3 ознаки, що ваш бізнес-план не працює

У цій статті не буде банальних порад, технік планування, рекомендацій щодо щоденників, принципів 80/20 та інших лайфхаків. Ми поговоримо про психологію і про те, як зробити свій план досяжним.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Я розповім, як зробити свій план таким, щоб він був не просто на папері у щоденнику, не просто за принципами імені когось, не за суперсистемами планування. Ця стаття для того, щоб за півроку після написання плану ви озирнулися назад і побачили, що ви все зробили.

Для чого насправді потрібний план

План – це ваш орієнтир, образ бажаного результату. Важливо, щоб ви спочатку чітко розуміли і деталізували, чого ви хочете, щоб ваші бажання не суперечили один одному.

План допомагає все зібрати в найближчу картину:

  • бачення підприємства;
  • бачення грошей, які ви хочете заробляти;
  • баланс праці та відпочинку, який ви хочете мати;
  • кількість клієнтів, яких бажаєте отримати;
  • формат роботи із співробітниками.

Без плану ваш рух до мети перетвориться на спонтанну заплутану історію, в якій ви кудись рухаєтеся, але бажаного результату не отримуєте.

Помилки планування

Перша велика помилка – відсутність розуміння, за якими цифрами та критеріями вибудовувати та оцінювати свій план. Коли ви не розумієте, на які чіткі показники декомпозувати свою мету. Правильна декомпозиція – це коли ви можете чітко сказати:

«Я хочу через рік заробляти 1 млн. чистими на місяць.

Для цього мені потрібно робити 4 млн. оборотів. Це 300 проданих угод на місяць, для цього мені потрібно зробити 10 угод на день, а щоб зробити 10 угод на день, я повинен мати 50 заявок. Щоб було 50 заявок, таргетолог має відкручувати таку суму бюджету».

Поки ви не побачите чітку зрозумілу метрику в цифрах того, що потрібно робити щодня, ви просто перебуваєте в ілюзії того, що у вас є план.

З цього випливає перша ознака, що ваш план не працює.

Якщо у вас розмиті формулювання, і рухи до мети йдуть ривками: ви щось робите, то сповільнюєтеся чи зупиняєтеся – це не про планування і кроки до мети.

Помилка друга – мультизадачність.

Коли ви виділяєте більше, ніж три напрямки, за один період планування та звертаєте увагу на велику кількість різних цілей та завдань, результати будуть не настільки сильними, як ви собі запланували.

Оптимально вибрати максимум три головні завдання на найближчі три місяці, розбивати їх на підзавдання та робити лише це! Часто людина не розуміє, наскільки мало одиниць уваги у її психіки і починає робити все й одразу.

Ознака друга, що ваш план не працює:

У вас занадто багато завдань, цілей і справ, ви не встигаєте відпочивати, приділяти час сім’ї та іншим заняттям, крім роботи. Відбувається розпорошення, немає фокусу на проектах, немає фокусу на результатах, то не буде самого результату

Помилка третя – порушення розуміння власних бажань.

Це велика проблема багатьох людей, і вона йде з дитинства, коли дитині, наприклад, нав’язується їжа, її змушують їсти, коли вона не хоче, коли дитину змушують ходити в гуртки, які їй не цікаві, коли кажуть «багато хочеш – мало отримаєш» . І виростає людина, яка загалом погано розуміє свої бажання.

Плюс є тиск суспільства, який диктує людині, що їй треба бажати. Реклама, яка йому щось продає. Потрібно постійно кимось бути, доводити, який ти добрий. У цей момент людина може втрачати контакт зі своїми бажаннями, і це величезна проблема, тому що людина може ставити собі за мету, писати плани, які не про її реальні бажання і не мають до них жодного стосунку.

І відбувається лінь, втрата мотивації, втрата сенсу, коли начебто план написав, але нічого не робив. Тому план спочатку – це інструмент досягнення вашого пекучого, щирого бажання.

План – це інструмент мети мети, а мета повинна слідувати за бажанням. А якщо спочатку бажання зробити саме це, дійти таких результатів, на жаль, ні, то писанина будь-яких планів буде загалом збитковою, тобто не призведе ні до чого доброго. І людина відчуватиме якусь обов’язковість цього плану і не відчуватиме, хто їй комфортно у своїх же планах.

Ознака третя, що ваш план не працює – він не запалює вас, не мотивує, ви не отримуєте задоволення від досягнення пунктів цього плану.

Як скласти план, що вистрілить?

Я рекомендую кожному, хто починає займатися плануванням, – не починати реалізовувати план, поки не буде зрозуміло, на які точки він спиратиметься (скільки потрібно продажів, що конкретно потрібно зробити для цього, який має бути план).

Якщо ви починаєте нову справу і поки що не розумієте, як до чогось прийти, потрібно спочатку дізнатися, як це зробив хтось інший.

Щоб дізнатися, як дійти конкретної фізичної форми, – можна найняти тренера.

Щоб побачити, як реалізувати певні показники в бізнесі, можна провести аналіз конкурентів, прочитати успішні кейси, пройти певне навчання у тій моделі, яка цікавить.

Ви можете навчитися заробляти чи освоїти нові навички та здібності, набути певного рівня експертності. Потрібно чітко та конкретно розуміти, як туди прийти. І лише на підставі цих знань та досвіду складати конкретний план.

Або звернутися до професійного бізнес-коучу. Фахівець допомагає:

  • не зійти зі шляху. Ми, як правило, зливаємось, ми не машини, ми не роботи, нам дуже складно дотримуватися плану саме морально;
  • відстежувати трекінг показників;
  • щодня дисципліновано, скрупульозно і чітко тим часом виконувати певні завдання;
  • досягти мети, працюючи не більше чотирьох годин на день.

Найприємніша частина

Обов’язково кожному виконаному відрізку плану ми чітко прописуємо собі фінансове заохочення у виконанні якогось показника. Або моральне, чи емоційне. Не повинно бути такого, що ми просто так роздаємо нагороди, навіть якийсь класний відпочинок, побачення, одяг, їжа – все, що завгодно. Все, що вас хоч якось мотивує. Зробив, виконав частину плану – отримав бонус.

Таким чином шлях до досягнення мети буде приємним, план ефективним, а момент виконання бажання яскравим і незабутнім!

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь