Податкові накладні знову лідирують у скаргах до бізнес-омбудсмена

361 скарга від компаній надійшла до Ради бізнес-омбудсмена в другому кварталі 2023 року — кількість звернень зросла.

Про це йдеться у квартальному звіті Ради бізнес-омбудсмена (РБО).

Як зазначається, у квітні-червні кількість отриманих від бізнесу скарг на дії держорганів зросла до 361, тоді як у першому кварталі таких звернень було 328, а у четвертому кварталі минулого року — лише 305.

«Поступове збільшення числа запитів до бізнес-омбудсмена свідчать як про пожвавлення підприємницької діяльності, так і про активізацію спроб державних органів нав’язати підприємцям свою волю», — вважають у відомстві.

Переважна більшість скарг (майже 67%) стосується податкових питань, 9% — дій правоохоронних органів, 6% — митниці, 4% — дій держрегуляторів, 2% — Мін’юсту.

Більше чверті (28%) скарг надходить від підприємств оптової торгівлі, 14% — виробництв, 13% — сільського господарства, 8% — будівництва, 7% — приватних підприємців.

Податкові питання складають переважну частку скарг бізнесу до ради (241 з 368 скарг). Актуальність для компаній зберегли питання, пов’язані з роботою СМКОР, на кшталт системного блокування податкових накладних, включення до переліків ризикових та невиконання судових рішень щодо реєстрації накладних.

«Другий квартал поспіль для скаржників РБО обертів набирає проблема порушень з боку правоохоронних органів. Протягом квітня-червня підприємці найчастіше скаржились щодо процесуальних зловживань та бездіяльності Національної поліції та органів Прокуратури», — додали у відомстві, уточнивши, що звернення стосувались неповернення правоохоронцями тимчасово вилученого майна або коштів у результаті обшуків, а також безпідставно відкритих кримінальних проваджень з метою тиску на бізнес.

Проблеми, що найбільше турбують бізнес у діяльності митниці, пов’язані з оцінкою митної вартості, а також затримкою або відмовою під час митного оформлення.