20 інструментів для підвищення конверсії інтернет-магазина

Зараз покупки в інтернеті набули неабиякої популярності, ніж в звичайних магазинах. Однак не кожен магазин витримує високу конкуренцію. Про те, як підвищити конверсію, щоб клієнти помітили вас, придбали товар, залишили відгук і порадили друзям і знайомим, в цій статті.

Нормальне значення конверсії коливається в діапазоні 0,3-8%. 0,3% вважається мінімальним значенням норми, 8% – ідеальний показник, до якого прагнуть всі торгові майданчики.

Першим кроком до підвищення конверсії є розрахунок цього показника на даний момент. Далі слід поставити мету, яких результатів інтернет-магазин повинен досягти в найближчому майбутньому. Наприклад, якщо зараз конверсія становить 3,2%, заплануйте досягти показника 3,5% за 2 місяці.

Після визначення мети потрібно вибрати інструменти, за допомогою яких інтернет-магазин буде підвищувати конверсію.

Популярні інструменти

Найефективнішими є давно визнані і перевірені інструменти. Перевірте, чи всі вони є на вашому сайті:

1. Зручна реєстрація

Реєстрація покупця на сайті дає можливість підтримувати зв’язок з клієнтом. Однак не всі клієнти хочуть ділитися своїми персональними даними та давати згоду на їх обробку. Люди, не бажаючи реєструватися, будуть шукати інший варіант покупки товару і, можливо, замовлять його у конкурентів.

Розумне рішення – зробити так, щоб клієнт сам захотів пройти реєстрацію. Багато магазинів пропонують бонуси і знижки за реєстрацію на сайті. І вам вигідно, і клієнтові приємно.

Якщо все-таки потрібно зібрати базу з контактами клієнтів, то реєстрація повинна бути максимально простою і мати альтернативу покупки без реєстрації.

2. Панель навігації

Користувачеві буває складно зорієнтуватися на новому сайті. Якщо він не зможе розібратися в інтерфейсі, то, швидше за все, закриє вкладку і знайде сайт простіше.

Паличкою-виручалочкою в даній ситуації може бути бічна панель з найбільш потрібними для покупця розділами. На панелі слід розмістити корисну інформацію: акції, умови доставки і оплати.

3. Наявність відеоконтенту

Створення відеоконтенту – один з найефективніших способів підвищення конверсії. Відео має бути високої якості, що показує престижність онлайн-майданчики.

Присутність хороших фото і відео товару підвищує довіру клієнта до сайту. Адже нам важливо бачити, що ми купуємо. Відеоогляди виступають в якості консультації та закривають багато питань, які можуть виникнути у потенційного покупця.

Відео – дорогий інструмент, тому для початку спробуйте впровадити невеликі відеоогляди декількох популярних товарів в якості тесту. Це дозволить побачити динаміку зміни конверсії, зробити висновок про окупність і доцільності використання відео в вашій тематиці.

4. Перевірка сайту на технічні помилки

Особливу увагу потрібно звертати на технічні характеристики сайту. Клієнт не стане чекати, якщо сторінка буде довго грузиться. Швидше за все, він піде на сайт конкурента, у якого все в порядку. Щоб уникнути проблем з роботою сайту, потрібно регулярно проводити тестування на наявність помилок і швидкості завантаження.

5. Актуальні ціни на видному місці

Клієнти завжди хочуть бачити ціну товару, щоб обміркувати і зважити рішення. Якщо на сайті для уточнення ціни потрібно передзвонити або відправити повідомлення на пошту, клієнт вважатиме це занадто заморочений справою. Щоб покупець точно придбав товар у вас, ціна повинна розташовуватися на видному місці великими цифрами, бажано зі знижкою. Багато інтернет-магазини додають таймер, що мотивує клієнта поквапитися з вибором, поки акція ще діє.

6. Проста і зручна корзина

Щоб клієнти менше «зливалися» зробіть їх ближче до покупки. Це означає, що замовлення повинен оформлятися як можна швидше – бажано в один клік. Рідко люди купують товар на сайті, де перед цим потрібно 15-хвилинна реєстрація, а після ще 20-хвилинне оформлення замовлення.

7. Безпека

Щоб підвищить довіру клієнта, потрібно забезпечити йому безпеку покупки. Пред’явіть всілякі докази – гарантії того, що інтернет-магазин не є шахраєм.

В успішних торгових компаніях завжди присутні:

  • логотипи платіжних систем: VISA, Mastercard, PayPal;
  • використання протоколу https – вважається більш захищеним, ніж http;
  • наявність повернення товару та його чітко прописані умови.

8. Сторінка з відгуками

При виборі люди часто приділяють увагу відгуками клієнтів, які вже придбали такий товар і діляться досвідом. Особливо це стосується дорогих товарів.

Позитивні відгуки збільшує довіру і мотивацію до покупки.

При наявності негативних відгуків, повинна працювати зворотний зв’язок, де магазин приносить свої вибачення і вирішує проблему незадоволеного покупця. Можна пропонувати знижку на наступну покупку або обмін товару з безкоштовною доставкою.

9. Спливаюче вікно (pop-up)

Поп-ап використовується для того, щоб користувач якомога довше пробув на сайті. Цей інструмент відмінно привертає увагу і концентрує на чомусь одному. Найчастіше у спливаючому вікні розповідається про акційні або інших вигідних користувачеві пропозиціях.

10. Допомога у виборі

Покупцеві часто складно визначитися серед великої кількості запропонованих товарів. Тому колонка з кращими товарами і гарячими пропозиціями буде дуже доречна.

11. Перевірка заголовків на сайті

Особливу увагу приділяйте заголовкам в картках товарів. Вони повинні бути помітними і привертають увагу. Інформація в заголовках повинна вказувати на головну особливість товару, яка відрізняє його від інших. Для залучення уваги можна написати заголовок незвичайним шрифтом або кольором.

12. Зручний пошук на сайті

У кожному інтернет-магазині має бути присутня графа пошуку. Її слід розмістити на видному місці. Також в пошуку корисно встановити підказки, які допоможуть знайти товар в разі описки чи помилки у назві.

Якщо товару немає в магазині, не потрібно писати «товару немає». Необхідно запропонувати людині альтернативу, яка могла б його зацікавити. Інакше клієнт піде шукати даний товар у конкурентів.

13. Онлайн-консультація

Хтось відразу купує товар, а кому-то потрібна консультація. Тому в інтернет-магазині обов’язково потрібен чат з онлайн-консультантом, де потенційний замовник може задати всі питання, що цікавлять. Часто саме онлайн-підтримка стає завершальним кроком перед покупкою.

Менеджер повинен відповідати миттєво, щоб клієнт не чекав. Найчастіше, не отримавши відповіді в найближчі хвилини, клієнт закриває вкладку і йде шукати товар на іншому сайті.

Для відповідей на найбільш часті питання можна використовувати чат-ботів.

14. Додаткові товари

Підключіть блок зі схожими або супутніми товарами. Вони дозволяють збільшити середній чек.

15. Контактні дані

Всі контакти для зв’язку повинні розташовуватися на самому видному місці. Відвідувач сайту не стане шукати номер телефону на інших сторінках.

16. Програма знижок і бонусів

Впровадження знижок і бонусів – найефективніший спосіб підвищення конверсії, однак не найдешевший для нового онлайн-магазину.

17. Ведення блогу

В інтернет-магазині повинна знаходитися інформація не тільки продає, а й інформаційного характеру. Блог з корисною інформацією підвищує час перебування відвідувача на сайті, що позитивно позначається на зростанні позицій сайту в пошуку.

Ведення блогу підсилює зв’язок з клієнтом, підвищуючи його рівень довіри до інтернет-магазину. Постійно викладайте корисну для потенційних клієнтів інформацію. Це дозволить закріпити за вами роль експерта і порадника. І в майбутньому, коли у користувача з’явиться потреба в аналогічному товар, він згадає про вас і зробить замовлення.

18. Мобільна версія сайту

У століття мобільних телефонів будь-яка торгова площадка в мережі просто зобов’язана мати в своєму розпорядженні мобільну версію для зручності покупців. Тим більше, що при відвідуванні сайту з мобільного підвищується ймовірність швидкої імпульсної покупки – замовлення їжі, покупки одягу і аксесуарів.

19. Розсилки

Найбільш доступний метод підвищення конверсії полягає в регулярній комунікації з клієнтом за допомогою листів з актуальними пропозиціями.

Приводів для email-розсилки багато: свята, опитування, корисний контент, знижки та розпродажі, привітання, лист з подякою і т. Д.

20. Повідомлення про надходження товару

Ще один спосіб зв’язку з клієнтом. Коли товар закінчується на складі, не потрібно писати, що його немає наявності. Потрібно помітити, що товар скоро з’явиться, і інтернет-магазин може вас про це повідомити. Як тільки товар буде в наявності, клієнт відразу одержить повідомлення на пошту або по смс, що підвищує шанс покупки.

Висновок

В ідеалі використовувати всі ці інструменти одночасно, але навіть додавання на сайт одного з них буде сприяти підвищенню конверсії. З їх допомогою можна максимізувати прибуток, підвищити впізнаваність бренду, відбудуватися від конкурентів і зібрати велику базу лояльних клієнтів.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь