SMM майбутнього: 5 форматів, які варто освоїти вже зараз

Соціальні мережі швидко розвиваються, змінюють алгоритми, поглинають інноваційні технології і прагнуть перенести на свою територію якомога більше людських активностей. Серед них командна робота, вибір і покупка товарів, благодійність, телемедицина, банкінг та багато іншого.

Що об’єднує Facebook, TikTok, WhatsApp, Instagram, YouTube і Snapchat? У них домінує візуальний контент.

У цьому матеріалі команда Depositphotos, міжнародної платформи стокової фотографії, векторів і відео, розбирається, що нового з’явилося в соціальних мережах за останні місяці, яку вигоду можна з цього отримати, і на чому фокусуватися при виборі візуального контенту для бренд-акаунтів.

№1 Вітрини в соціальних мережах

МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ БРЕНДІВ – ВІДСУТНІСТЬ ВТРАТИ КЛІЄНТІВ НА ЕТАПІ ПЕРЕХОДУ НА САЙТ ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНУ.

Незважаючи на те, що Facebook, Instagram, Pinterest, WeChat і інші соціальні мережі відкрили можливість створення вітрин і безпосередніх онлайн-продажів лише для частини регіонів, очікується, що міграція інтернет-магазинів в соціальні мережі це питання часу.

Технології на кшталт AR (доповнена реальність) і VR (віртуальна реальність), інтегровані в функціонал соціальних мереж, вже зараз наближають досвід онлайн-покупки до реального шопінгу в торговому центрі, а нативні чат-боти, готові цілодобово допомогти вам вибрати послугу, уточнити властивості товару або прийняти замовлення, створюють середовище, набагато більш дружню по відношенню до покупця, ніж офлайн-магазини.

У цих умовах борг маркетолога – переформатування аккаунта бренду з інструменту просування і PR в повноцінну платформу продажу. Зображення товарів, AR-маски для примірки, огляди блогерів та відгуки покупців відтепер повинні з’являтися в стрічці частіше і містити теги, посилання та іншу інформацію, необхідну для моментальної покупки.

№2 User journey зі стартом в соціальній мережі

МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ БРЕНДІВ – ПІДВИЩЕННЯ КОНВЕРСІЇ ПЕРЕДПЛАТНИКІВ В ПОКУПЦІ ЗА РАХУНОК ПОСЛІДОВНОЮ ДВОСТОРОННЬОЇ КОМУНІКАЦІЇ ЧЕРЕЗ СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ.

У 2020 році користувачеві нудно просто читати ілюстровані історії, підготовлені для нього SMM-спеціалістом бренду. Він хоче брати участь в кожній з них, але за однієї умови – це повинно бути весело, корисно, або, на худий кінець, в тренді серед його друзів.

“Найсвіжіші” форми інтерактивного контенту для соціальних мереж це backstage video, AR-фільтри, опитування, відео-Челлендж (саме за їх рахунок став популярний TikTok), вже згадані вище “вітрини” і shoppable posts, ігри і групові стрімінга. При цьому одна комунікаційна кампанія може включати відразу кілька форматів або використовувати їх гібриди (приклад: конкурс на найоригінальнішу фотографію в face-масці бренду, яка опублікована в Stories).

Залежно від того, з якою аудиторією спілкується бренд, він може запускати разові або багатокрокові інтерактивні кампанії. Таким чином, фотографії учасників конкурсу можуть стати частиною рекламного ролика знаменитості. І це лише найбільш очевидний приклад.

Загальне правило: дайте слово вашої аудиторії. Публікуйте контент для клієнтів, від клієнтів і спільно з клієнтами. Пам’ятайте, що будь-яка взаємодія з вашим брендом в соціальній мережі може стати відправною точкою user journey, в кінці якої маячить продаж. Скористайтеся цим!

№3 User-generated content (UGC) як новий вид реклами

МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ БРЕНДІВ – ЗНИЖЕННЯ РЕКЛАМНИХ ​​ВИТРАТ І ФОРМУВАННЯ ЛОЯЛЬНОСТІ ЗА РАХУНОК МІКРОІНФЛЮЕНСЕРОВ.

Люди в першу чергу довіряють тим, кого знають, і вже в другу – всім іншим. Варто один раз зазирнути в одну з топових соціальних мереж, щоб переконатися, яку частку News Feed займає рекламний контент. І оскільки бренди змушені конкурувати за увагу користувача (потенційного клієнта) на одних і тих же топовим платформах, “рекламні” ставки продовжують рости, реклами стає більше, але сам користувач ставати сліпий до закликів купити.

Криза реклами в соціальних мережах був очікуваним багатьма – саме зростаючій кількості рекламного контента при обмеженій здатності користувача сприймати нову інформацію приписують інтеграцію machine learning і AI (artificial intelligence) в алгоритми відбору контенту для показу в News Feed окремого користувача.

Як уповільнити зростання рекламних бюджетів в умовах, коли “стукати” до користувача потрібно крізь пласт реклами конкурентів, контент його друзів і спільнот, на які він підписаний? Рішення 2020 року – ставка на контент, який генерують друзі цільового клієнта, а також цікаві для нього спільноти і блогери.

Не існує єдиного правила стимуляції контенту, пов’язаного з вашим брендом. Один з популярних методів – запуск Челлендж фотографій і відео з цінним призом і колаборації “з народом” в створенні товарів або рекламних кампаній.

№4 “Розумне” ранжування контенту

МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ БРЕНДІВ – ВИВЧИТИ ЦІЛЬОВУ АУДИТОРІЮ І ПОЛІПШИТИ НЕ ТІЛЬКИ КОНТЕНТ, А Й ПРОДУКТ; ШАНС ВСТАНОВИТИ РЕАЛЬНУ ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК З КЛІЄНТАМИ.

Як ми вже відзначали вище, в 2020 році контенту виробляється так багато, що середньостатистичний користувач майже не здатний заглибитися в усі, що йому цікаво.

Додайте до цього рекламні публікації, профінансовані брендами, і ви отримаєте невтішну картину: якщо нічого не змінювати в найближчим часом, навіть ті, хто був підписаний на вас, будуть бачити ваші публікації не надто часто. На щастя, вплинути на ситуацію можна: щоб домогтися значних охватов в мережі, вам потрібно довести їй, що ваш контент цікавий користувачеві. І довести це можна за допомогою призначених для користувача реакцій на публікації незабаром після їх появи в стрічці.

Як це зробити? Кожна соціальна мережа має свій еталон публікації, якому віддасть перевагу, ранжуючи контент. Інформація, найчастіше, міститься у відкритих даних. Якщо таких рекомендацій безпосередньо від мережі ви не знайшли, вирушайте на пошуки статистики: які YouTube-ролики збирають найбільше переглядів (тривалість, теги, зміст, характер взаємодії з користувачем)? Скільки символів містять найрезонансніші публікації на Facebook? Яким темам вони присвячені?

Зрозуміло, “адаптація” до політики платформи це лише половина справи. Щоб ваше повідомлення було показано користувачам в першу чергу, воно повинно бути цікавим ім. Дістаньте із засіків портрет аудиторії і постарайтеся визначити, які суміжні з вашим продуктом теми могли цікавити користувача, яка кількість тексту він здатний прочитати за раз, який контент викликає у нього бажання поділитися ним з друзями?

№5 Імітація життя: прямі трансляції, VR, AR

МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ БРЕНДІВ – ЗБІЛЬШИТИ ОХОПЛЕННЯ ОФЛАЙН-ПОДІЇ БЕЗ ІСТОТНОГО ЗБІЛЬШЕННЯ БЮДЖЕТУ, А ТАКОЖ ПІДВИЩИТИ ШАНСИ ВАШОГО ПОВІДОМЛЕННЯ НА ВІРУСНЕ ПОШИРЕННЯ І СЛІД В ПАМ’ЯТІ КОРИСТУВАЧА.

Карантин посилив залежність користувачів від соціальних мереж, які стали на місяці єдиним інструментом соціалізації та рефлексії. Однак процес переходу в онлайн почався задовго до 2020 року і під дією менш несподіваних чинників – глобалізації ринку, розвитку аутсорсингу, пристрасті мілленіалов до туризму і банального бажанням заощадити час на соціальної рутині.

Сучасний стандарт зв’язку 4G, а також новітня технологія 5G, уможливили групові відеотрансляції і 360-відео, а технології VR і AR остаточно стерли грань між реальною і віртуальною життям. Телемедицина, дистанційне навчання і онлайн ритейл найбільш розвинулися завдяки інноваціям, але ваш бізнес, яким би він не був, теж може отримати користь з тенденції.

Діліться з користувачами посиланнями на трансляції виробничих активностей (наприклад, процесу будівництва будинку клієнта), створюйте прототипи товарів в AR або спробуйте створити резонанс навколо нової лінії продукції, запросивши інфлюесеров на закриту інтерактивну VR-презентацію.

Висновки

Зрозуміло, щоб описати всі трансформації, що відбуваються в соціальних мережах, статті недостатньо. З тенденцій, які залишилися поза увагою – стрімкий розвиток нішевих соціальних мереж, контент на основі глибокої аналітики (моніторинг емоцій і інформаційного контексту користувачів), а також omnichannel маркетинг, який передбачає об’єднання всіх каналів комунікації в єдину боєздатну одиницю, підштовхують користувача до вигідного для бренду рішенням.

Але як би не змінювалися формати і актуальні теми, одне очевидно – з кожним днем ​​соціальні мережі стають все більш інтерактивними і пристосованими до бажань і смаків користувачів.