Жіноче підприємництво під час війни

Результати дослідження “Сила перетворення: Жіноче підприємництво під час війни”

Ukrainian Women Entrepreneurs Hub анонсує презентацію результатів дослідження жіночого підприємництва в Україні в умовах повномасштабної війни. Дослідження підготовлено Центром “Розвиток КСВ” за результатами опитування, проведеного у лютому 2023 року під час реєстрації жінок-підприємиць на участь у тренінговій онлайн-програмі UWE Hub 2.0. Програма реалізується в межах програми USAID “Мріємо та діємо” і спрямована на підтримку жінок-підприємиць (нинішніх та майбутніх) в сучасних умовах і викликах через навчання, обмін досвідом для посилення одна одної, нетворкінг та допомогу у створенні бізнесу із соціальним імпактом.

У дослідженні взяли участь 639 жінок-підприємиць, 75% з яких перебували в Україні на момент опитування, а 31% були ВПО.

Основні цифри та факти з дослідження:

  • 58% опитаних жінок-підприємиць мають бажання створити власний бізнес, але ще не мають чітко прорахованої бізнес-ідеї або їх ідея знаходиться на стадії концепції. 30% вже мають функціонуючий бізнес або знаходяться на стадії його запуску.

Жінки-підприємиці займаються різноманітними видами бізнесу, включаючи сферу надання послуг (33%), освітні послуги (11%), виробництво (17%) та інші галузі.

  • Важливим фактором, що впливає на юридичне оформлення бізнесу, є стадія його розвитку. 86% жінок, у яких бізнес вже функціонує або функціонував раніше, юридично оформили свій бізнес. Близько 2/3  жінок, які лише мали бізнес-ідею на стадії концепції до її юридичного оформлення ще не приступали.
  • Описуючи унікальність свого бізнесу або бізнес-ідеї жінки акцентують увагу на екологічності/натуральності продукту, індивідуальному підході, комплексності, якості. З’являються і згадки про інноваційність, розвиток, автентичність (етно) та соціальний вплив.
  • 53% жінок-підприємиць мають додаткові джерела доходів або заощаджень, окрім основного джерела, для реалізації бізнесу. З них 56% фінансують свій бізнес за рахунок власних коштів, здебільшого через нерозуміння процесів отримання грантових коштів на розвиток бізнесу. В той же час, 15% готові реінвестувати свій прибуток для розвитку бізнесу на перших етапах запуску бізнесу.
  • Головними викликами для жінок-підприємниць є нестабільні економічні умови в Україні, спричинені війною з Росією (40%), а також проблеми виходу на міжнародний ринок та наслідки стихійних лих та пандемії.
  • 89% жінок-підприємиць вже займаються впровадженням бізнес-ідеї або розвитком свого бізнесу. Серед тих, хто ще не розпочав діяльність, найпоширеніші причини – недостатність знань, негативний попередній досвід та вагання через ситуацію в країні або перебування за кордоном.
  • 90% жінок-підприємиць зазначили, що війна в Україні мала вплив на їх бізнес. Зокрема, 14,6% зазнали негативних наслідків, а 18,8% зазначили, що війна стала поштовхом для відкриття бізнесу. І цей показник лише росте. У червні 2023 року частка жінок – підприємниць, яка зазначила, що війна стала поштовхом для відкриття бізнесу вже була більша, ніж тих, хто зазначив, що під впливом війни їх бізнес закрився (або була призупинена його діяльність).
  • Найбільшим очікуванням та потребою від Програми UWE Hub для жінок-підприємиць є набуття практичних знань щодо ведення та розвитку бізнесу, структуризація бізнес-моделей на всіх етапах його розвитку, а також прагнення до нетворкінгу, нових ідей, натхнення, інсатдів, пошуку партнерів, підвищення впевненості, саморозвитку та оволодіння сучасними методами маркетингу. Жінки також бажають отримати навички приваблення інвесторів, масштабування бізнесу, просування своїх підприємств та менторської підтримки. У червні було помітно зростання відсотка жінок-підприємиць, які сподіваються покращити свої знання у фінансовій грамотності та залученні інвесторів, юридичних знаннях, менеджменті та формуванні команди.

Важливим фактором, що підвищує мотивацію до участі у навчальних програмах щодо розвитку власного бізнесу, для багатьох жінок є приклади відомих жінок, які вражають своїми навичками в розбудові та управлінні бізнесом, своєю наполегливістю та впевненістю у своїх силах. Приблизно 50% опитаних назвали імена жінок, які надихають їх, і не всі з цих жінок є відомими широкій публіці. Часто це жінки, які є частиною їхнього особистого оточення – близьких знайомих, друзів, колег. Близько 10% респондентів вважають, що кожна жінка в Україні є прикладом сили духу, стійкості та впевненості у досягненні своїх цілей.

Детальніше з дослідженням можна ознайомитися за покликанням.

Також під час онлайн-презентації дослідження від експертками та спікерками були напрацьовані такі рекомендації щодо системної підтримки жінок-підприємиць:

  • Потрібна активніша популяризація таких програм як UWE Hub, оскільки вони об’єднують і жінок-ВПО, і тих, хто залишився в містах, а також зосереджені на формування спільнот.
  • Важливо заохочувати розвиток підприємництва серед жінок до 24 років, кількість яких серед жінок-підприємиць відносно мала.
  • Потрібно сприяти появі та популяризації більшої кількості  жінок-підприємиць (рольових моделей), в тому числі в секторах, де жінки можуть розпочати свій бізнес і які не є “традиційно жіночими”.
  • Заохочувати жінок робити партнерства і колаборації з іншими жінками-підприємицями, таким чином вони посилюють бізнеси одна одної.
  • Важливо на національному рівні підвищити інформованість жінок про гранти, а також спростити механізм звітування щодо грантів від держави.

UWE_hub (Ukrainian Women Entrepreneurs Hub) – це спільнота свідомих підприємиць, які зацікавлені у розвитку власної справи, і стейкхолдерів, які готові підтримувати бізнеси жінок. Програма UWE Hub започаткована у серпні 2022 році Центром “Розвиток КСВ” в рамках Програми «Мріємо та діємо». Також у чотирьох громадах України відкриваються  офлайн хаби для жінок підприємиць з дитячими кімнатами, а саме у Броварах (Київська обл.), смт Гоща  (Рівненська обл.), Івано-Франківську та Чернівцях. Долучитися до спільноти жінок-підприємиць UWE hub можливо за посиланням – https://www.uwehub.org/uwe-hub-community.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія).

Програма «Мріємо та діємо» впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом(IRI) та Zinc Network.

За матеріалами пресрелізу

sostav.ua