Digital-маркетинг: як цифрові технології збільшують продажі

Коли ви чуєте слово digital-маркетинг, то думаєте, що це чергове незрозуміле слово? Все-таки сьогодні вже існує звичайний і web-маркетинг, так навіщо потрібен ще один? Однак digital-маркетинг успішно використовується багатьма компаніями. Сьогодні ми поговоримо про те, що з себе представляє digital-маркетинг.

Якщо перекладати з англійської мови, то digital означатиме – цифровий. Таким чином, повний термін буде звучати – цифровий маркетинг.

На жаль, багато хто плутає цей термін з інтернет-маркетингом. Насправді між ними є велика різниця, про який варто знати. Безсумнівно, Діджитал-маркетинг включає в себе і інтернет-маркетинг, проте він набагато ширше.

Інтернет-маркетинг сьогодні – це SEO, контекстна реклама і багато іншого. Йдеться про ресурси, які є тільки на просторах всесвітньої web-павутини. А якщо говорити про Діджитал-маркетинг, то до всього перерахованого вище слід додати рекламу і просування на цифрових носіях, які знаходяться за межами мережі. Виходить, що мова йде про цифрові комунікації не тільки онлайн, але і офлайн.

Якщо говорити про рекламу, що стосується Діджитал, то до неї не будуть ставитися оголошення в в друкованих ЗМІ, реклама на телебаченні або на білбордах. А ось якщо на рекламному щиті буде вказано QR-код, який при зчитуванні дозволяє виявитися на сайті компанії, тоді цю рекламу вже можна віднести до digital-маркетингу. Суть подібного маркетингу полягає в використанні цифрових каналів. Давайте розглянемо докладніше.

Маркетинг в інтернеті

Варто зазначити, що у маркетингу є величезна кількість всіляких інструментів. Ми розповімо про найбільш часто використовуваних видах digital-маркетингу:

  • Цифрове телебачення та інтернет-радіо;
  • Реклама в іграх і додатках;
  • СМС-розсилки;
  • Реклама на світлодіодних моніторах;
  • SEO-оптимізація;
  • Контекстна реклама;
  • Соціальні мережі;
  • Електронна розсилка;
  • Партнерський маркетинг.

Далеко не всі компанії мають можливість використовувати всі ці інструменти через обмеженість в ресурсах. Однак цього і не потрібно. Вибір необхідних інструментів залежить від завдань бізнесу і переваг вашої цільової аудиторії.

Приклад стратегії digital-маркетингу

Слід зазначити, що кожна стратегія буде по-своєму унікальна. Вона залежить від того, які цілі ставить перед собою компанія. Для кращого розуміння розберемо приклад.

Припустимо, мова йде про компанії, яка займається продажем цифрової продукції. Це онлайн-курси, електронні книги та інші цифрові продукти і послуги.

1) Веб-сайт. Насамперед слід створити надійний сайт. У нього повинні бути зручні цільові сторінки, які дозволять компанії презентувати свою продукцію і послуги, а клієнтам – оформити замовлення або залишити заявку.

2) СЕО. Другий крок – слід виконати аудит СЕО і зрозуміти, які сторінки потрібно оптимізувати для пошукових систем.

3) Контент-маркетинг. Потрібно зібрати ключові слова, проаналізувати результати СЕО-аудиту, і на їх основі розробити контент-план. Він повинен враховувати кілька важливих нюансів:

Який контент потрібен на сайті. Це стосується тексту і відеороликів;
Коли слід публікувати цей текст. Йдеться про календар публікацій;
Яким чином його слід просувати. Можна скористатися соцмережами, електронною поштою або іншими способами.

4) Digital-маркетинг в соціальних мережах. Слід використовувати всі доступні маркетингові кампанії в соціальних мережах, щоб поліпшити впізнаваність бренду, а також підвищити рівень продажів. Потрібно зрозуміти, які канали соцмереж найкраще підходять для просування конкретно вашого бізнесу. Після цього слід зробити графік публікацій в соцмережах.

5) Маркетинг по електронній пошті. Спочатку потрібно зібрати базу email-адрес. Для розмістіть форму підписки на сайті і в соцмережах.

Примітка: ваше завдання в тому, щоб мотивувати потенційних покупців пройти реєстрацію. Вам слід зробити воронки. Це допоможе перейти від етапу простого інформування до бажаної конверсії.

6) Реклама з оплатою за клік. Тепер вам слід налаштувати рекламні кампанії в Яндекс.Директ і Google Ads. Це дозволить залучити потенційних покупців, які шукають продукцію аналогічну вашій в пошуку. Крім цього, слід налаштувати ремаркетінговие кампанії в Фейсбук. Це дозволить повернути користувачів, які зайшли на сайт, але не вчинили конверсію.

7) Відеомаркетінга. Цей крок є частиною 3 пункту, який був описаний трохи вище. Необхідно зрозуміти, які ключові слова необхідно використовувати, створюючи відеоролики. Опублікувати відеоролики можна на YouTube, в Instagram чи інших сервісах, де присутня ваша аудиторія.

8) Мобільний маркетинг. Слід задуматися про програму для стільникових пристроїв, яке люди могли б завантажувати на свої мобільні пристрої з магазину додатків. Ця програма дозволить створити ком’юніті ваших лояльних клієнтів. З його допомогою можна буде ділитися новинами компанії, анонсувати новинки і проводяться акції.

9) Вимірювання та аналіз результатів. Слід упевнитися, що до вашого сайту підключені і правильно налаштовані Яндекс.Метрика і Google Analytics. Якщо все добре, то у вас з’явиться зручна можливість вимірювати ефективність кампаній.

Варто відзначити, що всі перераховані вище пункти – це лише короткий опис того, що повинно бути в цифровий маркетингової стратегії. Якщо ви власник малого бізнесу і у вас, швидше за все, обмежений запас грошей, то ви не зможете втілити в реальність весь заявлений план. В цьому випадку потрібно звернути увагу на покроковий підхід: створити сайт і зайнятися СЕО-просуванням і наповненням сайту контентом. А вже потім виконувати інші кроки.

Переваги digital-маркетингу

1) Измеряемость. Один з плюсів – ефективність дуже просто відстежити. Всі кліки, переходи, а також інші дані збираються в автоматичному режимі. У будь-який момент ви можете подивитися всі дані, які вас цікавлять.

Наприклад, при розміщенні реклами в газеті не вийде визначити, яка кількість людей побачили ваше оголошення. Безсумнівно, ви можете спробувати порахувати тираж випуску, а також кількість проданих примірників. Але чи треба вам цим займатися? Все одно дані вийдуть не точними. Ви витратите багато часу і сил, поки будете цим займатися. А якщо говорити про digital, то тут відстеження здійснюється миттєво. Ви в будь-який момент можете подивитися: скільки людей клікнув по вашій об’яві, скільки по ньому перейшло, і навіть, скільки людей оформили замовлення.

2) Швидкість. Цифрові інструменти дають можливість миттєво охопити всього лише одним рекламним показом кілька тисяч потенційних покупців. Крім цього, можна швидко зібрати і проаналізувати величезну кількість даних, що стосуються їх реакції. Таким чином, digital-маркетинг дійсно дозволяє дуже швидко отримати всю необхідну статистику.

3) Універсальність. Digital-маркетинг має дуже гнучкі настройки, що дозволяють налаштувати кампанію саме таким чином, щоб вона працювала тільки з цільовою групою. Можна виключити нерелевантні покази, що дає можливість зменшити витрати.

4) Великий обхват. Сьогодні мільйони людей залежні від цифрових технологій. Наприклад, більшу частину інформації ми отримуємо за допомогою віртуальної павутини. Ми отримуємо не тільки новини, але також відпочиваємо, спілкуємося і робимо багато інших різних речей. Все більше компаній отримують більшу частину замовлень саме з інтернету.

Висновок

Сьогодні digital-маркетинг оточує нас всюди. Він давно вже відсунув традиційну рекламу на другий план. А з ростом і розвитком технологій його вплив буде тільки посилюватися.

Тому чим більше digital-каналів ви задієте для того, щоб залучати потенційних покупців, тим сильніше буде ефект. Можна створювати сторінки в соцмережах, знімати відеоролики, а також співпрацювати з відомими блогерами. Можливостей та інструментів дійсно величезна кількість. Все це допоможе істотно збільшити прибуток, а також з легкістю просувати бренд на більш високий рівень.

Однак, поодинці охопити навіть кілька каналів і розвинути їх до належного рівня – просто неможливо, та й не потрібно, адже власник бізнесу має багато куди більш важливих питань. Можна, звичайно, найняти в штат співробітника, який буде вести і просувати пару-трійку каналів. Але висококласний фахівець коштує дорого, а виростити такого фахівця з нуля – дуже довгий процес без будь-яких гарантій, що він в результаті не піде до конкурентів разом з отриманими знаннями.

Кращий варіант – віддати digital-маркетинг на аутсорс компаніям, які на цьому спеціалізуються. Так, наприклад, наша компанія з 2009 року успішно займається контекстною рекламою і SEO-просуванням сайтів. Навіщо вам витрачати 11 років на вивчення, щоб тільки досягти нашого рівня, коли наші знання можуть працювати на вас і приносити прибуток вже сьогодні?

Звертайтеся до нас! І ви отримаєте не тільки команду висококласних сертифікованих фахівців значно дешевше, ніж якщо б найняли їх в штат, але і гарантовані результати, які ми фіксуємо в договорі.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь