Ідеальність або природність: тренди обробки фото у 2022 році

Насамперед, з ретуші піде натуральність: люди скучили за святом, глянцем та яскравими акцентами. Тому у 2022 році обробка стане більш «ідеальною».

Важливий аспект: «ідеальною» – не означає «тою, яка доходить до крайнощів і перетворює моделей на фарфорових ляльок».

Завданнями ретушера буде:

Усунути невеликі вади шкіри: розширені пори, прищики, чорні крапки, синці під очима
Прибрати дрібні недоліки зі знімку: нерівне тло, похибки гриму та макіяжу, зайві елементи в кадрі.

Не на всіх знімках ретуш однакова: вона відрізнятиметься залежно від стилю фотографій.

На це впливає кілька факторів:

Тип зйомки
модні тенденції
Ціль обробки

Давайте розберемо майбутні тренди в ретуші на прикладі трьох напрямків рекламної фотографії: fashion, beauty та предметної зйомки.

Fashion-фотографії

Це зйомка, для якої використовують модні товари: одяг, взуття, сумки та аксесуари. Її завдання: привернути увагу та викликати бажання купити.

У 2022 році об’єктами fashion-зйомок будуть два види речей:

Одяг для дому
Одяг для офіційних заходів (вечірні сукні, чоловічі костюми)

Такий контраст спричинений двома факторами.

З одного боку, люди хочуть добре виглядати навіть удома та носити стильний одяг (а не розтягнуті майки з вицвілим малюнком). З іншого боку, всі скучили на свята, тому концентруються на образах для «виходу у світ».

Що по обробці: акцент буде на помірній ретуші — без надмірної натуральності (зайва вага, зморшки) або «порцелянової» шкіри моделей. Обробка усуне недоліки, але збереже природний вигляд знімка.

Beauty-фотографії

Це напрямок, в якому основою сюжету є макіяж. Найчастіше це портретні зйомки великого плану, мета яких — продати косметику (доглядову та декоративну).

До цього напряму належать зйомки для реклами брендів, інтернет-магазинів, онлайн та офлайн-журналів.

У 2022 році лідерами за запитами beauty-зйомок будуть бренди косметики. Це пов’язано з тим, що вдома ми практично не фарбуємось або робимо легкий макіяж. Тому додатково доглядаємо шкіру, щоб подобатися собі навіть без косметики.

Що по обробці: такі знімки залишаться більш «натуральними» — ніхто не хоче бачити моделей з ідеальною шкірою без жодного прищика, тому що це не відповідає реальності.

Предметні фотографії

Цей напрямок використовують ресторани, маркетплейси, інтернет-магазини та бренди. До нього відносяться зйомки їжі, прикрас, інтер’єру, одягу та взуття.

Ретуш у предметній фотосесії займає особливе місце, тому що знімки мають привертати увагу та продавати.

Раніше такі зйомки не були особливо популярними, бо забирали багато часу: над ними працювала команда із 10-15 осіб. Зараз цей напрямок використовується практично скрізь, тому що від нього залежить прибуток тисячі магазинів та ресторанів.

Що по обробці: тут вона якраз буде наближена до «ідеальної». Завдання ретушера – довести фотографію до глянсової картинки, яка змусить людину купити.

Що ще впливає на тренди у ретуші

Колір року

Щороку Інститут кольору Pantone вибирає колір, який надалі використовується скрізь: в одязі, меблях, дизайні інтер’єру, виробництві техніки, автомобілів та аксесуарів.

Для 2022 року Pantone створив новий колір — лавандовий. На думку Інституту, він стане символом духу часу та перехідного періоду, який зараз переживає суспільство. Натхненням стали теми віртуальної реальності та цифрового світу.

Це означає, що наступного року кожна друга зйомка міститиме лавандові кольори та відтінки.

Мода

По суті, вона і диктує тренди, які слідуватимуть ретушери в 2022 році.

Зараз мода стала лояльнішою: вперше за 10-15 років бренди пішли від ідеальності і зробили акцент на моделях реальної комплекції — розміру М, а не на параметрах 90-60-90.

Те саме відбувається і в ретуші. Вона пішла від крайнощів: надмірної природності, що сягає майже до бодіпозитиву, і кадрів, де моделі виблискували «порцелянової» шкірою без жодної вади.

Легка «ідеальність» — це той баланс, який буде в тренді в 2022 році.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь