Як зміна оформлення магазину впливає на збільшення продажів: гайд від мерчендайзера

Доки одні не ризикують інвестувати в бізнес під час війни і чекають на кращі часи, інші вкладаються в розвиток і отримують вдвічі збільшену конверсію. Не зважаючи на війну, предмети одягу та взуття залишилися в ТОП-5 найнеобхідніших товарів, на які українці витрачають кошти (дані дослідження Gradus). Залучати нових покупців та продавати товар рітейлу допомагає правильно спланований простір, оформлення магазину і грамотна презентація товару.

Порадами поділилась Ольга Павлова, експертка з візуального мерчендайзингу та оформлення вітрин, засновниця дизайн-студії ARTLEVEL.

Вітрина

Перше, що привертає увагу потенційного покупця до магазину, – вітрина. У вас є від 4 до 7 секунд, щоб за її допомогою захопити увагу клієнта. Згідно з дослідженням, у 60% жінок з’являється бажання щось купити саме з вітрини магазину.

Щоправда, ефект можливий тільки за умови правильно оформленої панелі, що передає певний меседж бренду. Йдеться не про банальне прикрашення, це складніше, ніж сердечки на День Святого Валентина або квіточки на 8 Березня. На вітрині потрібно поєднати товар, торгове обладнання і тематичний декор таким чином, щоб вона перетворилася на цілісну композицію. І цей концепт має бути зрозумілим і зчитаний покупцем за секунди.

Наприклад, на вітрині магазину Charisma гіперболізовані котушки з нитками і недошитий костюм кажуть перехожому про те, що тут можна не тільки купити одяг, а й замовити індивідуальний пошив.

Викладка товарів

Вона має звести до мінімуму зусилля і час відвідувача, витрачені на пошук потрібної для нього речі. Окрім того, грамотна викладка дозволить збільшити чек клієнта. Наприклад, можна одразу створювати комплекти з товарів різних категорій. Таким чином покупець уявлятиме ту чи іншу річ в образі. Це спонукатиме придбати не одну товарну одиницю, а комплект загалом.

Добре спрацьовує “правило 3-х” – комплектування трьох речей в одну групу товарів, додавання суміжних товарів до основного, тематичне групування. Адже товар цікавіше роздивлятися, коли є асортимент і історія, у яку занурюється покупець.

Товар також можна об’єднувати за категоріями, наприклад, окремо взуття, окремо аксесуари, окремо верхній одяг, – і презентувати його в різних зонах магазину. Або розкладати за тематикою чи кольором.

Будь-яка техніка передбачає логіку, за якою класифікуватимете товар. Вона має бути зрозумілою покупцеві, інакше нівелюється головне значення викладки – полегшення пошуку.

Планограма

Відвідувачу потрібна свобода пересування у торговій залі. Він має оглянути весь асортимент магазину, не докладаючи до цього зайвих зусиль. Так клієнт швидше знайде те, що йому потрібно, і вийде з торгової зали без відчуття втоми чи нав’язування покупки. Для цього потрібно грамотно розташувати товар і торгове обладнання, заповнити простір всередині магазину.

У цьому дуже допомагає грамотно пропрацьована планограма. Це детальний план розташування кожної одиниці товару на конкретному місці – полиці, рейлі, столі, кронштейні, гачку.

Для створення планограми візуальний мерчендайзер має вивчити весь асортимент товару, знати і правильно розташувати торговельне обладнання в залі. Його задача – створити шлях покупця таким чином, щоб спонукати до проходження торговою залою максимально довго.

Планограма дозволяє не лише навести зрозумілий порядок в магазині, але й правильно розміщувати товар по торговельній залі. Як саме – залежить від того, що є актуальним на момент продажу. Наприклад, сезонний товар найчастіше презентують ближче до входу – так, щоб його першим побачили клієнти. Влітку, у період відпусток, відвідувачів у магазинах одягу можуть цікавити пляжні комплекти, шорти і футболки для прогулянок. А взимку – теплі куртки і светри. Такий товар, ймовірно, матиме попит, тому клієнт повинен бачити його першим.

Отже, грамотна планограма допомагає:

  • розпродати конкретні групи товару швидше,
  • вигідно презентувати нові надходження,
  • заохотити купити конкретний продукт.

Дизайн

Тренди. Для того, щоб дизайн був по-справжньому дієвим, варто стежити за трендами  — вони відображають настрої в суспільстві та їхні зміни. Серед сьогоднішніх мейнстрімів виокремлюються футуризм, екологічність, італійське ретро з його приглушеними кольорами та блиском металу, урбанізм, відтінки одного кольору у монохромі, структурність і класика.

Можна обрати для себе один із напрямків або поєднати декілька.

Суттєвий вплив візуалу на продаж відзначає Британська рада з дизайну. Згідно зі звітом, кожні 100 фунтів стерлінгів, які компанія витрачає на оформлення, збільшує оборот на 225 фунтів стерлінгів. Наприклад, продажі англійської мережі універмагів Selfridges зросли на 10% за 24 дні до Різдва. Це сталося після запуску різдвяної кампанії “З любов’ю від…”. Паралельно з цим і кількість відвідувачів Оксфорд-стріт, де розташований магазин, зросла на 6%.

Колір. За даними Інституту Pantone, колір підвищує впізнаваність бренду на 87% і впливає на рішення про покупку у 85%. А, обираючи колір Pantone, бренд сигналізує клієнту про свою сучасність, гнучкість і постійний розвиток.

Кольором 2023 року став Viva Magenta. Його особливість у тому, що він нехімічного походження і виробляється шляхом засушування жучків. Це репрезентує пошук натхнення у природі, що відстежується в сучасних дизайнерських рішеннях. А компанія пояснила цей вибір як динаміку між штучним інтелектом і людською творчістю, щоб створити “пурпуровий всесвіт”. Процедура визначення кольорів відбувається раз на пів року.

Сучасним, зрозумілим та результативним ритейл роблять взаємини бренду із покупцями. Налагодити комунікацію допоможуть інструменти мерчендайзингу. Вони є одними з найбільш доступних. І такими, що гарантовано дають результат.

mmr.ua