Втрати ТЦ з початку війни досягли майже $10 млрд: які об’єкти постраждали найбільше

За майже чотири місяці війни втрати у галузі торгових центрів склали $9,8 млрд. Про це свідчать дані Української ради торгових центрів (УСТЦ).

Так, прямі втрати, які враховують вартість заміщення пошкоджень, становлять $350 млн. Станом на початок червня значні пошкодження зазнали 23 ТЦ, майже половина з яких перебуває на сході країни – 12 ($250 млн). Найбільш постраждалими є ТЦ “Порт-Сіті” (Маріуполь), Nikolsky та “Караван” (Харків), Retroville (Київ), Fabrikа (Херсон).

Якщо розглядати втрати з погляду площі, то схід України також найбільше постраждав – 37% усіх торгових площ регіону.

Водночас більшість суми становлять непрямі втрати, які оцінюють у $9,5 млрд.

Непрямі втрати розподілилися так:

втрата контролю – $420 млн;
втрати капіталізації – $7,4 млрд (74%);
недоотриманий прибуток діючих ТЦ – $361 млн;
недоотриманий прибуток ТЦ, які планували відкрити у 2022 році – $50 млн;
капіталізація ТЦ, які мають відкритися 2022-го – $1,22 млрд.

У східних регіонах також найвищі непрямі збитки. Деякі ТЦ відновлюють роботу, але доходи залишаються на рівні менше ніж 30% довоєнних. У центрі та на заході країни спостерігалося швидке відновлення вже у квітні та травні.

Ключовими чинниками великих непрямих втрат є скорочення споживання, і навіть підвищення ризиків країни, що впливає інвестиційну привабливість торгової нерухомості. Також впливають проблеми з логістикою, валютними операціями, з персоналом, відсутністю кредитування, зростанням цін тощо.

Варто зазначити, що сума втрат може бути і більшою, тому що ринку зараз не існує і визначити цифри складно.

“$9,8 млрд – це втрати, які має галузь лише за чотири місяці війни. Не слід забувати, що з 2014 року на тимчасово окупованій території залишається близько 780 тис. кв. м торгової площі в ТЦ. Якщо враховувати їхню оцінку та недоотриману за 8 років прибуток, то втрати становили б додатково ще понад $2 млрд», – розповів голова УСТЦ Максим Гаврюшин.

За його словами, галузь і далі втрачатиме недоотриманий прибуток внаслідок руйнувань та зменшення споживання. За наступні 12 місяців втрати становитимуть близько $1 млрд. У результаті за рік сума може становити $13 млрд.

Залишити відповідь