Експертизи рекламних матеріалів від ВРК: перше півріччя 2023

В 2023 році рекламне законодавство зазнало значних трансформацій. Протягом всієї своєї роботи Всеукраїнська рекламна коаліція співпрацює з державними органами та бізнесами з приводу проведення експертиз рекламних матеріалів на відповідність законодавству. Це стає особливо актуальним у період постійних змін у цьому напрямку.

54% запитів, що були опрацьовані ВРК у першому півріччя 2023 року, стосувались особливостей  рекламування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими вони випускаються.

Імплементація норм європейського законодавства у національне законодавство України значно вплинуло на зміну правил гри у цих сферах. Так, зокрема, Закон України “Про медіа”  заборонив рекламу алкоголю в лінійних і нелінійних аудіовізуальних медіа з 6.00 до 23.00, тобто в онлайн-кінотеатрах тепер діють ті ж обмеження, що і на звичайному ТБ.

Також цим законом обмеження Закону України “Про рекламу”, що діяли на тютюнові вироби, поширилися на такі вироби як предмети, пов’язані з вживанням тютюнових виробів, трав’яні вироби для куріння, електронні сигарети, заправні контейнери та пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

З 11 липня в Україні набули чинності норми Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну”, які ввели тотальну заборону реклами, стимулювання продажу та спонсорства, зокрема в медіа, тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

18% експертних висновків, що підготувала ВРК у 2023 році стосується реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації. Поширеними порушеннями у цьому напрямку є не використання попереджувального тексту “Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я”, а також участь у рекламі лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів.

Також варто нагадати, що нещодавно Кабінет Міністрів встановив заборону на використання аптеками назв, які характеризують ціни у них та спрямованість на обслуговування певних категорій осіб. Заманливі назви аптек также є однією з частих скарг споживачів до державних органів контролю за рекламою.

Тож ВРК закликає рекламодавців слідкувати за змінами та ретельно вивчати норми рекламного законодавства або звертатися за консультаціями до ВРК.

Замовити експертизу рекламних матеріалів на відповідність законодавству можна за електронною адресою rec@vrk.org.ua. Для членів ВРК та державних органів проведення експертиз є безкоштовним.