42% онлайн-покупців замовляють в інтернеті регулярно

Українці стали частіше регулярно купувати онлайн. Найбільше зросли замовлення дитячих товарів (+ 84%) і товарів для будинку й саду (+ 75%). При цьому витрати на покупки не збільшилися. З телефону і мобільної версії на OLX користувачі заходять в 10 разів частіше. Що замовляють, скільки платять і будь поштових операторів воліють – в дослідженні OLX Доставка і CBR.

На початку 2021 Україні виявилося найбільше регулярних інтернет-покупців за останні роки – 42%. Так, наприклад, в 3 кварталі 2020 їх було 33%. Всього ж онлайн купують приблизно 11 млн жителів країни. Найбільш поширеними категоріями для них залишаються одяг, техніка і косметика. При цьому восени 2020 від 5 до 20 покупок робив кожен другий. А в квітні-травні 2021 – цей показник склав вже майже 60% людей.

Портрет покупця

Ядро споживачів (56%) зосереджено в населених пунктах до 100 тисяч жителів. Серед всіх покупців онлайн – 55% жінок і 45% чоловіків. Найчастіше вони з повною вищою освітою і працюють. Дохід українців, які роблять покупки в мережі, на 38% вище, ніж у тих, хто вибирає звичний офлайн.

Серед бар’єрів для покупок в інтернеті на локальних платформах українці називають необхідність примірки, відсутність потреби в товарі і відсутність упевненості в його якості. Якщо ж говорити про замовлення в соцмережах, до цих причин можна додати недовіру.

За півроку дитячі товари стали купувати на 84% частіше

За даними OLX Доставка, електроніка з листопада по квітень стала найпопулярнішою серед покупців. Продажі за півроку в цій категорії зросли на 40%, а це 635 тисяч замовлень. Одяг виявилася на другому місці за кількістю угод – 441 тисяча і приріст + 43%. Стався бум і на дитячі товари – рекордні + 84% до продажів і майже 378 тисяч замовлень. Також на 55% збільшилася купівельна активність товарів для відпочинку, хобі та спорту. А ще e-commerce ринок сколихнули угоди по товарах для дому та саду.

Незважаючи на зростання замовлень онлайн, витрати українців залишилися на тому ж рівні, як і з травня по жовтень 2020 Середній чек майже не змінився. Виглядає він у такий спосіб:

  • електроніка – 1 587 грн
  • одяг – 671 грн
  • дитячі товари – 552 грн
  • хобі, відпочинок і спорт – 814 грн
  • будинок і сад – 754 грн
  • запчастини для транспорту – 775 грн

До речі, серед українських маркетплейсов і онлайн-платформ на першому місці за рівнем знання (95%) і користування (73%) як і раніше знаходиться OLX.

Доставка: 4 з 10 покупців онлайн вважають найбільш зручною Укрпошту

Найбільш популярний спосіб отримати покупку – забрати її в поштовому відділенні, як показало дослідження останньої покупки CBR. У 87% випадків це була Нова пошта. Ще 25% забирали замовлення через Укрпошту. При цьому 4 з 10 чоловік зазначили, що отримання товару в Укрпошті – найбільш зручний спосіб доставки.

Цікаво, що за даними OLX Доставка з кінця квітня, в середньому на Нову пошту замовляють дорожчі товари.

Електроніку в 2,6 рази частіше купують через НП. А ось товари для дому та саду навпаки більше замовляють в відділення Укрпошти. Середній чек товарів з OLX Доставка, замовлених в НП, все одно більше – 906 грн в порівнянні з 428 грн в УП.

Онлайн-покупки оформляють через смартфони

Українці оформляють покупки на смартфоні в 71% випадків. У 42% випадках це відбувається на ноутбуці.

Так, за даними OLX, в травні-червні платформу відвідали через смартфон і мобільну версію 869 тисяч разів. При цьому з iOS – 132 тисячі, з Android – 617 тисяч. У той же час з десктопа користувачі заходили 83 тисячі разів.

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь