Як підвищити попит і збільшити продажі за допомогою відгуків

Як грамотна стратегія роботи з агентами впливу в соціальних медіа може збільшити попит на товар або послугу і підвищити конверсію в покупку, розповідає співзасновник і керівник SMM-агентства NewMediaSTAR, експерт з управління репутацією і споживчою поведінкою в соціальних медіа – Сергій Лукін.

У відкритому доступі є статистика, яка говорить про те, що рекомендації на форумах та у відгуках  займають 2 місце за рівнем довіри рекламним каналам.

Нове покоління споживачів менше реагує на пряму рекламу з телевізора, контексту і банерів і навіть на інформацію з офіційних сторінок брендів в соціальних мережах.

Блогери і соціальні медіа стали основним каналом впливу при прийнятті рішень про покупку тих чи інших предметів розкоші – на них покладається 45% покупців люкса, випливає зі звіту BCG і Altagamma «True-Luxury Global Consumer Insight». І їх роль буде тільки рости. Експерти прогнозують зростання значущості цих каналів для майбутнього покоління споживачів до 95%.

Хто такі агенти впливу

Агенти впливу – це акаунти в інтернеті, які формують думку громадськості за допомогою коментарів, відгуків, повідомлень, рецензій на форумах, обговореннях в соціальних мережах, чатах, сайтах-отзовіках, інтернет-порталах. Акаунти впливають на думку ваших покупців, залишаючи записи про ваш продукт, рекомендують або пишуть негативні відгуки, обговорюють переваги і недоліки вашого продукту.

Часто агентів впливу називають ботами і багато корпорацій наділяють їх негативним змістом, маючи на увазі ризики, які в деяких випадках тягне за собою діяльність віртуальних особистостей в мережі. Неякісні акаунти, згенеровані «на коліні», що не мають певного бекграунду і неграмотне управління ними, дійсно, в ряді випадків приводили до провалу. Такі історії існують, але всі вони пов’язані з непрофесіоналізмом виконавців.

Як агенти впливу збільшують попит на ваші товари

Агенти впливу ефективно працюють на всіх стадіях воронки маркетингу і продажів:

На стадії ухвалення рішення про покупку, коли потенційні клієнти дивляться відгуки і репутацію компанії, агенти впливу збільшують конверсію в покупку до 2-х разів. Таким чином ви економите до половини рекламного бюджету.

Вбудовуючись в обговорення на форумах, в соціальних мережах і на інтернет-порталах, а також ініціюючи нові дискусії, агенти впливу генерують потік нових клієнтів, формують інтерес до вашого продукту, поширюють «сарафанне радіо», формують думку про продукт і вигідні відмінності від конкурентів.

Крім того, за допомогою агентів впливу ви можете виправляти загальний негативний фон відгуків про вашу компанію.

MOZ оцінили, скільки негативних відгуків може вплинути на прийняття рішення про покупку. З цією метою було проведено опитування: скільки негативних відгуків спонукають вас відмовитися від покупки. В результаті з’ясувалося, що при наявності від 1 до 4 негативних відгуків при запиті в мережі до 75% опитаних не здійснять покупку.

Як побачити потенціал вашого товару або послуги для роботи з агентами впливу

Досить ознайомитися зі статистикою запитів про ваші продукти і послуги, набравши wordstat.yandex.ru за запитом «відгуки ВАШ ТОВАР», і ви побачите, що ваші покупці сканують інформаційне поле, сформоване природними і «штучними» обговореннями і відгуками.

Якщо набрати «відгуки волосся», можна побачити, що шукають по цій темі:
– фарби
– ботокс
– шампуні
– Естель – привіт піарникам бренду))

Тобто, в зону інтересів користувачів потрапляють всі засоби для волосся, ці товари вибирають через відгуки.

За запитом «відгуки особа» найчастіше хочуть побачити думку інших покупців про «гелях», «засоби», «мазі». «Кислотах», «тоніках», «лазерних методах», «ліфтинг», «підтяжках».

По темі «відгуки схуднення» найбільш високочастотними запитами є такі товари:
– капсули
– аптека
– чай
– ефективне (мабуть, послуги або тренінги) – величезне поле для роботи виробників, онлайн-курсів і всього іншого, що сьогодні ще пропонують для схуднення.

Практично кожна тема обговорюється в інтернеті, і це можна використовувати для підвищення продажів.

Про що говорить цей аналіз? Про те, що інформаційне поле за представленими тематиками дуже багато на обговорення і думки людей, які надають явний вплив на попит на товари і послуги.

На практиці лише одиниці компаній користуються цим «лежачим на блюдечку» полем для формування попиту на свою продукцію. Впровадивши в ці обговорення агентів впливу, ініціюючи дискусії і схиляючи користувачів на користь вашого продукту, можна генерувати величезний попит. По суті, це той же «сарафанне радіо».

На конкретному прикладі

Один з кейсів, реалізованих агентством, який наочно показує результат роботи з агентами впливу – робота для найбільшого на заводу вікон.

Завдання, які стояли перед агентством:

  • Розвинути новий канал продажів, створити потік лідогенераціі з соціальних мереж на офіційний сайт компанії.
  • Просування окремих напрямків – дерев’яні євровікна, екологічні вікна для мам з дітьми, стимулюючі акції.
  • Управління попитом через соцмережі.
  • Збір і аналіз зворотного зв’язку клієнтів.

Як ми працювали:

Поширили і продовжуємо поширювати безліч відгуків і коментарів в групах в соцмережах, де “живе” цільова аудиторія, а також на рекомендаційних майданчиках і форумах, по типу irecommend.ru

Результати:

1. Клієнт отримує по 2000 нових заявок на місяць від клієнтів з соцмереж на заміри вікон – сукупно по містах Півдня Росії. При цьому найкраще з точки зору лідогенераціі показали себе “Однокласники”.
2. Ми отримали до 1000 переходів в міс. на сайт з соцмереж.
3. Відгуки в соцмережах допомогли отримати зворотній зв’язок від клієнтів онлайн і запустити у виробництво новий продукт, який відповідає попиту ЦА. На основі опитувань для клієнтів стали створюватися більш зрозумілі макети, правильна продукція.

Залишити відповідь