5 питань: що врахувати перед запуском PR-кампанії

Спілкуючись з потенційними клієнтами, Катерина Антонова, співзасновник і головний виконавчий директор PR-агентства для технологічних компаній Aeris PR, регулярно чує питання: “Які завдання вирішує PR?”, “Генерує чи трафік?”, “Чи буде стимулювати продажі?”, “Скільки принесе лидов? “. У сьогоднішній статті вона відповість на ці запитання, допоможе вам вблагати пошук співробітника або підрядника на PR, а також просто і на практичних прикладах пояснить, що таке зв’язку з громадськістю, чим це відрізняється від маркетингу і що вам знадобиться для запуску ефективної кампанії.

Головне питання: що таке PR

Перед тим, як запускати PR-кампанію для вашого бізнесу, важливо прояснити, що таке зв’язку з громадськістю. PR – це стратегічна і послідовна комунікація з важливими для компанії цільовими аудиторіями: клієнтами, інвесторами, партнерами. PR не націлений на продажу тут і зараз. Він інформує аудиторії, допомагає створити вигідний компанії образ, підігріти інтерес, сформувати пул лояльних клієнтів і партнерів. А ще піар допомагає в антикризових комунікаціях, коли компанія стикається з витоком негативу в публічний простір.

PR – це про “безкоштовні” публікації в ЗМІ, блогах, у лідерів думок. Саме безкоштовні публікації в непідконтрольних вашому бізнесу каналах будуть викликати найбільшу довіру у клієнтів і партнерів. При цьому сучасні зв’язки з громадськістю поєднують в собі традиційні (друковані та онлайн-медіа, ТБ, радіо) і нові канали комунікації (соціальні мережі, подкасти, месенджери). Сьогодні дуже важливо посилення PR-кампанії в digital-просторі.

Отже, ми розібралися в термінології. Залишилося зрозуміти, чи потрібен вам PR, і чи готові ви до старту. Якщо займатися PR без розуміння того, як це працює, то бюджет на просування може бути витрачений даремно. Ось 5 простих питань, відповівши на які ви зрозумієте, чи готові ви до запуску PR-кампанії, і що вашої компанії ще потрібно опрацювати для успішного запуску кампанії зі зв’язків з громадськістю.

Перше питання: чи готовий ваш продукт або сервіс?

Ми завжди рекомендуємо починати PR тільки в тому випадку, коли у компанії вже є робочий продукт: навіть на рівні MVP, якщо він працює без збоїв. В іншому випадку є ризик привернути зайву увагу до потенційно проблемного проекту.

У разі, якщо проект так і залишиться на стадії ідеї, можна сильно зіпсувати репутацію ФАУНДЕР, і втратити шанс створити довіру до їх майбутнім підприємствам. Приклад – запуск месенджера VEON компанії Вимпелком (Білайн). Піар-департамент оператора зібрав великий івент, запросили профільних журналістів, отримали велике охоплення в ЗМІ – але месенджер «не злетів», і журналісти стали з побоюванням ставитися до нових Діджитал-проектам компанії.

У вас також має бути стислий і чіткий опис продукту чи сервісу, і розуміння, чим ви відрізняєтеся від конкурентів. Наприклад, у випадку з кейсом VEON не було значущих конкурентних переваг в порівнянні з іншими мессенджерами, і компанія не знала, в яку нішу на ринку вбудуватися. Не повторюйте цієї помилки: у вас повинно бути бачення того, яку нішу ви займете на російському і глобальному ринку, хто ваш клієнт, і чому йому потрібні саме ви.

Друге питання: навіщо вам PR?

Важливо усвідомити, навіщо вам потрібен піар на поточному етапі, і навіщо він буде потрібен в майбутньому. PR – це системна, стратегічна робота, яку потрібно вести з розумінням завдань, і не можна кидати на півдорозі, інакше не буде істотного ефекту.

Ось кілька цілей PR:

  • PR потрібен, якщо ви хочете “підняти” раунд інвестицій, і вам важливо збільшити оцінку компанії.
  • PR потрібен, коли ви хочете розповісти про компанію ширшої аудиторії, щоб вона була «на слуху». Це не варто плутати з продажами. Простий приклад: соціальні ініціативи люксових косметичних брендів з виробництва масок і САНІТАЙЗЕР. Вони не створять чарівний новий пласт клієнтів, але допоможуть вже існуючим клієнтам і широкому колу громадськості з повагою поставитися до ініціативи, і наступного разу, вибираючи між двома схожими товарами, вибрати більш соціально відповідальний бізнес.
  • PR впливає на вартість компанії. Приклад: покупка сервісу Самокат Mail.ru Group. Якби команда фудтех-сервісу не провела попередню роботу по розкрутці бренду, підвищення впізнаваності, нарощування бази лояльних клієнтів, ІТ-гігант зміг би викупити стартап за значно нижчою ціною.

Третє питання: чи є у вашого бренду місія?

Сьогодні зв’язку з громадськістю будуються навколо цінностей. Добро, свобода, підвищення якості життя, соціальна відповідальність – ось що хочуть отримати від компаній в 2021 році.

Для того щоб нести суспільно значущі цінності, варто опрацювати місію компанії, а слідом за нею – бачення і ключові повідомлення компанії. І вже виходячи з цих установок формувати присутність в публічному просторі, в тому числі за допомогою PR-інструментів.

Четверте питання: чи підготували ви сайт і соцмережі до підвищеної уваги?

Коли з вами почне працювати PR-профі, він постарається привернути увагу журналістів до компанії. А грамотні журналісти, а за ними і читачі, обов’язково перевірять сайт, соцмережі компаній, сторінки ФАУНДЕР і ключових співробітників компанії.

Вам знадобиться зробити зручний і красивий сайт, який буде готовий до напливу заявок. Крім того, заведіть акаунти компанії в популярних соцмережах і регулярно оновлюйте контентом. Також важливо перевірити профілі співробітників компанії – вони повинні працювати на позитивний образ, а не навпаки.

Крім того, важливо створити свого роду внутрішній гайдлайн по комунікації в громадському просторі для вашої компанії. Розкажіть співробітникам про те, що можна і не можна виносити в публічну площину. Поділіться з ними ключовими повідомленнями копанні, щоб вони змогли підтримувати їх в своїх профілях. І розділіть ролі спікерів за темами (припустимо, СЕО коментує біздев, а СТО – технічну сторону розробок).

Переконайтеся, що у компанії є tone-of-voice (тобто стилістика і власний стиль письма) компанії, щоб ваш контент дізнавалися по перших рядках. А ще – опрацювати візуальний компонент: переконайтеся, що у вас є якісний брендбук, що соцмережі оформлені в єдиному стилі, що є фото команди і ФАУНДЕР. Ці візуальні матеріали допоможуть підкріпити ключові повідомлення на невербальному рівні, і підвищити довіру до команди.

П’яте питання: чи готові ви систематично розкривати нові дані про вашу компанію?

Для PR-охоплення дуже важливо набирати істотну фактуру – кейси, угоди, аналітику, – щоб зацікавити журналістів. Подумайте, чи готові ви говорити про успіхи і труднощі компанії, розкривати свої показники, говорити про партнерів? У випадку з кейсами і партнерами важливо повернутися до можливих NDA і заздалегідь узгодити розкриття даних.

Сподіваюся, цей матеріал допоможе вам грамотно підготуватися до запуску PR-кампанії. Головне підготуватися до послідовної довгострокової роботі, а не до разової акції. Відповідальний підхід до свого публічного присутності – це, як мінімум, повагу до власного проекту. Тільки з таким ставленням до своїх починань ви можете розраховувати на лояльність і підтримку від зовнішніх аудиторій.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь