7 шкідливих порад з управління творчою командою

Можна довго пояснювати, як треба взаємодіяти з творчими людьми, але корисніше один раз показати, як точно не треба.

Керівнику важливо знайти особливий підхід до креативної команди, щоб співпраця була продуктивною і комфортною. Ділимося своїми шкідливими порадами для керівників творчих команд.

Порада 1. Не давайте зворотного зв’язку

Одна з найбільш грубих помилок з боку керівництва – відсутність фідбека. Керівники часто забувають відзначати досягнення працівників та якісно виконану роботу, обмежуючи зворотний зв’язок бінарною оцінкою «Добре — погано». І якщо в інших сферах такий фідбек сприймається нормально, творчій команді він не тільки не допоможе, але і нашкодить.

Творчі люди постійно сумніваються в тому, що роблять, і часто не можуть об’єктивно оцінити отриманий результат, особливо якщо вони довго працювали над ідеєю. Якщо ви не будете ні хвалити докладно, ні вказувати на слабкі місця, пояснюючи, як їх можна поліпшити, креатор не зрозуміє, в якому напрямку йому зростати і чого варті його рішення.

Виконуючи завдання «наосліп», творча людина легко може втратити віру в себе і перегоріти.

Конструктивний фідбек може мотивувати колегу і зміцнить ваші відносини, тому зворотний зв’язок важливо давати регулярно. Найкраще ділитися фідбеком не тільки на загальних планерках, але і зустрічаючись з колегою один на один, тому що люди часто не хочуть розповідати про проблеми, скаржитися на непосильне навантаження або вислуховувати критику при всій команді.

Порада 2. Частіше критикуйте ідеї

Уявіть: креативна команда довго працювала над новим проектом і показує проміжний результат, який далекий від вашого бачення рішення. Відразу хочеться виплеснути емоції і розкритикувати проект, але необґрунтована критика може спровокувати конфлікт і зіпсувати відносини з командою.

Генерація нових ідей – енерговитратний і крихкий процес. Готовий концепт – вершина айсберга довгих творчих метань і пошуків. Якщо ви будете помічати в кожному креативному концепті недоліки і робити акцент тільки на мінусах, творча команда вирішить, що ви чіпляєтеся.

Продумана критика допоможе команді виправити недоліки і прокачати навички: так ви вкажете напрямок для розвитку. Критикуючи, намагайтеся уникати оціночних суджень і почніть з питань про те, чому команда придумала саме таку ідею і тільки після цього висловлюйте свою думку.

Порада 3. Привласнюйте досягнення команди

Коли ви розповідаєте про роботу компанії або представляєте новий проект, згадка всіх, хто був частиною команди проекту, здається зайвою і безглуздою. Уявіть, що Apple на презентації нового айфону буде перераховувати всіх розробників. Але творчим людям важливо, щоб їх ідеї та проекти ідентифікували з ними.

Похвала професіоналів багато означає для творчої людини і є кращою мотивацією в творчій сфері. Дозвольте креаторам ділитися проектами в соцмережах, розповідати про процес народження ідеї.

Порада 4. Обмежуйте свободу самовираження

Керівник має чітке бачення того, якими мають бути корпоративна культура та бізнес-процеси компанії, але творчим людям часто складно їм слідувати. Креатор, загнаний в жорсткі рамки дедлайнів і дресс-коду, не може розробляти ідею «з-під палиці» і втрачає індивідуальність, а з нею і бажання творити.

Якщо звички творчого колеги не заважають роботі, краще поступіться йому. Якщо це неможливо, обговоріть варіанти компромісу. В подяку ви отримаєте енергійного і фонтануючого ідеями співробітника.

Порада 5. Наказуйте, а не пропонуйте

Забудьте про ввічливі прохання і будьте категоричними, якщо хочете, щоб вашу пропозицію не почули, а завдання не виконали. Такий стиль поведінки прийнятний для керівника і очікуємо, але тільки якщо ви не очолюєте креативну команду.

Творчі люди не сприймають наказний тон, для креаторів він як сигнал того, що хтось хоче обмежити їхню свободу і нав’язати свою ідею і бачення.

Спілкуючись із творчою командою на рівних, ви допомагаєте ним розкритися і створюєте комфортну обстановку, яка сприяє народженню нових ідей.

А ще, щоб колеги розвивалися професійно і тренували нагляд, можна не тільки ставити цілі та завдання, але й ділитися новинами з вашої сфери і обговорювати їх. Поважне та позбавлене формальностей спілкування розташує до вам креативну команду.

Порада 6. Не цікавтеся думкою команди

Ви, як керівник, знаєте найбільше про замовлення, продукт чи завдання, тому часто здається, що ваша ідея сама вірна і підходяща. Але в роботі креативної команди немає сенсу, якщо ви замінюєте процес творчості чітким алгоритмом, який заснований на вашому баченні проекту: так ви втрачаєте цінні ідеї колег і можливість подивитися на завдання з іншого погляду.

Брейншторм команди майже завжди приносить більше користі, ніж пошук ідеї в одиночку. Геніальні ідеї часто народжуються з ланцюгів асоціацій.

Порада 7. Давайте однотипні завдання

Якщо ви знайшли креативного фахівця, який давно займається певною сферою і сильний в ній, і поручаєте йому одні й ті ж завдання, існує небезпека того, що він скоро вигорить. Творчим людям дуже важливі розвиток і можливість іноді занурюватися в нову сферу, тому що їх сила в постійному винаході, і саме воно мотивує їх і запалює.

Намагайтеся змінювати вектор розвитку креаторів, давати їм різні завдання, враховувати побажання і завжди вітати прагнення до невідомого. Так ваші творчі колеги зможуть розробити і реалізувати круті ідеї, ненадовго залишивши звичний робочий алгоритм і надихнувшись новим завданням.

Резюмуючи

Відштовхуючись від цих шкідливих порад, ви зможете зробити все навпаки і створити комфортне середовище для роботи з творчими людьми.

На перший погляд може здатися, що потрібно враховувати занадто багато нюансів, і виникає закономірне питання: «Чому я повинен так старатися?», але, вкладаючись у комфорт креативної команди, ви інвестуєте в яскраві нетривіальні ідеї, які виділять компанію на ринку.

Найголовніше — ставтеся до команди з увагою та розумінням, будьте готові підтримати і вислухати і перевіряйте себе час від часу за цій добірці шкідливих порад.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь