Як споживачі запам’ятовують логотипи. Дослідження, яке вас здивує

Величезні корпорації витрачають мільйони доларів, щоб їхні логотипи впізнавали за секунду. І у них непогано виходить: відкусане яблуко або велику букву “M” ми ні з чим не сплутаємо. Але як з’ясувалося, дізнаватися не означає запам’ятати. У довгостроковій пам’яті споживачів відомі логотипи залишають зовсім не образи, які б бачити їх власникам. Пропоную познайомитися з цікавим дослідженням Signs і оцінити різноманітність інтерпретацій знайомої айдентики.

Дослідники попросили 156 американців намалювати 10 відомих логотипів пам’яті, при цьому максимально точно відтворити всі деталі. В рамках експерименту за 80 годин було намальовано понад 1500 лого. В результаті з’ясувалося, що споживачі пам’ятають відомі візуали не так вже й добре. Давайте розглянемо результати докладніше.

Apple

Логотип Apple можна побачити на смартфонах, смарт-годинниках та інших гаджетах, які завжди під рукою. Проте відтворити по пам’яті такий простий логотип не вдалося.

Лише 20% учасників експерименту намалювали його майже ідеально. Цікаво, що 3% розфарбували логотип у кольори веселки, таким він був із 1977 по 1998 рік.

Правильно колір логотипу запам’ятали 72% випробуваних.

Який вигляд має логотип Apple в очах споживачів:

Adidas

Adidas – друга за величиною компанія у спорт індустрії, свій сучасний логотип вона отримала ще 1997 року.

Здавалося б, цей час можна його запам’ятати. Але похилі чорні смужки виявилися не по зубах споживачам. Тільки 12% учасників експерименту відтворили його правильно. 10% згадали версію логотипу у вигляді трилисника, який був представлений у 1971 році, використовується і сьогодні, але набагато рідше.

Як виглядає логотип Adidas в очах споживачів:

Burger King

Ця мережа ресторанів має непростий логотип, але учасники цілком непогано впоралися з його відтворенням – 18% намалювали його майже ідеально. 21% згадали старе лого, а 21% додали корону.

Остання справді була частиною айдентики бренду, але далекого 1957 року. Споживачі, середній вік яких становив 34 роки, навряд чи згадали про цей варіант. Швидше за все, на їхній образ навела назву компанії.

Як виглядає логотип Burger King в очах споживачів:

Domino’s

Три точки на логотипі мережі піцерій Domino’s символізують перші три заклади, з яких розпочинала свій шлях компанія.

16% відтворили айдентику майже ідеально. 55% забули додати апостроф у назву, а 11% – помилилися у написанні. Виходить, точки споживачів збентежили набагато менше, ніж назва бренду.

Як виглядає логотип Domino’s в очах споживачів:

7-Eleven

Логотип 7-Eleven майже не змінювався з моменту свого створення. Проте згадати його у всіх деталях змогли лише 19% споживачів, 46% виявилися близькими до ідеалу.

Однак у логотипі ховається одна деталь, про яку згадало лише два учасники експерименту. У слові “ELEVEn” всі літери великі, крім однієї останньої.

Як виглядає логотип 7-Eleven в очах споживачів:

Foot Locker

Тільки на лого Foot Locker та Starbucks присутні люди (з вибірки). Може, тому відтворити їх було особливо непросто. Логотип першого в актуальному вигляді існує з 1988 року, але на вивісках магазинів зазвичай не зображується. Ось чому у всіх деталях його згадали лише 8% учасників дослідження.

Як виглядає логотип Foot Locker в очах споживачів:

Starbucks

З Starbucks все ще складніше. Точно відтворили логотип лише 6% споживачів.

31% згадали старий логотип, який є актуальним до 2011 року. 45% забули про корону на голові русалки.

Як виглядає логотип Starbucks в очах споживачів:

Walmart

Сучасний логотип Walmart відомий споживачам із 2008 року. До цього він не відзначався особливою оригінальністю і складався переважно з назви магазину.

Однак ідеально його відтворити змогли лише 8% випробуваних. Найбільше труднощів викликала іконка сонця, в ній помилки припустилися 42% учасників.


Як виглядає логотип Walmart в очах споживачів:

Target

25% споживачів відтворили нескладний логотип Target майже ідеально.

41% помилилися з кількістю кіл, 41% забули написати назву бренду, 21% заплуталися у кольорах.

Як виглядає логотип Target в очах споживачів:

IKEA

30% відтворили логотип IKEA майже ідеально – це найкращий результат. 41% намалювали овальне тло – їх могли ввести в оману вивіски рітейлера.

Кольори запам’ятали, хоч у логотипі вони з 1983 року.

Як виглядає логотип IKEA в очах споживачів:

Загалом цей експеримент показав, що люди чудово запам’ятовують кольори – близько 80% обрали правильну палітру. А ось з елементами і формами справи набагато гірші. Також на спогади впливає історія зміни логотипу та прямі асоціації, як у випадку із Burger King.

Загалом лише 16% піддослідних намалювали майже ідеальні логотипи, 37% були близькі до успіху. І, як і очікувалося, що складніше логотип, то складніше його згадати.

Ще кілька цікавих висновків:

  • чоловіки та жінки показали приблизно однакові результати;
  • залученість до бренду суттєво не вплинула на результати;
  • молоді учасники в середньому малювали точніше за старших;
  • 70% переоцінили точність своїх малюнків.

Залишити відповідь