41% керівників бояться делегувати завдання співробітникам

41,3% керівників компаній назвали невпевненість у тому, що співробітники впораються з поставленим завданням головною складністю делегування, показало опитування розробника CRM для бізнесу “Мегаплан” серед 1155 начальників МСБ.

П’ята частина опитаних (19,4%) заявили, що каменем спотикання у процесі делегування є впевненість у тому, що завдання простіше виконати самому, ніж довірити співробітнику, 13,5% відповіли, що для них найскладнішим є необхідність занурення у деталі завдання. 9% бояться уславитися неробою, делегуючи обов’язки своїм колегам, 8,4% стверджують, що їм нема кому передавати завдання, 7,1% не люблять сам процес доручення справ комусь через трудомісткість процесу, а 1,3% зізналися, що їм не буде чим зайнятися, якщо вони довірятимуть свої справи співробітникам.

На питання про те, чи вміють керівники делегувати завдання своїм колегам, більшість опитаних (67,1%) відповіли ствердно. 14,8% при цьому вважають, що у них погано виходить передавати свої справи будь-кому через слабкий підсумковий результат виконання роботи. 13,5% доручають лише палаючі завдання, а 4,5% зізналися, що не вміють делегувати завдання, оскільки звикли виконувати всі самостійно.

Найчастіше начальники делегують підлеглим завдання зі збирання та обробки інформації (74,2%), документообіг (69%), всю ручну роботу (67,1%), організаційні завдання (43,2%), особисті доручення (33,5%). ) та вигадування креативу та ідей (25,8%).

Також керівники розповіли про те, як реагують на часті дрібні помилки своїх співробітників: 77,4% відповіли, що спокійно обговорюють з ними проблеми, щоб зрозуміти причини їх появи. 12,3% зізналися, що у подібних випадках сильно дратуються та “влаштовують рознесення” колегам, 7,1% взагалі ніяк не реагують на чужі промахи, оскільки впевнені, що помилятися – це нормально, а 3,2% у разі неякісного виконання роботи беруть співробітника на олівець і готують для них фідбек письмово.

З метою профілактики виникнення помилок з боку співробітників 70,3% опитаних начальників спілкуються з кожним співробітником під час виконання ними завдання, 41,3% дають докладний фідбек за кожним виконаним завданням, 22,6% регулярно проводять тімбілдінги, де розбирають найчастіші помилки, 19,4% не скорочують дистанцію у спілкуванні із співробітниками, а 14,2% регулярно відправляють співробітників на курси підвищення кваліфікації.

Щоб підняти ефективність підлеглих, 74,2% керівників обговорюють виробничі завдання та проблеми з колективом, 46,5% удосконалюють засоби управління, 29,7% підключили CRM для контролю за ефективністю кожного співробітника, 29% запровадили посадові інструкції, 21,9% запровадили систему стимулювання дисциплінованих працівників, 17,4% проводять атестацію працівників, 11% підключили автоматизовану систему обліку робочого часу, а 10,3% вигадали покарання для порушників трудової дисципліни.

Майже половина начальників (45,2%), які брали участь у дослідженні, розповіли, що занурені у завдання своїх підопічних на 50%, 27,7% – на 20%, а 16,1% відповіли, що повністю в курсі всіх справ працівників . 11% зізналися, що не занурено у справи колег, оскільки своїх завдань дуже багато.

18,1% керівників вважають, що працівники повинні перебувати на роботі за графіком: з них 7,1% обґрунтовують це тим, що працівник підписує трудовий договір і йому платять за роботу в рамках встановленого графіка, а 11,7% впевнені, що співробітники у деяких випадках повинні затримуватися на роботі, якщо завдання не було виконане до кінця робочого дня. 55,5% вважають, що для підлеглих головне — досягнення цілей, а не кількість відпрацьованих годин, а 26,5% згодні лише частково, але не бачать нічого страшного в тому, що працівник піде раніше, якщо всі завдання були виконані.

«Як показує практика, найкращий спосіб побудувати міцну та дружну команду — це відкритість до діалогу зі співробітниками та розуміння того, що кожен із них індивідуальний. – Прокоментував Сергій Козлов, генеральний директор розробника CRM для бізнесу “Мегаплан”. – Суворі корпоративні розпорядки та підвалини можуть вибити з колії навіть найвідповідальніших співробітників просто через те, що всі ми люди і нам властиво помилятися, особливо якщо завдання тобі делегували. Хочеться вірити, що більшість керівників дійсно вибудовують комунікацію зі своїми підлеглими таким чином, щоб вони почували себе комфортно на роботі. Гарний настрій співробітника впливає на якість виконаної ним роботи».

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь