Як торговельні мережі обирають постачальників продукції ВТМ

Кожна велика роздрібна мережа в Україні має товари під власними торговими марками. Private label мають сильні позиції на європейському ринку: за даними GFK, в 11 країнах Європи частка ВТМ у ритейлі перевищує 30%.

Кількість брендів, асортимент та обсяг продажів продукції власних торгових марок зростає і в Україні. У 2023 році наша країна входить у топ-30 за ринковою часткою ВТМ, за даними Statista. Про тенденції в споживанні продуктів під ВТМ та переваги брендів мережі розповів директор департаменту розробки власних торгових марок мережі Varus Сергій Чорний.

В чому переваги товарів Private Label для клієнтів

Традиційно Private label виходили на ринок як дешева альтернатива відомим брендам. Це власне і є пріоритетним завданням ритейлера, який розвиває Private label — зберегти ціну на продукцію низькою без економії на сировині. ВТМ є важливою частиною роздрібного маркетингу, яка дозволяє ідеально позиціювати свою продукцію на ринку та не бути залежними від постачальників закордонних брендів. При цьому, за даними Consumer Reports, якість Private Label товарів не поступається та навіть може бути вищою, ніж у продуктів відомих брендів.

Особливе значення має те, що купувати товари ВТМ відомих мереж — безпечно, адже їхня якість гарантується. Тож, купуючи продукцію ВТМ відомих торговельних мереж, можна бути впевненим, що якість продукції буде відповідати вашим очікуванням.

Як обирати постачальників

Товари Private Label для ритейлерів виробляють як українські, так і закордонні підприємства. Наприклад, Varus найчастіше працює з великими перевіреними підприємствами, де виготовляють продукцію відомих брендів. Менеджери налагоджують партнерство, дегустують продукт, обговорюють умови, перевіряють всі необхідні документи. Далі відбувається магія — і ось поруч з товарами популярних брендів уже фасується продукція власної торгової марки Varus. У мережі представлені 12 власних торгових марок, які налічують близько 2000 товарних позицій.

Співпрацює Varus також і з маленькими виробництвами, але тільки за умови проходження ними належної сертифікації та наявності всіх документів відповідності стандартам якості. Так, у мережі існує система прохідних балів, які отримує продукт під час закритих дегустацій. Не набравши необхідний бал з якості, продукт не може бути введений в мережу, навіть якщо виробник пропонує дуже вигідні умови. Для різних ВТМ прохідний бал різний.

Співпраця з національними та іноземними партнерами

Близько 93% ВТМ виготовляються місцевими виробниками. Ринок стабілізувався і серйозних проблем із постачальниками продукції ВТМ вже не виникає.

Проте ми розуміємо, що повномасштабна війна в Україні внесла свої корективи в усі сфери життя. Українські виробники зіштовхнулись з дефіцитом виробничих потужностей і, звісно, це негативно вплинуло на ВТМ на ринку в цілому. Компанії, чиї філії знаходились на сході та півдні країни, втратили стабільність у виробництві. Необхідність переміщувати потужності, постійне переривання процесу повітряними тривогами або навіть обстрілами привело до того, що виробник більше не може гарантувати необхідний обсяг товару в узгоджений термін. Утім цей процес тривав недовго, потік генераторів на український ринок дуже швидко відновив виробничі потужності майже у всіх виробників.

Зазначу, що підтримка українського виробника в такий час залишається пріоритетом нашої компанії, тож ми знаходимось з постачальниками у постійному контакті й коригуємо роботу в індивідуальному порядку.

Якщо говорити про роботу з імпортними виробниками, то вона теж пов’язана з рядом інших перепон — зростання вартості логістики та нестабільний курс національної валюти. Ми збільшили закупку, забезпечивши собі продовольчі запаси за стійкою ціною, відмовились від деяких товарів, замінивши їх українським аналогом, та вирішили проводити контрактацію автотранспорту заздалегідь, чим убезпечили себе від різкого зросту цін.

Тенденції у сприйнятті клієнтами продуктів ВТМ

Повномасштабна війна змусила українців адаптуватись до загроз та економічних змін. За даними дослідження NielsenIQ, 90% тією чи іншою мірою почали економити на продуктах щоденного вжитку. Чимало клієнтів перейшли з середнього цінового сегмента на низький. Свою частку в цей процес вніс і потужний волонтерський рух — необхідність закупівлі товарів у великих об’ємах зробила товари власних торгових марок більш бажаними.

Проте все одно у порівнянні з європейськими країнами, на українському ринку частка ВТМ залишається доволі низькою. Тому правильне введення власних торгових марок найчастіше гарантує успіх та приносить чудові результати за відгуками клієнтів.

Напрямок ВТМ має великий потенціал. Ми спостерігаємо зростання популярності продукції ВТМ: у 2023 році частка продажів власних брендів на ринку досягла 36%, перевищивши показник аналогічного періоду 2021 року на 3%, а 2022 року — на 12%.

Мережа Varus у найближчі роки планує збільшення частки ВТМ майже на 25%. Мова йде про розвиток ВТМ та збільшення частки у всіх категоріях food і non food без винятків.

Аналізуючи потреби наших клієнтів, ми продовжуємо акцентувати нашу роботу на виготовленні продукції ТМ “Вигода”, “Чиста вигода” та Varto. Ці бренди відрізняються доступною ціною при високій якості товарів.

Цілком ймовірно, що попри всі ризики воєнного часу, Private Label будуть продовжувати розвиватись. Клієнти потребують продукції ВТМ, тож наш обов’язок — зробити все, аби їх задовольнити.