Споживчі звички відкинуто на півстоліття назад: чим керуються люди під час закупів

За поточних економічних обставин в сучасних споживачів товарів та послуг фіксують поведінку, властиву покупцям у 1970-80-х роках. Про це пише Асоціація ритейлерів України з посиланням на маркетингове дослідження міжнародної компанії з аналізу даних IRI.

Згідно з дослідженням FMCG Demand Signals (товари повсякденного попиту), споживачі перебувають під тиском зниження своїх доходів та підвищення цін.

Споживчі звички відкинуло на півстоліття тому: чим керуються люди при покупках - фото 1

Серед основних тенденцій – дедалі більше розшарування за рівнем доходу, що прямо впливає на запити та поведінку покупців. Так, домогосподарства з більш високим доходом схиляються до продуктів преміум-класу, а покупці з середнім та низьким доходом зосереджуються на основних продуктах, причому зростання продажів дедалі більше відбувається за рахунок домогосподарств з більш високим доходом.

Так, зараз покупцям доводиться адаптуватися через зростання інфляції та відповідне підвищення цін у супермаркетах. У поєднанні з більш високими цінами на енергоносії, повільним зростанням зарплати та дефіцитом пропозиції покупці роблять важкий вибір у своїх повсякденних витратах, а багато хто навіть починає витрачати особисті заощадження.

Споживачі беруть під жорсткий контроль, де і як вони роблять закупи, що вони купують та як вони споживають. Найбільш стійкими категоріями споживання є свіжі та охолоджені продукти, безалкогольні напої та засоби особистої гігієни, а зниження продажів відбувається у сегменті алкоголю, товарів для дому та заморожених продуктів.

Приблизно 58% споживачів економлять на найбільш необхідному – їжі та опаленні, а 35% покладаються на особисті заощадження та позички для оплати рахунків. У Європі 30% споживачів змінюють місце закупів заради кращої пропозиції, 26% підуть до іншого магазину, якщо їхній звичний бренд недоступний, 34% – якщо товар не по акції.

Покупці думають, як отримати найкращу ціну та залишитися в межах бюджету. Тому 22% здійснюють менше поїздок, а 21% планують, скільки вони витрачають. Вони також частіше порівнюють ціни на подібні продукти (58%), оцінюють, скільки товару їм потрібно, аби менше споживати та витрачати (49%).

Водночас покупці створюють нові шляхи споживання знайомих товарів, що відкриває нові можливості для ритейлу за рахунок нових інноваційних продуктів. Наприклад, упаковані ланчі на роботі замість обіду в кафе створюють попит на приправи та порційні начинки для домашніх бутербродів, а також на готові страви. Споживання кави вдома – пропозиція фірмових сортів кави та аксесуарів, так само як і попередньо змішані алкогольні напої в комбінації з швидкою доставкою.

Приймання душу в тренажерній залі та домашнє укладання волосся знову стають популярними, тому стануть у пригоді також нова упаковка та розміри упаковок для особистих речей, що використовуються в тренажерній залі, комбінована косметика. А для домашнього салону – інноваційні продукти та формати у поєднанні з інструкціями щодо стилю на основі мобільних додатків.

Вибір нового бренду тепер залежить від ціни (62%), доступності (49%) та високого рівня просування на полиці (37%). Менш важливо, чи є він якіснішим (15%), інноваційним (8%) або полегшує покупки (8%).

Потребительские привычки откинуло на полвека назад: чем руководствуются люди при покупках - фото 2

Залишити відповідь