5 ефективних та безкоштовних інструментів для веб-аналітики

Веб-аналітика – дослідження дій користувачів на сайті, якісних показників ресурсу, трафіку та його джерел. Результатом цієї роботи є стратегія оптимізації інтернет-порталу. Іншими словами, спеціальний софт дозволяє відстежувати переходи на сайт, кліки, скролінг та іншу активність відвідувачів. А на базі цієї інформації можна коригувати маркетинг, змінювати дизайн, структуру, контентну частину ресурсу, роблячи його привабливішим та зручнішим для користувача.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Основні метрики веб-аналітики:

  • Загальний трафік;
  • Джерела трафіку (пошукова система, інші сайти, соціальні мережі, ручне введення адреси тощо);
  • Показник відмов (відсоток користувачів, які переглянули лише одну сторінку або залишили ресурс зі сторінки входу);
  • Кількість унікальних відвідувачів;
  • Середній час сесії;
  • Глибина перегляду (кількість переглянутих сторінок за одне відвідування сайту);
  • Показник конверсії (співвідношення користувачів, які вчинили цільову дію, до кількості відвідувачів сайту).

Насправді метрик для проведення веб-аналітики набагато більше. Спеціальні інструменти дозволяють збирати детальну інформацію про різні аспекти поведінки користувача. Для просування сайту та його розвитку веб-аналітика є обов’язковою умовою. Є ціла низка безкоштовних інструментів, які дозволяють ефективно виконувати подібну роботу.

Google Analytics

Google Analytics – найпоширеніша платформа для аналізу дій відвідувачів сайту та інших факторів. Щоб використовувати сервіс, необхідно на сторінці сайту додати фрагмент JavaScript-коду. Лічильник Google Analytics вставляється після тега <head>. Також можна додати скрипт для відстеження дій на сайті за допомогою Google Tag Manager (Диспетчер тегів). Після встановлення лічильника його потрібно протестувати.


Скрипт Google Analytics дає змогу відстежувати не лише дії користувача на “позначених” сторінках. Можна збирати інформацію про джерела, з яких були здійснені заходи на ресурс, а також дані браузерів користувача.

Коли відвідувач вперше заходить на сайт, JS-скрипт ідентифікує браузер і за допомогою cookie-файлу надає йому унікальний ID. При наступних заходах система вже знає, який пристрій та веб-браузер використовуються, групуючи належним чином дані про відвідування.

Основні групи звітів Google Analytics:

  • Конверсії (інформація про цільові дії користувачів);
  • Аудиторія (дані про відвідувачів сайту);
  • Джерела трафіку (статистика з різних каналів переходів на сайт);
  • Поведінка (докладна інформація про взаємодію користувачів із сайтом);
  • Звіт у реальному часі (що відбувається на сайті зараз).

Аналітична платформа Google Analytics інтегрована з Google Ads, що дає змогу досліджувати ефективність рекламних кампаній та вносити необхідні корективи. Також у сервіс для аналітики можна передавати інформацію про рекламні витрати на інших майданчиках. Наприклад, за допомогою онлайн-конектора ApiX-Drive налаштовується імпорт даних у Google Analytics про витрати на рекламу у Facebook. Таким чином, у аналітика з’являється більше корисної інформації, згрупованої в одному сервісі.

Базового безкоштовного функціоналу Google Analytics є достатньо для аналізу сайту з кількістю переглядів сторінок до 10 млн/місяць. Якщо цей показник є вищим, то рекомендується використовувати платну Premium-версію, яка може відслідковувати до 1 млрд. відвідувань на місяць.

Яндекс.Метрика

Яндекс.Метрика – безкоштовний інструмент для аналізу відвідувань сайту та дій користувачів на інтернет-ресурсі. Для активації лічильника необхідно встановити фрагмент JS-коду на потрібних сторінках.

Які параметри може відслідковувати лічильник Яндекс.Метрики:

  • Кількість відвідувань сайту за певний проміжок часу;
  • Швидкість завантаження сторінок ресурсу;
  • Джерела трафіку;
  • Які запити у пошукових системах наводять на сайт;
  • Глибина перегляду сторінок;
  • Сторінки із критичним показником відмови.

Сервіс також дозволяє отримати інформацію про користувачів: геолокацію, дані про браузер тощо.

Яндекс.Метрика — це потужний інструмент для веб-аналітики, який дозволяє відстежувати не лише основні критерії, а й отримувати більш вузькоспеціалізовану інформацію. Лічильник може бути заданий до 200 різних “цілей”. Аналітична платформа відрізняється простим інтерфейсом та наявністю зручних інструментів для візуального аналізу поведінки користувачів. До послуг спеціалістів теплові карти скролінгу та кліків, а також сервіс Вебвізор, який записує дії відвідувача у відеофайл.

Similarweb – аналізуємо конкурентів

Сервіс Similarweb – інструмент для аналізу різних показників сайту. Базовий функціонал цієї платформи безкоштовний, для багатьох аналітичних завдань його буде цілком достатньо.

Для аналізу свого сайту чи ресурсу конкурента слід ввести адресу у поле. Після цього буде доступна така інформація:

  • Рейтинг ресурсу (світовий, у країні, у своїй категорії);
  • Графік та кількість відвідувачів сайту;
  • Показник відмов;
  • Середні показники часу сесії та кількості переглянутих сторінок за візит;
  • Процентна розбивка трафіку країнами;
  • Дані щодо джерел трафіку (пошук, соцмережі, інші ресурси тощо);
  • Інформація про сторонні сайти-джерела трафіку;
  • Дані щодо ефективності пошукових запитів;
  • Сегментація трафіку соцмереж;
  • Список схожих ресурсів та конкурентів.

Платформа Similarweb дозволяє наочно порівняти сайти-конкуренти за основними показниками. Аналітик швидко одержує зріз корисної інформації для коригування стратегії розвитку інтернет-ресурсу.

Open Web Analytics

Проект Open Web Analytics — це сервіс для веб-аналітики з відкритим вихідним кодом. OWA є безкоштовним інструментом, який дозволяє відстежувати та аналізувати дії відвідувачів на сайтах та у додатках.

Функціонал Open Web Analytics можна порівняти з флагманськими платформами для web-аналітики. За допомогою OWA можна отримати:

  • дані про відвідування сайту;
  • карту кліків;
  • статистику щодо джерел трафіку;
  • інформацію про дії користувачів та ін.

Дані групуються у звіти та оформляються за допомогою наочних графіків та діаграм.

PageSpeed ​​Insights

Безкоштовний інструмент PageSpeed ​​Insights від компанії Google дозволяє оцінити продуктивність сайту та дає рекомендації щодо оптимізації ресурсу.

Для отримання даних необхідно ввести URL-адресу сайту на головній сторінці сервісу PageSpeed ​​Insights і натиснути кнопку “Аналізувати”. Після цього система проведе моніторинг сайту, дасть оцінку його продуктивності за 100-бальною шкалою, а також надасть розбивку за основними параметрами.

Окрім аналізу продуктивності, сервіс PageSpeed ​​Insights пропонує поради для оптимізації сайту з показниками потенційної вигоди.

Швидкість завантаження та роботи інтернет-ресурсу часто стає важливим чинником підвищення лояльності користувачів. Саме тому для розвитку та оптимізації сайту важливо регулярно відстежувати його продуктивність як на десктопних, так і мобільних пристроях.

Без веб-аналітики розвиток сайту неможливий

Якісна web-аналітика визначає вектор розвитку інтернет-ресурсу. Аналіз трафіку та його джерел дозволяє коригувати маркетингову стратегію та витрати на рекламу. Вивчення поведінки користувачів на сайті, дані про відмови, глибину перегляду сторінок, карти кліків та скролінгів допомагають змінювати дизайн та функціональність, а також оновлювати контент для більшої залучення відвідувачів та підвищення конверсії.

Існує досить багато ефективних інструментів для аналізу веб-ресурсів, у тому числі і з безкоштовним функціоналом. Також є ціла низка платних платформ (Finteza, Adobe Analytics), які задовольнять потреби проектів будь-якого масштабу. Функціонал безкоштовних сервісів можна розширювати з допомогою інтеграцій коїться з іншими майданчиками. Обмін даними між різними платформами дозволить підвищити ефективність веб-аналітики. Налаштувати подібні інтеграції можна за допомогою онлайн-конекторів (Zapier, ApiX-Drive).

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь