5 частих помилок в управлінні командою

Якщо ви думаєте так, то, ймовірно, тому що робите одну з помилок керівника. Ми зібрали для вас добірку із п’яти серйозних промахів в управлінні командою. Розвиток бізнесу загальмовується, коли керівник:

Відповідає за все

Якщо бабуся пише листа президенту, що в її будинку немає асфальту — це великий сором і повний провал для всієї системи управління державою. Проблему з бабусиним асфальтом мав вирішувати максимум глава муніципального округу, а не президент.

Те саме і в компанії, менеджерам різного рівня необхідно мати і право, і можливості для вирішення посильних завдань самостійно. Інакше керівник витрачатиме свій дорогий час, вирішуючи, як брендувати футболки для корпоративу.

Боїться делегувати

Хто краще виконає завдання, аніж господар бізнесу? Ніхто й ніколи, бо ні в кого ніколи не буде такої мотивації. Проте підприємцеві, який хоче розвивати свою справу, доведеться навчитися делегувати. Як би не було велике його бажання зробити все самостійно, у його добі теж лише 24 години.

Для початку важливо скинути з себе просту рутинну роботу, яка з’їдає багато часу та сил. Щоб делегувати складні та творчі завдання та не надто втратити як виконану роботу, розробіть систему мотивації співробітників. Працюючи за оклад, ворушитися не дуже хочеться, а коли ЗП прив’язана до доходу від проекту/замовлення або KPI, бажання з’являється.

Не підвищує компетенцію працівників

Це випливає із минулого пункту. Передавати складні завдання легше, коли відчуваєш, що співробітник має навички, аби добре впоратися з ними. Передбачається, що ви наймаєте компетентних людей, але з’являються цілі, яких раніше не було, а знання старіють. Тому розумний та прозорливий керівник «вирощує» співробітників разом із компанією, відправляє їх на курси підвищення кваліфікації чи тренінги.

Уникає нововведень

Це найпоширеніша помилка керівників. Вони отримували прибуток від свого бізнесу вчора і гадають, що й сьогодні годяться старі прийоми. Часто це негаразд. Світ змінюється стрімко, тому керівнику важливо стежити за новинками у його сфері, включаючи сферу управління командою. Адже його головне завдання створити умови, щоб люди працювали на максимумі.

Одне із сучасних рішень, спрямованих на підвищення ефективності співробітників – CRM-система. Вона дбає про те, щоб по кожному ліду велася робота, щоб ні про одного не забули.

Разом з нею відмінно себе показує інтеграція соцмереж і месенджерів. Адже багато людей вважають за краще робити покупки саме через соцмережу та месенджер, які зовсім не пристосовані для продажу. Працюючи із цими каналами, співробітники часто втрачають заявки у потоці повідомлень. Про те, як сервіс допомагає вирішувати цю проблему, дивіться у вичерпному та короткому відеоролику на вказаному вище сайті.

Не слухає співробітників

Чого вони хочуть? Що їх мотивує? Як їм працюється взагалі? Чи допомогло справі нововведення минулого місяця чи завадило? Відповіді на такі питання допоможуть скоригувати процес взаємодії керівника з персоналом. Когось мотивують гроші, а когось – нетривіальні робочі завдання. Хтось хоче кар’єрного зростання, а хтось дуже любить свої поточні обов’язки та бажає продовжувати роботу на тій же посаді.

Запитуйте у колективу зворотний зв’язок. Чим частіше ви це робитимете, тим ясніше для вас буде картина настроїв працівників.

Якщо ви вважаєте, що якісь із перелічених у статті помилок є і у вас, докладіть зусиль, щоб з ними розібратися. Відразу відчуєте, що з’явилося більше вільного часу, і краще почали розуміти свою команду. Успіхів вам!

Залишити відповідь