Як просувати особистий бренд у Facebook: 7 кроків

Поради експертам, як у соціальних мережах формувати особистий бренд, залучати аудиторію та монетизувати свої знання та компетенції.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Нульовий крок

Заведіть або обтрусіть пил зі свого облікового запису в Facebook. На додачу треба створити аккаунт в Instagram: просто завести і на якийсь час забути про сторінку, знадобиться колись потім. Зараз це потрібно, щоб профіль «вистоялся» і потім не сприймався як новий.

Крок 1. Упорядкуйте особисту сторінку та створіть бізнес-сторінку

Особиста сторінка (ЛЗ)

Це робочий інструмент №1, за допомогою якого ви будете взаємодіяти з цільовою аудиторією (ЦА) і заводити друзів – тих, з ким ви можете бути взаємокорисними та по-людськи взаємоприємними. Оформіть блок з фото та обкладинку особистої сторінки так, щоб виглядати в очах ЦА респектабельно та викликати довіру. Також важливо, щоб фотоблок доносив до ЦА ідею, що ви – «свій».

Визначтеся, які зі своїх компетенцій ви монетизуватимете і викладете їх на обкладинці профілю. Сторінка має бути максимально інформативною: щоб люди одним наведенням миші чи пальця на ваш профіль розуміли, хто ви і у чому ваша цінність для них. Продумайте які ключові цінності можуть бути у вашої ЦА і постарайтеся їм відповідати.

Створюйте контент, у нього два завдання:

  • Транслювати вашу експертність у своїй справі, ділову комунікабельність і цим викликати довіру.
  • Розважати ЦА. З розвагою завжди складніше доведеться пошукати донорські ресурси, де брати відповідні матеріали.

Бізнес-сторінка (БС)

Органічний охоплення (попадання ваших публікацій на очі ЦА без спеціальних дій) буде близьким до нуля, але зробити гідну БС треба. Реклама, яку ви даватимете згодом, транслюється від імені бізнес-сторінки. І хоча ви станете виводити людей з реклами на сторонній ресурс, якась частина зазирне на БС для отримання додаткової інформації. Оформити та вести її треба не тільки для цього.

У просуванні на Facebook є дві ключові лінії: «великий» націлення та підйом постів на сторінці. Публікації, які будуть найбільш популярними на особистій сторінці, ви можете переносити на бізнес-сторінку і просувати за гроші. Люди, яким виявиться корисною ваша публікація, і є вашою потенційною ЦА. Вони залишатимуть на сторінці лайки, а у вас накопичуватиметься інформаційна база про вашу аудиторію. Коли встане питання про залучення «великого» націлювання, ви матимете можливість підказати алгоритму платформи, яким людям треба показувати вашу рекламу.

Контент для бізнес-сторінки готуйте як сайту. Потрібно зробити презентацію себе та продуктів. Доводити компетентність, транслювати надійність та знімати можливі заперечення. Виходячи з цього, намітте зразковий список публікацій з розряду “must have”.

Важливо! Розумні та веселі тексти, які ви писатимете, треба супроводжувати картинками. В ідеалі бажано володіти графічними редакторами. Для тих, хто не товаришує з Photoshop, можу порадити інше рішення – fotor.com, сервіс дозволяє робити нехитрі ілюстрації відразу в тих розмірах, які вимагає Facebook. Ще один корисний ресурс – canva.com, стане в нагоді для різних оформлювальних робіт, особливо для Instagram.

Крок 2. Залучайте аудиторію

Коли упорядкували бізнес-сторінку, а особисту оформили щонайменше, влазьте в тил ворогів – конкурентів. Знайдіть у пошуку групи, які вони ведуть, та надсилайте заявки на вступ. Також знайдіть групи, де є ваша цільова аудиторія, та вступіть туди. Після того як вас приймуть до груп, починайте прокачувати свою експертність.

Головна запорука успіху – у регулярності. Щоб вас помітили, ви маєте «світитися» там постійно. Тому розглядайте свою діяльність у Facebook не як дозвілля, а як приємну для себе і корисну для інших роботу, присвячуйте їй хоча б 1,5 години на день.

Діяти потрібно акуратно. Спочатку просто залишайте коментарі, відповідайте на запитання, беріть участь у дискусіях. Через місяць можна виступати з постами-публікаціями, в яких ви донесете якусь корисну інформацію. Зрозуміло, там не має бути й натяку на продаж.

Хороша новина в тому, що одну й ту саму публікацію можна розміщувати стільки разів, скільки вважаєте за потрібне. Тільки не варто робити це одномоментно, тому що ваша аудиторія частково перетинатиметься в одних і тих же групах. І якщо хтось побачить ваш пост у своїй стрічці кілька разів, він може на вас роздратуватися і відписатися.

Вже протягом першого тижня ваша товариськість буде помічена, і до вас будуть проситись у друзі. Не робіть поширену помилку, додаючи всіх підряд. Перш ніж натиснути «підтвердити», загляньте до людини на особисту сторінку, вона може виявитися ботом, фейковим обліковим записом для розсилки спаму, або стурбованим мачо. Головна небезпека “дружби” з такими персонажами в тому, що їхня поведінка на платформі може призвести до бана вашого облікового запису.

Читаючи пости у групах, намічайте теми для регулярних публікацій на своїх сторінках. Згодом ви навчитеся безпомилково визначати цікаві для вашої цільової аудиторії теми.

Крок 3. Почніть освоювати націлення

Настане момент, коли вам потрібно буде нарощувати популярність і продавати це доцільно робити за допомогою реклами. Тому треба освоювати націлення, тобто окремий вид реклами. Читати публікації в Мережі не рекомендую: ситуація стрімко змінюється, поради могли втратити свою актуальність. Найефективніше «ловити» оповіщення про безкоштовні інтенсивні від експертів, вони дають їх регулярно.

Розібратися, хто експерт, а хто вдає – важко. Методом тику і ціною безліч даремно витраченого часу я знайшла тих, кому довіряю сама. У плані загального націлення на Facebook – це Олексій Хасбіулін, цей хлопець ставиться до інфобізнесу, але поводиться порядно і агресивним впарюванням не грішить. Іноді він проводить безкоштовні інтенсиви, з яких ви зрозумієте базові речі, щоб розібратися, як перевірити компетентність таргетолога, якого запросите до помічників.

Корисні безкоштовні інтенсиви про різні аспекти націлення в соцмережах дає агентство Е-лама. Ці хлопці займаються просвітництвом для просування свого сервісу.

По чат-ботах у месенджері Facebook рекомендую Зуші Плетньова. Дивіться його відео з обережністю, оскільки цей експерт запросто може переконати в тому, що для продажу достатньо грамотно налаштувати чат-бот і більше нічого не потрібно. Зрозуміло, це не так, хоч мати цей інструмент бажано.

Крок 4. Готуйтесь до нарощування популярності

Щоб цільова аудиторія вам довіряла, треба, щоб вона про вас спочатку дізналася, а потім звикла. Для цього особистої та бізнес-сторінок недостатньо. Найкращий інструмент – відеотрансляції. Хтось веде прямі ефіри, для них потрібна своя аудиторія, якої у вас поки що немає, тому має сенс робити записи, розповідати та показувати майбутній ЦА те, що їй цікаво, а вас демонструє як експерта у своїй справі.

Якщо ваш профіль – консалтинг, то для запису буде досить просто однотонного заднього фону. Але деякі продукти купують очима, у такому разі робіть записи відео на зеленому тлі – це так званий Chroma key. Потім під час монтажу можна підкласти фон, що підходить для ілюстрації вашої розповіді.

Страшного нічого тут немає. Є безліч сервісів, що дозволяють швидко та без платного ПЗ зібрати ролик. Створені матеріали розміщуйте на БС та ЛЗ.

Крок 5. Готуйте інфраструктуру для просування та реклами

Навіть якщо сайт у вас є, лендинг у будь-якому випадку потрібний, щоб вести продаж. Лендінг має дві складові: технічну та контентну.

Технічна сторона зовсім не страшна, тим більше, що безліч проблем можна вирішити за допомогою такого цінного ресурсу, як Tilda. Насамперед – з адаптацією лендингу під мобільні пристрої та планшети. Піксель Facebook, який буде потрібно для націлення, там вбудовується, необхідна аналітика теж.

Але перш ніж звертатись до Tilda або WordPress, потрібно розібратися з контентом. Простіше кажучи, вирішити, що донести цільової аудиторії, щоб продати. Про те, «як писати тексти для лендингів», розповідають багато «інфобізнесменів». Особисто мені як гуру з цієї тематики зустрічалися колишні ріелтори, відставні інженери та мами у декреті.

Є три моменти, які бентежать у їхніх консультаціях:

  1. Всі вони мовлять саме «про тексти», тоді як здатність лендингу, що продає, забезпечує не текст, а контент – органічний зв’язок графіки та тексту.
  2. Про графіку – якою вона повинна бути, психологію сприйняття кольору в прив’язці до особливостей продукту і його ЦА – ніхто навіть не заїкається.
  3. Вони розповідають про написання супер-пупер заголовків, що продають, і іншого без глибинного проникнення в три іпостасі продукту, без прив’язки до базового маркетингу, без якого будь-який рекламний матеріал – марний фантик.

Крок 6. Почніть нарощувати теплу аудиторію зі спробою виходу на продаж

Про націлення з його різними рекламними цілями ви вже знаєте. На інтенсивах вам розповіли про стратегії конверсії та трафік. Час напрацьовувати нагляд на себе, йдеться про такий чудовий інструмент, як «перегляд відеоматеріалів». Відеоролики, які ви підготували і розмістили на бізнес-сторінці, настав час випускати у велике плавання. Робите продаж, що переконує подивитися, опис, а в кнопку під відео зашиваєте посилання на лендінг і пишете фразу, що мотивує до переходу.

Аудиторію до перегляду, звичайно, призначаєте зі своєї ЦА. Розумний алгоритм Facebook вибиратиме для вас тих людей, які не проти дивитися відео. Після перегляду якась частина піде на вашу бізнес-сторінку, а хтось опиниться на лендингу. Вартість такої реклами невелика. Задавайте бюджет хоч на 150 руб. на день, але намагайтеся крутити відео регулярно.

Крок 7. Створіть інструментарій для реклами

Займіться підготовкою до “дорослої” реклами. Вам потрібні матеріали для рекламних креативів – те, що показується в стрічках користувачів. Це можуть бути зображення або відео. Зараз в Facebook тренд на відео, відповідно, і охоплення в порівнянні з іншим контентом відео отримують більше, так що рекомендую зосередитися на відеопродакшені.

Ще потрібно завести власну групу – спільноту та територію для спілкування вашої аудиторії. Оформити та завантажити туди експертні матеріали. Коли з’являться покупці навчальних продуктів, група знадобиться як робочий інструмент для органічного просування. Ведення групи – окрема праця, на яку потрібен час.

Повернемося до базового просування. Можливо, комусь захочеться заперечити – який, мовляв, націлення! Он як бізнес-сторінка Кубаньжелдормашу у 2016 злетіла! І без жодних витрат на рекламу! Все вірно. Ще кілька років тому малобюджетна чи взагалі безкоштовна пропозиція своїх послуг у Facebook велася через бізнес-сторінки. Зараз пости з БС вкрай рідко з’являються в стрічках новин користувачів, частка охоплення поста з бізнес-сторінки становить приблизно 2-3% від загальної кількості передплатників. Простіше кажучи, якщо на сторінці 1 тис. лайкнули, то новий пост побачать у кращому разі людина 20-30.

З соцмереж, що дають поки що органічні охоплення контенту, залишається TikTok, але це ненадовго. Експерти прогнозують, що краник халяви загорнуть максимум за рік, а то й раніше. Освоювати цей ресурс є сенс, але в нашій тематиці, пов’язаній із навчанням управління бізнесом, є окремі складнощі з ідеями подачі контенту.

Чи потрібний сайт?

Потрібен, хоча навряд чи треба використовувати сайт як прямий інструмент просування своїх продуктів. Безумовно, бути видимим пошукових систем – це корисно. Однак, сайт необхідний насамперед як іміджевий інструмент, а в другу – для демонстрації себе як експерт. Так, ви можете розробити свій продукт і продавати його одразу, не маючи сайту, але власний ресурс необхідний експерту для формування особистого бренду.

Не варто забувати і про те, що сайт – ваша особиста власність, а Facebook – сторонній ресурс. Правила гри у соціальних мережах регулярно змінюються, також є ризики політичного плану. Сайт – ваша страховка від подібних неприємностей. Якщо станеться – буде запасний аеродром у вигляді свого веб-ресурсу.

Технічний бік питання набагато простіше, ніж здається. Просто запам’ятайте, що сайт потрібно робити на CMS WordPress, на цьому движку роблять дешево багато фрілансерів. WordPress у плані адміністрування – проста та зрозуміла платформа, тому надалі ви керувати сайтом зможете самостійно.

Оскільки вам потрібний експертний ресурс, не можна віддавати на відкуп повне створення сайту. Контентну стратегію та схематичну візуалізацію головної сторінки треба зробити самостійно і передати підряднику як технічне завдання. Те саме стосується і текстів, які ви напишете самі і віддасте розробнику сайту.

А як щодо «ваги» експерта?

Що відбувається, коли намагаємося адресувати свою пропозицію представникам середнього бізнесу? Правильно – доводиться доводити свій статус. Статусність формується з досвіду роботи в реальному секторі та напрацьованої в інтернеті авторитетності, досягається отриманням регалій у бізнес-спільнотах та розміщенням публікацій у ЗМІ.

Всі ці фактори – вагомі аргументи для представників середнього бізнесу, але абсолютний пшик для тих, у кого малого бізнесу. Більше того, імена авторитетних та гідних російських бізнес-консультантів, які зробили собі ім’я в середині нульових, для новоявлених підприємців – порожній набір звуків. Ті ж популярні в їхньому середовищі «навчальники бізнесу», про які багато хто не чув, вже викликають у них розчарування. Ніша поки що порожня і час зайняти в ній своє місце.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь