Зовнішня реклама в Україні. Підсумки 2021 року

Оператор зовнішньої реклами PRIME Group проаналізував основні зміни на ринку за підсумками 2021 року. В основу матеріалу лягли дані дослідницької компанії DOORS Consulting за відповідний період, а також власні дані компанії.

Динаміка кількості інвентарю

Зменшення кількості щитів і призм 3×6 пов’язано із заміною носіїв на цифрові або на конструкції менших розмірів — в основному 2,3×3,14 — в Дніпрі, Харкові, Луцьку, Миколаєві, Кривому Розі. Цифрових носіїв побільшало, а відтак зросла й кількість рекламодавців, що використовують цей формат. Збільшився обсяг розміщення на скрольних форматах, що розташовані в центральних районах міст.

Розподіл інвентарю: Київ та Україна

Попри значні частки цифрових панелей та скролів/беклайтів площею 8 м2 у Києві, носії розмірами 3×6 м залишаються в Україні домінантним форматом із часткою 55%.

Розподіл інвентарю за містами

У 2021 році частка Києва за кількістю інвентарю перевищила 27%, а частка бюджетів рекламодавців склала 52%.

Через те, що дніпровські оператори з початку 2021 року припинили фінансувати дослідження й моніторинг DOORS Consulting, дані OTS по місцевих операторах в цьому місті не показуються.

Зайнятість інвентарю в 6 найбільших містах

Попри обмеження «червоної зони» в багатьох містах України в березні—травні 2021 року рівень розпроданості інвентарю майже вдвічі перевищував показники, зафіксовані в розпалі карантину у 2020-му. В цілому ж зайнятість у 2021 році на 22% вища, ніж у 2020-му.

З четвертого кварталу 2020 року рівень розпроданості інвентарю в Дніпрі почав знижуватися. Але через рік, з четвертого кварталу 2021-го, зайнятість наблизилась до середнього рівня.

З другого кварталу 2021 року рівень розпроданості інвентарю у Львові поменшав й досі залишається нижчим, ніж у решті найбільших міст.

Цифровий сегмент

Станом на грудень 2021 року переважають три форматні групи мереж цифрових панелей:

  • сітіформат (1,2×1,8)
  • середній формат (8 м2)
  • великий (3×6, 4×8, 6×12)

Обсягу цифрового інвентарю в п’яти найбільших містах України вже достатньо для створення повноцінних адресних програм.

20 найбільших категорій рекламодавців

У порівнянні з 2020 роком двадцятка найбільших категорій рекламодавців майже не змінилася. Останні десять років категорія «Торгівля» займає перше місце, а «Нерухомість» — друге. Категорія «ЗМІ» піднялася на третє місце через високу рекламну активність інтернет-майданчиків на кшталт RST, RIA, OLX та букмекерів й онлайн-казино. Пожвавлюється й активність виробників автомобілів. Через пандемію категорія «Медицина» посіла шосте місце. Зросли в порівнянні з 2020 роком обсяги розміщення в категоріях «Розваги» та «Ресторани й дозвілля». Відновилася активність рекламодавців фінансового сектору — вони на сьомому місці.

20 найбільших рекламодавців

Sport Life та Fozzy Group не вперше знаходяться вгорі списку. У 2021 році зросла активність інтернет-майданчиків. Так, RST посів третє місце, випередивши «Епіцентр», а на п’яте місце вийшов RIA. Ці компанії розміщували рекламу майже весь рік. Lifecell, що був активним більшу частину року, посів сьоме місце. Vodafone з осені 2021 року збільшив обсяг розміщення й зайняв за підсумками року восьме місце. Торік побільшало зовнішньої реклами телевізійних каналів: до десятки найбільших рекламодавців потрапив «1+1». Істотно збільшили обсяг розміщення гравці категорії «Медицина»: Oxford Medical та «ОН Клінік» увійшли в топ-20.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: sostav.ua

Залишити відповідь