Вчимося на чужих помилках: аналізуємо конкурентів

Перший крок до досягнення успіху – вивчення слабких і сильних сторін конкурентів. Аналізувати потрібно все: опису товарів або послуг, принцип формування оголошень, позиції в пошуку і т. Д. Періодичний перегляд конкурентів допоможе вчасно відстежити і плагіат, адже деякі початківці компанії просто копіюють чужий контент для власного просування.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Аналіз конкурентів – зовсім небезкорисна трата часу, він дозволить вам отримати наступні бонуси:

  1. Нові методи пошуку і залучення цільової аудиторії. Компанії отримують трафік з кількох джерел. Можливо, в ході аналізу конкуренти покажуть вам нові майданчики і способи комунікації з клієнтами, які раніше не розглядалися.
  2. Лояльність аудиторії. Чи вдасться дізнатися, чому конкуренти так полюбилися покупцям. Для цього досить ознайомитися з відгуками і коментарями користувачів: взяти на озброєння позитивні рішення і не повторити чужих помилок.
  3. Унікальні «фішки». Клієнти люблять різноманітність. Унікальна пропозиція з високою ймовірністю схилить їх вибір в вашу сторону. Крім товару, людей цікавлять умови його придбання, гарантії, знижки та акції. Аналіз суперників дозволить виділити аспекти, в яких вони слабкі, і саме їх недоліки можуть стати вашими перевагами, які залучають клієнтів.
  4. Набір досвіду. Навіть великі компанії допускають помилки. Навіщо проходити безліч курсів та тренінгів, якщо можна поспостерігати за рентабельністю проекту конкурента?
  5. Вивчення ніші. Аналіз допоможе скласти подальший план з розвитку проекту. Конкретизація цілей – один з найважливіших кроків у сфері продажів і надання послуг.
  6. Кращий контент. Статті та опису, присутні у конкурента, можна адаптувати під себе, доповнивши цікавою інформацією і прибравши «воду».
  7. Розробка моделі поведінки. Потрібно ознайомитися з системою знижок конкурента, які конкурси він організовує, як часто їх проводить, що спрацьовує успішно, а що ні. Це дозволить зрозуміти подальший вектор розвитку, а також посприяє підвищенню репутації у клієнтів.

Думаю, що в користь аналізу конкурентів ми вас переконали. Давайте тепер розберемо питання: як же знайти суперників по ніші?

Пошук конкурентів сайту

Пошук можна здійснювати як вручну, ознайомившись з топом пошукової видачі або опитавши замовника, так і скориставшись спеціалізованими сервісами:

  • Key Collector;
  • AllPositions;
  • Топвізор;
  • Serpstat;
  • Ahrefs;
  • Keys.so та іншими.

У кожного сервісу є свої переваги, недоліки, обмеження. Деякі платформи платні, пропонують річну підписку, що не завжди зручно.

Загальний принцип роботи таких сервісів простий: вони допомагають знайти сайти, максимально схожі з вашим ресурсом.

При розгляді конкурентів потрібно враховувати специфіку власного проекту. Якщо реалізуєте товари або послуги, суперником по ніші стане інтернет-магазин або сайти комерційного типу. Створили інформаційний ресурс? Шукайте аналогічний, що містить такий же або наближений до вашого контент.

Такий підхід є актуальним в будь-якому випадку.

Google Ads дозволяє оцінити рівень конкуренції по запущеної рекламної кампанії. Буде потрібно перейти в «Кампанії» – «Статистика аукціонів».

Звіт містить домени кампаній-конкурентів, а також їх позиції в пошуковій видачі. Класифікація суперників по ніші реалізується за принципом поділу їх на три категорії:

  • Ключові конкуренти. Це комерційні або інформаційні ресурси, що містять аналогічну продукцію або контент.
  • Непрямі конкуренти. Загальна тематика пов’язує їх і ваш ресурс не більше ніж на 35-40%. Іноді такі ресурси мають власні способами просування, що не розпізнаваними аналізують сервісами.
  • Лідери. Вважаються еталоном. Мають надійні позиції. Їх стратегія просування цікава, її можна вивчити, але не використовувати в якості основного підходу. Сюди відносяться розкручені платформи: Wikipedia, YouTube і т. Д.

Як визначити конкурентів вручну

Можна знайти конкурентів вручну, вводячи запити з семантичного ядра сайту. Результати, що видаються пошуковими системами, матимуть фактор персоналізації, включаючи місце розташування і призначені для користувача переваги.

Наприклад, здійснюємо пошук за ключовою фразою «купити холодильник».

У видачі показуються результати з врахованим місцем розташування. Якщо цільова аудиторія розташовується в іншому місті або країні, потрібно виставити відповідні налаштування пошуку. Для цього в Google буде потрібно відключити показ персональних результатів, вибравши потрібний регіон. Можна вибрати тільки іншу країну, не конкретизуючи місто.

Після вибору потрібного регіону пошукова видача зміниться. Повторно введений запит «купити холодильник» видасть інші результати.

Геолокація також змінюється за допомогою спеціалізованих плагінів. У Google Chrome це GeoClever. Інструмент зменшує діапазон локації при запиті в пошуковику до меж одного міста.

Так визначаємо конкурентів і через Яндекс. Видача буде проводитися з урахуванням місця розташування. Потрібно клікнути на нього, щоб змінити регіон.

Для відключення персоналізації необхідно перейти у вкладку «Пошук», зняти галочки біля пунктів «часто відвідувані ресурси» і «персоналізація виведеного контенту».

Serpstat – зручний інструмент для пошуку конкурентів

Швидкий пошук конкурентів можливий через інструмент Serpstat. Визначення відбувається автоматично. Пошук конкурентів через даний сервіс заснований на виявленні ресурсів, що мають схожі пошукові запити.

Після переходу в сервіс потрібно вбити URL власного сайту. Далі натискаємо «Знайти». Інструмент автоматично визначить ресурси, що мають схожу спрямованість.

Побачити ключових конкурентів можна в розділі: «Аналіз домену / SEO-аналіз / Конкуренти».

Звіт містить інформацію, на основі якої проводиться SEO-аналіз суперників по ніші, а саме:

  • кількість застосовуваних ключових фраз;
  • нові пошукові запити, яких немає у вас;
  • наскільки ресурс конкурента відповідає вашому сайту (показник вираховується у відсотках);
    які фрази просувають ресурс, відзначається їх динаміка;
  • видимість – цей показник визначається кількістю і актуальністю ключових фраз, що дозволяє ресурсу розташовуватися в перших 20 позиціях пошукача.

Перелік конкурентів можна коригувати: вносити цікавлять домени, прибирати запропоновані сервісом варіанти. Великі хостинги потрібно відразу ж видаляти, так як вони, швидше за все, не є конкурентами для вас. Аналізувати потрібно ресурси, пов’язані або пересічні з вашою продукцією, послугами чи контентом. Після внесення коригувань натисніть «Застосувати».

Serpstat дозволяє визначити конкурентів декількома способами. Наступний метод заснований на підборі суперників в ніші за конкретним запитом. Забиваємо фразу «купити холодильник», після чого тиснемо «Знайти». Введене словосполучення стане основою для відбору сайтів, відповідних за тематикою або напрямку. Прокрутіть вниз, щоб побачити список сайтів-конкурентів по даному запиту.

Ще один метод – це порівняння семантики. Вибираємо «Аналіз сайту / Аналіз домену / Сумарний звіт». У пошуку вказуємо адресу сайту. Сервіс видасть Сумарний звіт, що відображає прямих і непрямих конкурентів, з якими перетинається семантика аналізованого сайту. Введений домен розташується з правого боку вгорі. До прямим конкурентам відносяться ресурси, розташовані найближче до нього.

Підсумки

Отриманого обсягу інформації досить для того, щоб вивчити і проаналізувати своїх конкурентів. Потрібно зробити відповідні висновки про своє теперішнє становище в ієрархії ніші.

Спростити процес аналізу свого місця в ніші можна за допомогою наступних питань:

  • Які переваги є у вашого ресурсу?
  • Які «фішки» ігноруються відвідувачами сайту?
  • Чи володіє компанія можливостями, які не були реалізовані?
  • Чи має ваш ресурс недоліки? Якщо так, як їх виправити?
  • Чи можна перетворити недоліки в переваги?
  • Як поліпшити проект за невеликий проміжок часу?

Навіть кілька отриманих відповідей допоможе провести паралель з конкурентами, знайти ключові відмінності, намітити шляхи розвитку. Отримані знання будуть корисні в подальшому просуванні на ринку.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь