10 трендів візуального контент-маркетингу 2021

Сьогодні маркетинг кардинально змінився і він уже не такий, як п’ять років тому, і навіть не такий, яким він був рік тому. Пандемія перевернула світ з ніг на голову, але навіть у цей непростий час маркетинг змінювався та розвивався, формуючи нові тренди. Як візуальні тренди визначають нову контентну стратегію сьогодні? Ми розповімо про топ-10 цього року.

Візуал встановлює більш тісний, живий зв’язок між брендом та споживачем

Дослідження Edelman Trust Barometer показало, що для 70% споживачів довіра до бренду відіграє більш значну роль, ніж будь-коли раніше. Відеоконтент дає ще одну перевагу бренду у вигляді взаємодії з аудиторією “віч-на-віч”. У період соціального дистанціювання він заповнював порожнечу нестачі спілкування. Це призвело до того, що 91% ринку повірив у високу значущість відеоконтенту для бренду.

1. Автентичний контент та людські історії підвищують залучення аудиторії

За обличчям бренду споживач хоче бачити реальних людей. Така поява компанії може бути у формі:

  • оповідання ТОП-менеджменту про цінності компанії;
  • входу в закулісність компанії та особисте уявлення членів команди, які працюють безпосередньо з кінцевим споживачем. Нехай аудиторія побачить представника бренду, який приймав у нього замовлення телефоном.
  • посту в блозі про людей, які виробляють продукцію, а не про сам продукт.

У нашій компанії ми транслюємо головну цінність – МедіаНація – це сім’я, в якій поважають ідеї та рішення кожного, підтримують креативні рішення та завжди готові прийти один одному на допомогу.

10 трендов визуального контент-маркетинга 2021 истории

Instagram@medianationagency

Використовуйте Instagram Stories, Reels, YouTube Shorts і просто короткі відео, щоб підсвітити цю, часто приховану від очей споживача сторону бренду. Викладайте відео регулярно і бренд буде помічений (у хорошому сенсі цього слова).

Аудиторія сьогодні менше зацікавлена ​​в “ідеальному” контенті зі стилізованих фотозйомок та відфотошоплених фотографій моделей та продуктів. Люди бажають бачити реальних людей.

Замість того, щоб розсилати корпоративні подарунки та комерційні пропозиції, приділіть час своєму споживачеві, поговоріть з ним безпосередньо та встановіть особистий контакт, будьте людянішими.

Будьте відкриті, якоюсь мірою вразливими, не бійтеся показати свої слабкі сторони, діліться своєю точкою зору на ту чи іншу проблему.

2. Використовуйте інфографіку

Подайте інформацію у вигляді графіків та графічних схем. Подання списків у вигляді графіків додає бонус у створенні візуального інтересу, виносячи найважливішу інформацію на поверхню. Наш мозок більш сприйнятливий до візуальної інформації.

Факт: зорова інформація обробляється в 60 000 разів швидше за текстову.

Збільште залученість до соціальних мереж бренду та підвищіть кількість часу, який користувач проведе на сторінці вашого сайту, за допомогою різноманітного візуального контенту. Передавайте більшу частину текстової інформації через графіки, схеми, комікси.

10 трендов визуального контент-маркетинга 2021 инфограифка

3. Оптимізуйте візуал бренду для Google Images

Працюючи з інформаційним полем бренду, створюйте унікальні графіки, зображення та тексти. Так ви не тільки покажете свою експертність у ніші, але й підвищите згадуваність вашого контенту через посилання та цитати. Якщо ви правильно оптимізували кожну картинку та графік з альт-тегами, вони будуть індексуватися Google у Search та Images. У нашій статті ви дізнаєтеся про важливість оптимізації зображень при SEO-просуванні.

Усі зображення, навіть атрибутику бренду та фото товарів, можна оптимізувати, і вони індексуватимуться в Google Images. Додайте точну інформацію до будь-якого візуального елемента (не тільки до великих зображень – до всього візуального контенту) і ви ранжуватиметеся в пошуковій системі.

Наприклад, припустимо, що у вас є подкаст. Якщо ви оптимізуєте кожен епізод подкасту, пов’язуючи його з візуальною частиною (обкладинкою), зображення з посиланням на подкаст буде індексуватися в Google Images.

4. Запускайте стрими

Ми вже говорили раніше, але нагадаємо ще раз – аудиторія втомилася від “ідеального” контенту, вивіреного до дрібниць, що не виглядає справжнім.

Аналогічна ситуація і з прямими ефірами порівняно зі змонтованим відео.

Стрими передають відчуття моменту і змушують аудиторію відчувати особливий зв’язок із брендом, оскільки подія відбувається в режимі реального часу, а з переходом усього світу в онлайн кількість таких подій збільшилася.

Користувачі часто мають можливість залишати коментарі і безпосередньо взаємодіяти з ведучими, тим самим підвищуючи залученість.

Враховуючи ці особливості, не дивно, що прямі трансляції приносять більше залученості, ніж записані попередньо.

5. Гейміфікований візуальний контент

Це один із найефективніших видів контенту, що підвищують залучення, поширений у Сторіс соціальних мереж, які не обмежуються Інстаграмом та Фейсбуком. Ключова функція гейміфікованого візуального контенту – змусити користувача взаємодіяти з ним безпосередньо та створити умови для зміни поведінки потенційного клієнта, наприклад, через квізи, опитування, бінго, питання та ін. По суті, ви запрошуєте аудиторію поділитися своєю думкою та взяти участь у вашій грі.

Наприклад, при оформленні кредитної картки одного з популярних банків через програму користувачеві пропонується взяти участь у розіграші. Як подарунки – знижки на товари, посилання на промокоди та акції компаній-партнерів.

10 трендов визуального контент-маркетинга 2021 геймификация

6. Короткі відео в Tik Tok

Зі стандартною довжиною відео в Tik Tok контент повинен бути швидким, але водночас захоплюючим. Апетит споживача на цей стиль контенту ніколи не зникне! У січні 2021 року Тік Ток був другим у світі не ігровим додатком за кількістю скачувань із майже 62 мільйонами завантажень лише за цей місяць.

Що робить цей тип контенту таким привабливим?

Майже всі ці відео кумедні, химерні і не змушують ставитись до себе серйозно. Вони взаємодіють з аудиторією та швидко виконують свою функцію.

Наш обліковий запис у Tik Tok

7. Демонстрація товарів із посиланням на купівлю

Купівля товарів безпосередньо через соціальні мережі швидко стала новою концепцією, але так само швидко увійшла до норми. У 2020 році 18,2% користувачів Фейсбуку здійснили покупки безпосередньо через соцмережу.

Соціальні мережі охоче підтримали цей тренд та запропонували такі бізнес-інструменти, як віртуальні цінники та спеціальні промо стікери.

Але такий контент не обмежується соціальними мережами.

Організації стають більш креативними та додають посилання на купівлю товарів у соцмережах в електронні каталоги та лукбуки, у пости та просто скрізь, де користувач може побачити посилання.

10 трендов визуального контент-маркетинга 2021 товары

8. Ефемерний контент

Ефемерний контент – відео або зображення, яке доступне протягом певного часу (наприклад, сторіс в Instagram).

Оскільки доступність цього контенту обмежена часом, це створює у користувача особливе відчуття терміновості, яке штовхає перегляд. Такий формат ідеально підходить для демонстрації брендом UGC (user generated content – контент користувача): не потрібно турбуватися про його відповідність стилістиці бренду, оскільки він не буде демонструватися в постійній стрічці.

Інстаграм повідомляє, що 58% користувачів після перегляду сторін бренду стали більше ним зацікавлені, що показує силу ефемерного контенту, особливо коли він пов’язаний з покупками.

9. Анімації та гіфки

Цей тип візуального контенту залишається популярним протягом тривалого часу і буде ще довго у трендах візуального контенту.

Гіфки та анімації можуть бути використані різними способами, наприклад, щоб показати перехід до посту, для “пожвавлення” картинки або просто щоб додати елемент кумедності у ваші сторис.

У соціальних мережах є гіфки та анімації на всі випадки життя.

10 трендов визуального контент-маркетинга 2021 анимации
10. Контент 360 °

Аудиторія насолоджується відвідуванням місця або події, яку можна оглянути з усіх боків, переміщуючи курсор або проводячи пальцем по екрану. Перехід із площини у простір робить такий контент більш привабливим.

З точки зору електронної торгівлі показ товару з усіх боків робить його більш бажаним для користувача і в цілому робить онлайн-шопінг більш захоплюючим.

Існують мільйони можливостей використання такого контенту.

Приклад застосування контенту 360 ° під час продажу нерухомості.

Візуальний контент змінює спосіб взаємодії споживача із брендом

реалістичний | чесний | чіпляючий

Ці 3 характеристики сьогодні шукає у контенті сучасний споживач. Кросплатформенність та омніканальність візуального контенту змінюється, щоб відповідати цим 3 характеристикам та змінює те, як аудиторія сприймає бренди та взаємодіє з ними. І бренди, які виправдають очікування споживача не лише виживуть у постковидний період, а й процвітатимуть.

Висновок

Можна сказати, що COVID прискорив перебіг часу та змінив контент-маркетинг до невпізнання.

Цікаво, що карантинні заходи та заходи соціального дистанціювання з метою зниження рівня небезпеки поширення вірусу вплинули на психологічне здоров’я споживача в цілому і на те, під яким кутом він дивиться на бренд, як взаємодіє з ним і купує.

Простіше кажучи, суспільство стало:

  • прагнути більшої взаємодії з брендом, ніж раніше;
  • приділяти більшу увагу етичності бренду та вкладу бізнесу у стійкість довкілля;
  • підтримки малого бізнесу.

І це зовсім інша картина поведінки споживача, ніж ми спостерігали недавно.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь