4 типи CTA, які дратують всіх

CTA, він же заклик до дії – це як хлібні крихти в ліжку. Всіх дратують, але, якщо ти хочеш, щоб тобі було тепло і ситно одночасно, то від них нікуди не дітися.

Людина – істота іноді прямолінійний до жаху, а фокус уваги в інтернеті утримується не більш пари секунд. Тому так, якщо ви не скажете в кінці ролика, що на канал можна ще і підписатися, то як би прекрасний не був ваш відеоряд, про заповітної кнопки subscribe згадають одиниці. Те ж з розсилками, вступами в групи, переходами по посиланнях і, саме для нас найважливіше – продажами.

Більшість користувачів читають ці ваші інтернети як стінгазету на зупинці автобуса: «О! Здається, щось цікаве … Так … а тут у нас що? О-о-о, а ще … А он кумедна картинка … О! Моя маршрутка підійшла ». А потім розвертаються і йдуть назавжди, повністю очистивши пам’ять від всієї отриманої інформації.

Але ми з вами живемо в століття високих технологій і глибоких інтеграцій. А значить, наша стінгазета повинна вміти поплескати минає людини по плечу і сказати: «Приходь увечері ще разок, я тобі щось цікаве покажу …». Ну або хоча б буклетик в кишеню пальто запхати.

Такі штуки називаються CTA, call to action. Так що, якщо бачиш в стінці руки – це не глюки, це заклики до дії. І сьогодні вони лунають з кожного праски (тим паче, що знайти праска без підключення до вай-фаю стає все складніше).

Проблема цих рукатих стінгазет стара як світ. Розгромна замовна стаття з нізвідки долоню може як подати щось потрібне, начебто загубленої капелюхи, так і гаманець непомітно свиснути. І тому більшість розумних людей цілком обґрунтовано на будь-які CTA реагують насторожено.

Які заклики до дії особливо дратують, і коли відчайдушніше всього хочеться по цих самих рук надавати, щоб неповадно було?

  1. Коли CTA написаний огидно-панібратськи.

Це відноситься не тільки до закликів до дії, а й до всієї комерційної комунікації в принципі. Звернення на «ти», велика кількість сленгу, спроби загравати з аудиторією і натиснути на комплекси ( «Кликни, якщо хочеш перестати бути ніщебродом!») – все це дуже складні, тонкі інструменти, які в руках віртуоза можуть принести бажане бренду відчуття близькості з цільовою аудиторією. Але так буває в одному випадку зі ста. Набагато частіше на межі фолу втриматися не виходить, і автор тексту падає в величезну прірву неприйняття з боку потенційних клієнтів. Неусвідомлюване відчуття «якого біса вони зі мною так розмовляють?» не вдасться перебити ніякими супервигідними пропозиціями, будь-які акції починають сприйматися як «Купи купон, щоб довести, що ти не лох, більше купонів – більше не лох».

Людина по той бік екрану дивується, чому люди, які настільки відверто його не поважають, ще й хочуть від нього щось натомість?

І закриває вкладку

          2. «Розповсюдьте цю інформацію, так ми зможемо зібрати потрібну суму швидше!», «Підпишись на наш канал – ми майже досягли 3 млн передплатників», «Натисни тут, щоб отримувати наш рекламний буклет щотижня!».

Привабливі пропозиції? Захотілося кудись кликати, щось шарить, на щось підписуватися? Ні? А це ж я у вас ще грошей не попросила, а ви он уже тікати зібралися.

Чому так? Тому що у всіх вищенаведених прикладах це ваше дію потрібно мені, а не вам. Це мені потрібно зібрати грошей, мені потрібні передплатники і я хочу нескінченно спамити вас рекламою. А ви що? А ви статистика в моїх KPI, збільшуйте циферки, будь ласка, і не заважати під ногами.

Як правило, щоб людина щось зробив без револьвера біля скроні, його потрібно зацікавити. Він повинен розуміти, що він отримає в результаті своїх дій.

Наприклад, я розповідаю вам про свій новий шикарному сервісі. Якщо ви читаєте це, то швидше за все ви як мінімум зацікавлені. (Ну або у вас відвалився інтернет в міжміському автобусі, а моя вкладка чомусь єдина залишилася в кеші).

Що я можу вам запропонувати? Пробний період на сервіс. Ви мені нічого не платите, нічого не винні (поки), а я вам безкоштовно даю поюзати свою розробку. Ну здорово ж?

«Здорово», – відповідаєте ви і переходите по посиланню.

Тому що це вам треба, а не мені.

З розсилками складніше. Це, з одного боку, хороший інструмент для підтримки контакту з ЦА, з іншого – дуже складно змусити дорослої людини добровільно отримувати ще більше спаму. Тому поясніть людям, що доброго вони отримають від цієї угоди. Може там будуть публікуватися якісь секретні матеріали, яких немає на основному сайті? Інформація про промокодом і знижки у вас і партнерів? Ранній доступ до якихось релізів?

Ну зробіть вже вашим клієнтам цікаво, вони відплатять вдячністю!

          3. Людина досить сильно натхнений, прочитавши попередню рекомендацію може почати заподіювати добро абсолютно жахливими методами. Надмірний ентузіазм без достатнього раціоналізаторства зазвичай призводить до руйнівних наслідків.

Якщо ваш CTA обіцяє мені, що після переходу за посиланням з моєї життя станеться щось великомасштабне, то фіг вам, а не мій дорогоцінний клік.

«Натисни на кнопку, і бригада заміряють приїде вже завтра!». Та ну вас нафіг. Це натовп незнайомих офлайнових мужиків, які чомусь вже завтра (я працюю в цей день!) Приїдуть до мене додому, будуть топтати мій паркет, щось там вимірювати і питати про мого бюджеті на майбутній ремонт. Так я, блін від нудьги до вас на сайт зайшла, ремонт у мене в планах через 6 років, коли дрібні виростуть, про що ви?

«Купи річний план прямо зараз!». А ключ вам не дати від квартири де гроші лежать?

«Запишись на повне обстеження всього організму довгою в три тижні!» – так ви подуріли, у мене випадково на ваше посилання крапля кетчупу впала, а ви тепер майже місяць будете в мене голки колоти і катетери вставляти?

Так, це зрозуміло, що такі великокаліберні історії зазвичай підтверджуються розмовами з операторами, узгодженнями дат, з’ясуванням подробиць і так далі. І так, можливо саме ваша пропозиція дуже вигідне, потрібне і корисне. Але якщо ваш CTA має якісь наслідки, до яких звичайний прогулюється по Мережі прокрастінатор не готовий (особливо, якщо це вимагає перемикання в офлайн), то краще такі штуки залишити для вже підігрітою, лояльною і знає вас аудиторії.

        4. Ви всі брешете !!!

На засланні було написано «безкоштовний курс», а після переходу просять грошей! Ви говорили, що все оформлення відбувається на сайті, а після анкети змушують йти в офіс! Ви обіцяли знижки в 80%, а самі виставили цінник в два рази вище, ніж у конкурентів!

Хлопці. Брехати не добре. А в світі, де вся інформація видобувається в пару кліків, а ваші конкуренти знаходяться не в сусідньому місті, а на сусідній вкладці – ще й безглуздо.

Ну, толку вам від того, що по вашому посиланню перейшли? Якщо ваші дії значно розходяться з вашими обіцянками, і мила дівчина-оператор повідомляє клієнту, що разом з податками, доплатами і страховками ціна зростає втричі – клієнт просто покладе трубку. Якщо ви обіцяли безкоштовний тріал, а на що відкрився Лендінзі тільки річні плани підписки, то Лендінгем закриється швидше, ніж ви скажете слово «воронка». Якщо ви обіцяли голих дівчат, а показуєте фотографії маршала Будённова – від вас підуть.

Ви ж не клікбейтний сайт, якому все одно, як швидко його закриють, і не поширюєте троянів, що самоскачіваются за кілька мсек. (Ну, ми сподіваємося). Вам потрібні не просто переходи і підписки. Вам потрібні дії користувачів після того, як вони зроблять перехід або підпишуться. Тому не вподібнюйтеся жовтій пресі, стежте за тим, щоб заголовок відповідав змісту, а посилання вели туди, куди обіцяють.

Джерело: texterra.ru

Залишити відповідь