56 найпоширеніших помилок SEO

Практично кожен власник сайту пробував просувати його самостійно. Начебто це не так вже й складно, якщо вибрати правильну стратегію і уникати помилок. Нижче ви знайдете список типових помилок SEO, які зменшують ефективність розкрутки ресурсів.

Помилки при створенні контенту

1. Дублювання контенту. Зазвичай вебмастери дублюють контент несвідомо – це відбувається через технічні особливостей CMS. Наприклад, однаковий контент може відображатися на сторінці публікації, сторінках категорій і міток. Ця проблема вирішується за допомогою канонізації URL і заборони індексації службових розділів сайту.

Канонічні URL дозволять захистити ваш сайт від дублів. В останніх версіях більшості CMS інструменти для роботи з канонічними URL вже включені за замовчуванням. Якщо у вашій CMS їх немає, потрібно налаштувати плагін з відповідним функціоналом, наприклад, All in One SEO.

2. Крадіжка контенту. Якщо ви наповнюєте сайт виключно чужими публікаціями, то порушуєте вимоги пошукових систем і ризикуєте нарватися на санкції. Неунікальний контент не любить ні Google, ні «Яндекс».

3. Публікація неякісного контенту. Якщо ви робите ставку на унікалізації чужих публікацій, створюєте контент без доданої вартості, пропонуєте аудиторії неактуальні матеріали, це негативно позначається на метриках ефективності ресурсу. Ваш сайт може бути підданий пессимізації, так як Google і «Яндекс» не схвалюють неякісний контент.

4. Переоптімізація контенту. Нашпіговиваніе текстів ключовими словами загрожує вашому ресурсу санкціями.

5. Ігнорування різних типів контенту. Користувачі і пошукові системи вітають сайти, наповнені хорошими текстами, унікальними і якісними зображеннями, інфографікою, відеоінфографікой і іншими типами контенту. Якщо ваш сайт орієнтований лише на один тип контенту, потрібно домагатися максимальної якості та поліпшення користувацького досвіду. Обов’язково розмічайте різні типи контенту відповідно до правил пошукових систем.

6. Нечитабельним контентом. Його користувачі не стануть розбирати завали цегли на вашому сайті, а пошукові системи помітять їх невдоволення і позбавлять ресурс трафіку.

7. Канібалізації ключових слів. Якщо ви спеціально використовуєте однакові «ключові» на кожній сторінці сайту, чекайте санкцій.

8. Створення різних сторінок для дуже близьких за змістом ключових слів. Користувачі, що вводять в пошуковий рядок запити «купити вікна ПВХ» і «замовити вікна ПВХ», мають ідентичні наміри. Для подібних запитів не потрібні різні посадочні сторінки.

9. Нерегулярне оновлення сайту. Якщо ви не публікуєте нові корисні для аудиторії матеріали, актуальність вашого ресурсу щодня падає. Пошукові системи це враховують.

10. Використання спеціальних сторінок в якості посадкових. Наприклад, блогери часто намагаються оптимізувати сторінки категорій: купують посилання на них, створюють онучі з SEO-текстом. Пошукові системи розцінюють це як маніпуляцію, так як в більшості випадків сторінки категорій не цікаві користувачам. Винятками можна вважати сайти інтернет-магазинів і великих контент-проектів. У цих випадках користувачі дійсно можуть починати серфінг зі сторінок категорій.

11. Відсутність метаданих: title, description. Вони необхідні для людей і пошукових роботів.

12. Відсутність адаптації під мобільний трафік. Пошукові системи позбавляють відвідувачів ресурси, незручні для перегляду на смартфонах і планшетах. Дізнатися, оптимізований ваш сайт під мобільні пристрої, можна за допомогою сервісу Google або будь-якого іншого з аналогічним функціоналом.

13. Низька швидкість завантаження сайту. Користувачі люблять, коли ресурс завантажується швидко. Перевірити швидкість завантаження можна за допомогою сервісу PageSpeed ​​Insights.

14. Відсутність атрибута alt в тезі img. Текстовий опис полегшує індексування зображень, а також виводиться на екран замість картинки, якщо користувач економить трафік.

15. Фокусування на високочастотних ключових словах. Сьогодні ефективніше працювати з широким семантичним ядром.

16. Відсутність зручною для користувача сторінки помилки. Опублікуйте на сторінці 404 пропозицію повернутися на головну, а також форму пошуку. Краще зробити з 404-ої дійсно щось функціональне і корисне для відвідувача, а не просто порожню сторінку.

17. Недостатня увага до створення контенту і надмірна увага до технічного SEO. Краще створити і опублікувати дійсно якісний контент (навіть невелику, але обов’язково корисну замітку), ніж нескінченно колупатися в коді, встановлювати непотрібні плагіни і намагатися маніпулювати видачею.

18. Відсутність оптимізації для локального пошуку. Це в першу чергу стосується сайтів організацій, що працюють в офлайні.

19. Використання занадто «важких» зображень. Фото з високою роздільною здатністю відмінно виглядають на екранах десктопів. Однак мобільні користувачі їм не зрадіють. Також незадоволеними залишаться відвідувачі, які не мають доступу до швидкісного інтернету. Краще не публікувати зображення, розмір яких перевищує 500 Кб.

20. Використання сплеш-сторінок. Вони не потрібні користувачам, тому пошукові системи їх не люблять.

помилки лінкбілдінга

21. Купівля посилань на біржах. Це один з найнадійніших способів отримання санкцій пошукових систем.

22. Автоматична або ручна реєстрація сайту в каталогах. Пошуковики вважають появу десятків беклінків з каталогів ознакою маніпуляції.

23. Автоматичний або ручний постинг на форумах з метою отримати посилання. Цей метод лінкбілдінга безнадійно застарів.

24. Коментування dofollow-блогів. Якщо ви залишите кілька коментарів на різних майданчиках, нічого страшного не станеться. Втім, на підвищення авторитетності вашого сайту розраховувати не доводиться. Якщо ви будете залишати сотні коментарів в стилі «аффтар жжот», ваш сайт може отримати санкції, а в подальшому може бути підданий пессимізації.

25. Посилання в футері сайтів. Якщо ви розробляєте сайти, надаєте послуги інтернет-маркетингу, ваші партнери будуть часто на вас посилатися. Пошукові системи нормально ставляться до таких посиланнях. Якщо ви продаєте запчастини для авто або пишете про фінанси, поява великої кількості посилань з футера на ваш сайт виглядає підозріло. Якщо посилання з футера не закриті атрибутом nofollow і мають анкор з ключовими словами, ви можете отримати санкції.

Это естественная ссылка из футера

Це природна посилання з футера.

26. Гостьовий постинг. Почесний інженер Google Метт Каттс не вітає використання цього інструменту задля отримання посилань. Але, якщо гостьова стаття написана якісно, ​​ні до яких негативних наслідків її публікація не приводить.

27. Прес-релізи. Google включив посилання в повідомленнях для преси в схеми обміну беклінк. Втім, ви можете публікувати прес-релізи і не отримувати санкції.

28. Відсутність релевантних вихідних посилань. Не бійтеся ставити відкриті для індексації посилання на авторитетні джерела. Природний лінкбілдінг – це як вулиця з двостороннім рухом. Саме авторитетні, а не для сміття, заспамленності домени – це кращий варіант для обміну посиланнями.

29. Зловживання посиланнями з оптимізованими анкорами. Якщо пошуковики бачать багато посилань на ваш сайт з анкорами типу «замовити просування сайту недорого», чекайте санкцій.

30. Використання незручних для людини URL. Дізнайтеся, що таке семантичний URL (він же ЧПУ, або человекопонятний URL).

Пример семантического URL

Приклад семантичного URL

31. Наявність на сайті битих посилань. Періодично перевіряйте ресурс на наявність даної проблеми. Скористайтеся можливостями веб-майстрів Google (Google Search Console) і «Яндекс». В GSC відкриваємо розділ «Індекс», йдемо в «Покриття», і в розділі «Помилка 404» побачимо все биті посилання. У «Яндекс.Вебмастере» відкриваємо розділ «Індексування», перевіряємо «Статистику обходу», тут відкриваємо розділ «Посилання» і далі «Внутрішні посилання». Також знайти биті посилання на своєму сайті можна за допомогою будь-якого стороннього сервісу з відповідному функціоналом, наприклад, Netpeak Spider або Screaming Frog SEO Spider.

32. Продаж посилань з сайту. Пошуковики карають як покупців, так і продавців. Не продавайте і не купуйте посилання для свого або чужого сайту.

Проблеми з індексацією

33. Заборона на індексування сайту в адміністративній консолі CMS. Іноді власники ресурсів тимчасово забороняють індексування, а потім забувають скасувати заборону.

34. Відсутність карти сайту. Без неї пошукові роботи можуть індексувати сайт некоректно.

35. Неправильне використання тега noindex. Власники сайтів зазвичай використовують його для заборони індексації віджетів, лічильників, вихідних посилань. Весь контент, опублікований між тегами <noindex> і </ noindex>, залишається недоступним для пошукових роботів.

36. Використання атрибутів none і noindex в метатеге robots. Ці атрибути забороняють індексацію сторінки пошуковим системам. Переконайтеся, що сторінки з контентом заборонені для індексації.

37. Відсутність посилань на новий сайт або сторінку. Якщо ви недавно створили сайт, переконайтеся, що на нього посилається хоча б парочка авторитетних доменів. Також бажано анонсувати появу нового сайту в соціальних мережах. Якщо ви створили новий розділ або сторінку вже на наявному сайті, переконайтеся, що на неї ведуть внутрішні посилання, включаючи елементи навігації.

38. Відсутність або некоректне використання редиректів. Наприклад, власники сайтів часто використовують редирект 302 замість 301. Ця проблема вводить в оману пошукових роботів.

39. Невірна обробка повідомлень про помилки. Якщо користувач переходить за неіснуючою адресою, сайт повинен повертати код 404 і перенаправляти відвідувача на сторінку помилки.

40. Використання декількох заголовків рівня H1 на сторінці. Це вводить в оману пошукові системи.

41. Ігнорування SEO при зміні дизайну. Оновлення сайту може привести до втрати важливих даних. При зміні теми сайту, наприклад, потрібно простежити, щоб коректно перенеслися і все раніше заповнені SEO-атрибути. Часто вони просто злітають, особливо, коли заново шаблон цілком.

Ігнорування інтересів користувачів

42. Надмірна кількість рекламних блоків, банерів або посилань. До недавнього часу правила за кількістю рекламних блоків на сторінці у різних пошукових систем були вельми суворими. Наприклад, видавець Google міг використовувати максимум три блоки на одній сторінці. Але сьогодні, з появою автоматизованих оголошень, таких чітких обмежень по кількості блоків уже немає. Проте, публікувати більше п’яти блоків на одній сторінці я б все одно не рекомендував. Як мінімум – постраждає CTR, як максимум – користувач, який потрапив на сторінку, буде роздратований і відразу покине ваш сайт. Така ж історія і з «Яндекс.Директ».

43. Маскування реклами під контент сайту. Ви можете постраждати двічі. По-перше, системи контекстної реклами позбавлять вас виплат. По-друге, пошукові системи знизять сайт у видачі.

44. Публікація невидимого для користувача контенту. Ця маніпулятивна техніка загрожує вам санкціями. Не варто дурити з маленькими розмірами шрифтів, білим кольором і прозорістю, заміною символів у тексті – все перераховане на раз-два ідентифікується алгоритмами пошукових систем.

45. Залучення нецільового трафіку. Наведу кілька абсурдний, але зрозумілий приклад: якщо ваш сайт присвячений торгівлі на «Форексі», вам не потрібні відвідувачі, які шукають, як Майні Dogecoin. Нецільової трафік принесе негативні поведінкові фактори і велика кількість відмов.

46. ​​Недостатня функціональність і незадовільний юзабіліті сайту. Користувач повинен мати можливість вирішувати свої завдання, не замислюючись про способи потрапити в потрібний розділ або заповнити форму. Особливо якщо мова йде про мобільний відвідувача.

47. Погоня за «пузомеркамі». Якщо власник сайту думає не про задоволеність користувачів, а про значення тИЦ і PageRank, він потрапив в пастку «олдскульного» SEO.

48. Ігнорування правил пошукових систем. Неприпустимий незаконний контент, наприклад, що порушує авторське право. Також не можна розміщувати образливий і небезпечний контент.

Некоректна робота з інструментами для веб-майстрів і системами аналітики

49. Неправильно встановлений код. Код служб аналітики встановлюється між тегами <head> і </ head>. Переконайтеся, що ви додаєте актуальний код, а не старий, скопійований кілька місяців тому.

50. Некоректна оцінка показника відмов. Google Analytics зараховує відмову, якщо користувач переглянув тільки одну сторінку сайту. Цей показник має потребу в уточненні, так що не поспішайте сумувати, коли в GA зустрінеться аномально високий відсоток відмов.

51. Фокусування на метриках, а не на інтересах користувачів. Звіти «Яндекс.Метрики» і Google Analytics потрібно аналізувати в контексті маркетингової ефективності сайту.

52. Неправильний вибір показників ефективності просування. Якщо ви недавно створили сайт, вам досить стежити за базовими індикаторами ефективності маркетингової кампанії: трафік, конверсії, відмови. Не потрібно відразу кидатися в нетрі і відстежувати сотні незнайомих метрик. Зосередьтеся на контенті і поліпшення користувацького досвіду.

53. Накрутки поведінкових метрик. Це хороший спосіб отримати санкції.

Невірні очікування від роботи з соціальними мережами

54. Спроби вплинути на позиції сайту за допомогою перепис і «лайків» у Facebook. Посилання з найбільшої соціальної мережі світу не впливають на видачу. Можливо, побічно активність в соціальних мережах і враховується пошуковими системами, але не настільки, щоб робити роботу з соцмережами пріоритетом (тільки якщо вони не стосуються специфіки вашого бізнесу). Сайт – це сайт. Профіль / група / співтовариство в соціальних мережах – зовсім інше.

55. Публікація посилань заради впливу на авторитет сайту. Анонсуючи матеріали в соціальних мережах, ви можете залучати трафік. Якщо соціальні посилання і впливають на авторитетність ресурсу з точки зору пошукових систем, то цей вплив мінімально.

56. Ігнорування соціальних мереж. Наявність кнопок шеринга, соціальних плагінів для коментування та авторизації робить сайт більш зручним. Анонси в соцмережах збільшують відвідуваність ресурсу.

Бонус: головна помилка SEO

Вона полягає в неправильному виборі стратегії просування проектів. Якщо ви хочете залучати трафік, маніпулюючи видачею, чекайте неприємностей. Ви можете стати майстерним маніпулятором, але пошукові системи завжди будуть випереджати вас як мінімум на один крок. Та й сам відвідувач не дурень – потрапляючи на сміттєву сторінку, він миттєво її покине, і ви нічого не отримаєте.

Якщо ви залучаєте трафік, дбаючи про інтереси користувача, успіх не змусить себе чекати. Звичайно, ви будете допускати технічні помилки. Однак вірний вибір стратегії допоможе вам швидко усувати неточності і розвивати проект.

Джерело: texterra.ru

Залишити відповідь