бюджетом невеликих організацій. Наразі достатньо пропозицій систем автоматизації для малого та середнього бізнесу. Хмарні технології спрощують використання – бізнесам не потрібні додаткові ресурси: обладнання, найм технічних фахівців. Але важливо пам’ятати, що хмарне рішення сьогодні — не найнадійніше. Впровадити автоматизацію невеликої компанії простіше, ніж великої: немає десятків відділів із розрізненими даними, доведеться навчити менше людей, ніж бізнесу із тисячами співробітників.

Автоматизувати управління маркетингу для середнього чи малого бізнесу – це шанс зрости.

Міф № 5. Автоматичний маркетинг знеособлений та бездушний

Все навпаки. Автоматизація процесу розсилок та спілкування з клієнтом у маркетингових каналах кастомізує пропозиції та відповіді. Система стежить за процесами користувачів у різних каналах і збирає дані для повної картини поведінки користувачів. Сервіс розсилає персоналізовані пропозиції, тому що знає звички та інтереси клієнтів, сегментує аудиторії та підбирає, який варіант реклами показати у певний момент. Маркетологу без системи автоматизації потрібно більше часу, щоб стежити за всіма даними про користувача: самостійно збирати та обробляти. Людина має більше шансів помилитися через неуважність, наприклад, назвати користувача іншим ім’ям. Робот просто підставить дані із бази.

Міф № 6. Автоматичний маркетинг – тренд, який скоро пройде

Наша реальність – постійний інформаційний шум. Увага — нова валюта, і треба бігти швидше за інших, щоб отримати її: відповідати миттєво, персоналізувати пропозиції. Маркетологи навчаються нових навичок, освоюють інноваційні сервіси для інтернет-маркетингу і беруть на себе більше, ніж кілька років тому. Без автоматизації вони просто «потонуть» у рутині і залишаться за бортом, а разом із ними й бізнеси, на які вони працюють. Збільшується кількість каналів комунікації, джерел інформації, підвищується їхня складність. Тільки автоматизація зможе управляти маркетингом без втрати даних.

У середньому 51% бізнесів вже використовують автоматизацію маркетингу, а ще 58% B2B компаній планують використання. Цей тренд із нами надовго.

Міф № 7. Автоматизація вирішить проблеми маркетингу та зробить його сильнішим

Автоматизація підвищить ефективність роботи маркетологів та спростить процес маркетингу – так. Як «чарівна пігулка» змусить маркетинг працювати краще – ні. Автоматизований маркетинг як автомобіль: прискорить переміщення з точки А в точку Б, якщо ви вмієте ним керувати і вибираєте маршрут без пробок. Автоматизація маркетингу – неефективний інструмент без грамотної стратегії. Роль визначення цільової аудиторії, створення неї контенту, робота з лідами залишається маркетологам і відділу продажів. Не переоцінюйте роботів.

Міф №8. Автоматизація закінчується з продажем

Після конверсії можливі додаткові продажі, робота з утриманням та залученням клієнта. Система привітає з днем ​​народження, надішле подарунок-знижку на товар, який подобається покупцеві (зрозуміє по зібраній базі), запустить програму реактивації, якщо користувач давно не купував. У результаті автоматизація працює на вибудовування відносин із клієнтами: підвищує лояльність, піклується про потреби покупців та приймає зворотний зв’язок. Робот не пропустить повідомлення від клієнта та не забуде відповісти, як це може зробити перевантажений роботою співробітник. Відносини з клієнтом створюють адвокатів бренду — супер лояльних користувачів.

Міф №9. Для автоматизації потрібні технічні навички

Будь-яка система вимагає ресурсів: CDP платформа, CRM система сервіс для автоматизації – це компетентна розробка та праця. Раніше такі системи справді були непростими для використання, їх супроводжувало тривале навчання. Сучасні сервіси інтуїтивно зрозумілі та пропонують шаблони для роботи, вимагають мінімальних технічних знань або лише маркетингових.

Проблеми швидко вирішує технічна підтримка. Складні розробки продукти стають простими у використанні.

Перевірте на собі автоматизацію маркетингу із Altcraft Platform. Для вас працює дружня команда, яка супроводжує під час впровадження та інтеграції. Під час роботи на ваші запитання відповість співробітник із персонального чату підтримки. З нами автоматизувати маркетинг легко.

Міф №10. Автоматизація підходить тільки для B2C

Автоматизація підійде для будь-якого бізнесу: B2C, B2B і навіть сфери послуг. Платформи автоматизації беруть він повторювані дії, які є у сфері. Чи буде це розсилка спецпропозицій від інтернет-магазину через Push або лист-нагадування потенційному B2B клієнту – сервісу автоматизації все одно. У сфері B2B робота з прогріванням лідів часто довша, ніж у B2C, де можливі спонтанні покупки. Тому система, яка вибудовує відносини та «прогріває» клієнтів, корисна для такого бізнесу.

Резюме

Автоматизація маркетингу бере на себе рутинні завдання та спрощує роботу маркетолога, але не вирішить усі проблеми маркетингу і не замінить людину. Розробка стратегії залишається за фахівцями. В автоматизацію маркетингу входить як email-рассылка. Це також збір даних для аналітики, персоналізація реклами, публікація контенту, робота із залученістю та вибудовування відносин з клієнтом. Автоматизований маркетинг – це комплекс дій та стратегія.

Автоматизація маркетингу підходить для всіх сфер бізнесу та компаній будь-якого масштабу. Сучасні системи доступні за ціною та функціями навіть малому бізнесу. Для їх впровадження не завжди потрібні додаткові ресурси та нові технічні навички. Впровадити автоматизацію маркетингу — зробити крок уперед у розвитку бізнесу та отримати конкурентну перевагу. Майбутнє за автоматизацією.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь