Адаптивний дизайн або мобільна версія: як прийняти правильне рішення?

Ми живемо в епоху, коли смартфони та планшети стали невід’ємною частиною життя майже кожної людини. Почитати свіжі новини, дізнатися прогноз погоди, вивчити програму ТБ, замовити квитки на поїзд, забронювати готель у моря, оплатити комунальні послуги, вибрати квитки в театр – все це і багато іншого в сучасному світі люди звикли робити на екрані свого улюбленого мобільного пристрою.

Тому на догоду сучасним трендам і своєї цільової аудиторії, розробники сайтів замислюються над тим, як виглядатимуть їхні продукти на планшетах і смартфонах. І коли справа доходить до визначення функціональності, часто у багатьох виникає дилема – адаптивний дизайн або мобільна версія? До слова, ця дилема виникає лише у деякої частини власників компаній, більш-менш «підкованих» в питаннях Інтернет-технологій, інші просто не в курсі, чим одне відрізняється від іншого. А відмінності, безумовно, існують, і в певних випадках вони можуть виявитися целеполагающего.

Давайте розбиратися.

Адаптивний дизайн

Згідно «Вікіпедії», адаптивний дизайн – це:

Дизайн веб-сторінок, що забезпечує правильне відображення сайту на різних пристроях, підключених до Інтернету і динамічно підстроюється під задані розміри вікна браузера.

Іншими словами, адаптивний сайт вміє видозмінюватися, в залежності від того пристрою, на якому його переглядають. Подивіться, як виглядає адаптуюся (прим. Авт .: скорочено від «адаптивний дизайн») на комп’ютері, планшеті і смартфоні.

001-01-2.jpg

Переваги адаптивного дизайну

  • Універсальність. Розробники роблять один сайт, який орієнтований на будь-які пристрої.
  • Економія. Щоб відредагувати або видалити якусь інформацію, зміни необхідно вносити тільки на одному сайті, що істотно заощаджує і час, і гроші.
  • Один адресу. У адаптивного сайту завжди один і той же URL і ви ніколи не заплутаєтеся з налаштуванням редиректів.
  • Збір статистики. Системи аналітики збирають необхідні дані по одному сайту. Просто виберіть, хто вас цікавить, користувачі ПК або смартфонів.
  • Економія місця на сервері. Не дуже вагомий аргумент за часів великої кількості хостинг-провайдерів і тарифів, які вони пропонують, однак, адаптивний сайт – це один сайт. Ніяких копій і безупинного збільшення дискової квоти, що може виявитися досить актуальним для власників стартових тарифів з обмеженням в десяток гігабайт.

Мобільна версія

«Вікіпедія» вважає, що це:

Сайт, розташований в мережі або на локальному носії за певною адресою (домену), створений для перегляду на мобільних пристроях, найчастіше для перегляду за допомогою мобільного браузера.

З формулювання стає зрозуміло, що такий сайт з самого початку орієнтований виключно на користувачів планшетів і смартфонів. І користувачі ноутбуків з екраном 20 ‘- це не їхня цільова аудиторія. Більш того: такі сайти будуть викликати смуток-тугу при перегляді на широкоформатних екранах.

Адаптив или мобильная версия: как принять правильное решение?

Здавалося б, навіщо потрібні мобільні версії, якщо вже придумали адаптуюся?

Переваги мобільної версії

  • Унікальна можливість роботи з цільовою аудиторією. Найчастіше у користувачів ПК і планшетів / смартфонів – абсолютно різні потреби.
  • Наявність вибору. Користувач може вивчати мобільну версію, а може перейти на повноцінний сайт.
  • Можливість ігнорування потреб користувачів ПК. Мобільний сайт – тільки для користувачів смартфонів і планшетів, немає необхідності думати про те, як буде виглядати мобільна версія на дисплеї персонального комп’ютера.

Окремо хочеться сказати по п. 1 переваг мобільної версії.

Що може шукати користувач ПК на сайті автосалону? Великі красиві фотографії? Звісно. 3D-панорами інтер’єру автомобілів? Можливо. Все це надзвичайно незручно сприймати через мобільний пристрій невеликих розмірів. Я насилу собі уявляю «задоволення» від перегляду HD-зображень на екрані того ж сьомого iPhone. А що може шукати на тому ж сайті автосалону користувач смартфона? З високою часткою ймовірності – ціни, комплектації, адреси дилерської мережі. Ось що необхідно виводити на перший план мобільним користувачам!

До речі, хлопці з LiveJournal молодці – відмінно використовують перевагу № 1. У мобільній версії вони дають своїм користувачам найголовніше: доступ до журналу, друзям і написання замітки, нижче йдуть теми дня. На комп’ютері картина зовсім інша.

Адаптив или мобильная версия: как принять правильное решение?

Підбиваючи підсумки

Не слід вибирати між адаптивен і мобільною версією виключно з розрахунку різниці між кількістю переваг. Потрібно виходити з цілей і завдань, які стоять перед сайтом, цільової аудиторії та її потреб.