Коротка стратегія для просування в соціальних мережах: як вибрати і оптимізувати

Щоб бути успішним у будь-якій справі, необхідна стратегія. Практика показує, що без гарного плану розвитку складно домогтися успіху. Якщо ви хочете, щоб більше людей в соцмережах дізналися про вас або ваш бренд, рекомендую почати з побудови стратегії просування в соціальних мережах. Коротко, як зробити і з чого почати?

Для початку відповімо на запитання: чому це важливо?

Стратегія – це спосіб дій для досягнення мети. Це те, що допомагає задати напрямок, визначитися з пріоритетами і знайти сили для досягнення поставленої мети. Без стратегії ви не будете розуміти, які дії необхідно робити і в якій послідовності, всі дії будуть хаотичними. Так, можливо, буде якийсь рух вперед. Але частіше – це буде біг по колу, а що ще гірше – топтання на місці.

Що таке стратегія просування в соціальних мережах і для чого вона потрібна?

Стратегія – це якийсь набір інструкцій, які описують порядок дій людини або компанії для досягнення поставленої мети. Визначитися з метою для побудови ефективної стратегії просування в соціальних мережах необхідно на самому початку. Це треба робити, розуміючи, що стратегія буде грунтуватися або на залученні трафіку на сайт, або на збільшенні впізнаваності бренду, або на лідогенераціі (залученні нових потенційних клієнтів).

Так, є 3 види стратегії:

Трафік на сайт (як самоціль або з метою продажу або лидов на сайті).
Лідогенераціі (в тому числі в самій соцмережі і на сайті).
Впізнаваність (вимірюється в охопленні та залученості).

Як визначати стратегічні для соцмереж?

Ось мій приклад роздумів:

Лідогенераціі підходить в основному для послуг або товарів з тривалим циклом угоди. Трафік на сайт з соцмереж дорогою з точки зору вартості результату, тим більше на покупку, яка не може бути спонтанною. Залишається стратегія впізнаваності. Так, вибираю цю стратегію.

Метод реалізації стратегії впізнаваності – максимально можливий охоплення і залученість постів через привабливий контент і просування постів на цільову аудиторію, починаючи з ретаргетінгових (відвідувачі сайту).

Краще робити менше постів, але якісніше.

Стратегія в довгу

Соцмережі добре підходять для залучення уваги ЦА, просування, як бренду особистості або компанії, так і товарів та послуг.

Ваша стратегія повинна бути розроблена з розрахунком на довгострокові цілі. Це вибудовування довгострокових взаємодій з потенційними покупцями, розташування його до вашого бренду, товару чи послуги і формування у нього позитивної думки про вас.

Щоб ефективно просувати себе і свій бренд, мало мати профіль у соціальних мережах і публікувати пости, навіть якщо це будуть пости з котиками. Має бути регулярна і копітка робота по створенню контенту, залученню аудиторії і налагодженню комунікації з нею. Тільки через деякий час все це почне приносити плоди, які треба буде правильно зібрати і обробити.

Що повинно бути в стратегії просування в соціальних мережах?

Ефективна стратегія ґрунтується на взаємодії між вами або вашим брендом з ЦА (цільовою аудиторією). Щоб така взаємодія була успішним, стратегія повинна містити:

  • Аналіз поточного стану особистості або бренду в соціальних мережах.
  • Цілі і завдання, які потрібно досягти / виконати, і в які терміни.
  • Визначення та вивчення ЦА.
  • Головні напрямки стратегії.
  • Результати, які хочеться отримати в результаті.
  • Найбільш ефективні інструменти для досягнення мети.
  • Контент-план.
  • Бюджет.
  • KPI (ключові показники ефективності) стратегії.

Відстеження ефективності SMM стратегії

Після того, як ви підготуєте вашу стратегію і почнете використовувати, вам необхідно буде відслідковувати ефективність її роботи.

Якщо ви вибрали вид стратегії «впізнаваність», то ефективність можна відстежити за показниками:

  • Охоплення (перегляди).
  • Залучення (лайки, коментарі, репости).

Аналізуючи дані показники, можна виявляти найбільш підходящий контент для вашої ЦА і найбільш ефективні інструменти просування.

Щоб створити ефективну стратегію потрібно чимало часу і деяких навичок. Часто доводиться вносити істотні зміни в відпрацьовану схему, але це необхідний захід. Соцмережі постійно щось змінюють у своїх алгоритмах. Необхідно завжди бути в курсі цих змін. Збирайте і аналізуйте інформацію, практикуйте. Тільки так ви зможете домогтися успіху в просуванні в соціальних мережах.