Цифровий маркетинг: 7 основних трендів, про які треба знати

Що треба враховувати, щоб йти в ногу з часом?

Світ маркетингу рухається швидко. Технології змінили наш спосіб життя і то, як ми просуваємо і продаємо продукти. За останні десять років все більше використання соціальних мереж, інтернет-магазинів і таких платформ, як YouTube і Netflix, дозволило компаніям спілкуватися з клієнтами по-новому. Число людей, які виходять в Інтернет щодня, все ще зростає, і маркетингові тенденції, про які вам потрібно знати прямо зараз, є цифровими.

Ось сім основних маркетингових трендів, які компанії повинні враховувати, щоб йти в ногу з часом.

1. Покупки в соціальних мережах

Forbes повідомляє, що 72% користувачів Instagram купили щось вдається використати програму, а 70% користувачів Pinterest використовують платформу для пошуку нових і цікавих продуктів. Тепер компанії можуть створювати повідомлення, які дозволяють користувачам робити покупки безпосередньо в соціальних мережах, а не на власних сайтах компаній. Це дозволяє роздрібним торговцям швидше і легше достукатися до своїх клієнтів.

Тому варто проаналізувати які категорії товарів або послуг найбільше замовляють покупці і додати їх у свої соціальні мережі для збільшення прибутку і охоплення.

2. Фокус на досвіді клієнта

Коли клієнт приходить в вашу компанію, ви хочете, щоб йому було якомога простіше знайти і купити, то, що йому потрібно. PricewaterhouseCoopers повідомляє, що 73% людей кажуть, що досвід клієнтів є важливим фактором при прийнятті рішення про покупку. І коли вони говорять «досвід роботи з клієнтами», вони найбільше цінують ефективність, доброзичливе і компетентне обслуговування і прості способи оплати. Компанії, які можуть забезпечити покупцям кілька варіантів оплати на своєму сайті, зручний і ефективний пошук, зможуть легше утримувати клієнтів і залучати нових.

3. Персоналізація

Кожен день навколо нас так багато маркетингових повідомлень, що люди навчилися їх ігнорувати або зовсім не помічати, якщо мова йде про товари, які їх не цікавлять. Таким чином, щоб націлитися на правильний тип клієнтів і встановити з ними контакт, компанії персоналізують свій рекламний текст. Це стало можливим завдяки даним, які люди генерують за допомогою своїх інтернет-пошуків, онлайн-покупок і використання соціальних мереж. Онлайн-рекомендації по продукту, реклама і навіть дизайн самого маркетингового повідомлення адаптовані до інтересів і переваг окремих споживачів.

Згідно з дослідженням, проведеного компанією SmarterHQ, хоча 86% людей були стурбовані проблемами конфіденційності, 90% були раді поділитися даними про свою поведінку, якщо це означало більш легкий і дешевий досвід покупок. У тому ж опитуванні 72% споживачів заявили, що будуть реагувати тільки на маркетингові повідомлення, які персоналізовані відповідно до їх інтересами.

4. Відеоконтент

За даними Forbes, 91% споживачів вважають за краще перегляд інтерактивного і візуального контенту читання традиційної інформації про продукт. А споживачі на 85% частіше купують продукт після перегляду відео про нього.

Якщо реклама цікава, кумедна або унікальна, люди будуть шукати її в Інтернеті і ділитися нею з друзями. Живі відео на платформах соціальних мереж, таких як Facebook і Instagram, також відомі тим, що привертають велику аудиторію і змушують людей взаємодіяти з компаніями в коментарях, де вони можуть давати зворотний зв’язок і задавати питання про продукти.

Тому варто приділити увагу на створення свого якісного індивідуального дизайну для своїх соціальних мереж і не залишати коментарі користувачів без відповіді. Варто відповідати і на негативні коментарі покупців, цим ви покажете, що готові визнавати свої помилки і поліпшуватися.

5. SEO

SEO означає оптимізацію пошукових систем – стратегії, які компанії використовують, щоб зайняти високе місце в списках результатів пошукових систем, таких як Google, Яндекс, Yahoo і інших. Оскільки Інтернет відіграє все більш важливу роль в маркетингу і продажах, дуже важливо, щоб компанія з’являлася на перших місцях в результатах пошуку, коли хтось виконує пов’язаний пошук.

Наприклад, якщо ви продаєте каву-машини, то ваша пропозиція має з’являтися не тільки коли хтось шукає кращі кави-машини, але і способи приготування кави.

6. Вплив лідерів думки

Маркетинг впливу – один з найбільш ефективних інструментів онлайн-маркетингу. Вплив блогерів і відомих людей на продажу з розвитком соціальних соцмереж виросло в десятки разів і наступні кілька років тільки збільшуватиметься, такий висновок можна зробити з даних опитування компанії Anketolog. Передплатники таких людей спочатку лояльна аудиторія, їх рівень довіри дуже великий. Тому просування через лідерів думок досить ефективний інструмент в інтернет-маркетингу бренду.

Засновник дизайн-проекту P-lacebo для того, щоб підвищити впізнаваність бренду відправив у подарунок роботи в стилі «біо-тек» кільком блогерам. Вони в свою чергу запросили подпісчков на одну з виставок проекту.

Також не варто забувати і про зворотний бік, якщо таким людям щось не сподобається в товарі чи послузі, то вони можуть закликати своїх фоловерів не купувати у вас і потім буде дуже складно «підчистити» свою репутацію.

7. Маркетплейси

Маркетплейси – посередники між продавцями і покупцями, власної продукції у них немає – близько десяти років уже нас оточують, але тільки останні пару років вони стрімко почали вриватися в наше життя.

На розвиток інтернет-торгівлі безпосередньо вплинула пандемія COVID-19, за даними статистики компанії Data Insight за 2020 рік продажі через Інтернет збільшилися на 58,5%. Не дивно, що соціальні мережі, які користувачі використовують для купівлі та продажу своїх продуктів або послуг почали створювати свої маркетплейси, наприклад соцмережа «ВКонтакте» запустила «Маркет», а Instagram – «Instashop».

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь