Українці почали частіше дивитися українське кіно

Українське кіно переживає виняткові часи: у прокаті одразу два українських хіта Канн, і ще один — з Венеційського фестивалю. Дослідницька компанія Gradus Research провела опитування, аби дізнатися, чи справді українці почали більше дивитись українські фільми, де та як переглядають.

Загалом, як демонструє дослідження медіаспоживання, проведене Gradus Research у березні 2023, за споживанням контенту перегляд фільмів поступається місцем у рейтингу популярності лише новинам.

Але чи дивляться українці саме українські фільми? Підсилений війною тренд на все українське не оминув і індустрію кіно: якщо до початку повномасштабного вторгнення регулярно дивилася українські фільми 29% опитаних українців, то зараз число поціновувачів вітчизняного кінематографу зросло до третини (33%). Таке зростання відбулося в тому числі через перетікання тих, хто дивився українські фільми іноді (до повномасштабного вторгнення таких було 59%, а зараз — 50%), у тих, хто дивиться їх регулярно. І лише 14% декларують, що не споживають такий контент.

Найбільш популярним варіантом для перегляду українського кіно є сервіси перегляду фільмів онлайн на кшталт Megogo, SweetTV, Netflix та ін. —  онлайн-кінотеатрам надають перевагу близько двох третіх опитаних українців (61%). Ними переважно користується аудиторія 18-34 роки.

Другим вибором для перегляду українських фільмів є телебачення — 56% респондентів дивляться вітчизняне кіно по ТБ. Цьому носію в більшій мірі надають перевагу глядачі віком 55-60 років.

До офлайн кінотеатрів ходять 14% опитаних, що можна пояснити як складною безпековою ситуацією в країні, так і їх меншою доступністю. При цьому варто відмітити, що вони користуються особливою популярністю серед молоді — частка українців віком 18-24, що зазвичай дивиться українські фільми в кінотеатрах, майже втричі більша за вибірку загалом (41% vs 14%).

“Бачимо, що на переглядуваність фільмів/серіалів має великий вплив те, де їх демонструють. Адже онлайн кінотеатри, телебачення і офлайн кінотеатри мають кардинально різний рівень доступності. Проте однозначно можемо констатувати зростаючий глядацький інтерес до українського кіно”, — коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії  Gradus Research.

Які саме фільми користувалися найбільшим попитом серед опитаних українців за останній рік, можна побачити на інфографіці:

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Вибірка: 1240 респондентів у віці 18-60 років, які мешкають у населених пунктах розміром більше 50 000 жителів. Період проведення: 13-14 квітня 2023 року.

За матеріалами пресрелізу

Залишити відповідь