Горизонти планування в маркетингу в умовах COVID-19. Опитування

Дослідницька компанія Gradus Research спеціально для Ukrainian Marketing Forum, провела ексклюзивний опитування маркетинг-директорів про те, як змінилася робота маркетингу в компаніях в умовах пандемії і локдауна. У циклі матеріалів на тему дослідження спеціально для MMR ми поділимося головними результатами.

Сьогодні Gradus ділиться результатами опитування про зміни горизонтів плануванні через COVID-19, про стратегії і передбачуваних загроз для бізнесу в 2021.

Планування в 2021

Чи змінилися принципи планування в маркетингу в зв’язку з пандемією? 52% опитаних відзначили, що в такій нестабільній ситуації команди почали планувати на більш короткі тимчасові проміжки. При цьому 13% маркетинг-команд перейшли на короткострокове планування ще до пандемії. І тільки 27% маркетинг-команд, як і раніше, планують на довгострокову перспективу.

Якщо додати більше конкретики, то більшість опитаних (43%) складають плани на рік або більше, 27% – на квартальній основі, а 21% – на півроку.

Скорочення горизонту планування серед українського бізнесу цілком передбачувано. Адже за 2020 рік ситуація на ринках змінилася настільки кардинально і стрімко, що інструменти, які відмінно працювали вчора, сьогодні вже не допомагають з’ясувати причину негараздів ефективності. Споживачі змінюють свої звички, їх складніше спровокувати на спонтанні покупки, складніше в принципі потрапити в їх шорт-лист. У цих умовах компаніям доводиться пробувати на ходу і працювати, скоріше, в режимі стартапу, гнучко змінюючи підходи і переглядаючи плани. Рік COVIDа для бізнесу став хорошим тренажером антіхрупкості.
Євгенія Близнюк
CEO & Founder Gradus Research

Загрози для бізнесу в 2021

Опитування маркетинг-директорів від Gradus також показав, про які загрози для бізнесів варто пам’ятати в 2021. В першу трійку увійшли: збіднення населення – 67%, продовження локдауна – 58% і політична нестабільність – 43%. Ще 42% опитаних бачать загрозу для бізнесу в військових діях і 39% в нестабільності курсу національної валюти.

Стратегії розвитку бізнесу в 2021

Серед найбільш ефективних інструментів з розвитку брендів в 2021 опитані СМО виділили: нарощування обсягів продажів на поточних ринках – 78%, фокус на існуючих клієнтів – 57% і виведення нових продуктів на вже існуючі ринки – 52%. На нові ринки планують виходити лише 19% респондентів.

Дослідження було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаполнения анкети в мобільному додатку. Параметри вибірки: чоловіки і жінки, які працюють директорами з маркетингу. Період проведення поля: 28.04.2021-24.05.2021, розмір вибірки: 67 респондентів.

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь