Навіщо потрібен SEO-аудит сайту?

SEO-аудит сайту являє собою перевірку ресурсу на відповідність вимогам пошукових систем. Аудит дозволяє визначити, чи готовий сайт для просування. З його допомогою можна знайти, а після і усунути різні фактори, які заважають просуватися проекту на більш високі позиції.

Проблеми можуть мати різний характер. Наприклад, неспеціалісту складно виявити помилки в коді. За допомогою аудиту можна поліпшити привабливість ресурсу для пошукових роботів. Як підсумок, сайт почне просуватися вище в пошукових системах. Чим вище місце, тим більше потенційних клієнтів вийде залучити.

Коли аудит не потрібен?

Перш ніж говорити про аудити, необхідно розібратися з випадками, коли в них немає необхідності.

1. Немає грошей, часу або бажання на доопрацювання і оптимізацію сайту

Аудит не вирішує проблем, а тільки їх виявляє. Тому якщо вносити будь-які зміни на сайт не планується, то в аудиті просто немає сенсу.

Аудит не допоможе, якщо Ви не плануєте надалі займатися просуванням сайту. Більш того, в цьому випадку аудит просто відніме час у фахівців, які будуть його проводити.

2. Тимчасовий або сезонний сайт

Є тематичні сайти, які спочатку створюються на певний проміжок часу. Це може бути невеликий магазин сезонних товарів, Лендінгем акції або розпродажу. Замовляти перевірку таких ресурсів також не має сенсу, так як сам аудит і SEO-просування займають досить багато часу. Для таких сайтів краще розглянути контекстну рекламу, щоб отримати ефект тут і зараз.

3. Інформація на сайті застаріла

В цьому випадку краще спочатку зробити редизайн і модернізувати ресурс. Так як технічний апгрейд не вирішить проблеми – люди все одно будуть йти зі старомодного і незручного сайту.

Кому буде корисний SEO-аудит?

У більшості ж випадків аудит потрібен і приносить багато користі. Якщо ви не знайшли своєї ситуації в попередніх 3 пунктах, тоді сміливо можна замовляти аудит – користь від нього буде безперечна. Особливо варто задуматися про нього у випадках:

1. Молодий сайт

Існує думка, що новим ресурсів аудит не потрібен. Однак, це не так. Краще відразу оптимізувати сайт, щоб він ранжирувався по потрібним пошуковим запитам і ріс в позиціях без будь-яких заковик.

2. Погані показники

У тих випадках, коли власник сайту бачить багато відмов і в цілому статистика залишає бажати кращого, він починає вважати, що сайт не готовий до просування і аудит йому не допоможе. Однак, дуже часто саме аудит може визначити помилки, що заважають просуванню ресурсу в пошукових системах. Не варто ставити на сайті хрест, все можна виправити.

Наприклад, сайт розрахований на оформлення замовлень через мобільні пристрої. Але сам погано відображається на них, має незручний мобільний інтерфейс, що служить причиною великої кількості відмов.

3. Бренд

Багато популярних майданчика впевнені в тому, що можуть похвалитися великою кількістю запитів по бренду. Але часто можна зустріти сайт торгової мережі, який оптимізований під конкретний регіон, а рекламується по загальним високочастотних запитах. І це призводить до непотрібних переплат за нецільової трафік.

Чому вірити

Відносно аудиту існує багато помилок. Давайте з вами розберемо найпоширеніші.

1. Я сам

Це одна з найпоширеніших помилок. Зробивши неправильний аудит, можна внести на сайт невірні правки, виправлення яких надалі займатиме ще більше часу. Краще один раз зробити якісно, ​​ніж в гонитві за економією потім все переробляти.

2. Чому так довго

Якісний аудит робиться досить довго, тому що він включає всебічний аналіз сайту. Спеціаліст вивчає юзабіліті, технічну сторону сайту, його статистику, Вебвізор і багато іншого. Не завжди буває очевидно, що заважає просуванню ресурсу і зростання продажів.

3. Не робити більше одного аудиту

З плином часу на сайті може зібратися багато непотрібного сміття, з’явитися технічні помилки, та й алгоритми ранжирування пошукових систем постійно змінюються. Тому періодичні аудити потрібні, щоб підтримувати сайт в робочому стані і утримувати його на топових позиціях.

4. Доручити всю роботу одного програміста

Не варто думати, що можна найняти одного програміста, і він вам і сайт зробить, і виведе його в ТОП-10, і рекламу налаштує. Налаштувати він, звичайно, може, але все це буде працювати так-сяк. Одна людина не може бути фахівцем у всьому і відразу. А якщо ви метіте в ТОП, то краще довірити роботу різних фахівців, кожному в своїй області. Адже кожна сфера має на увазі цілий комплекс робіт, має свої нюанси і вимагає часу на грамотну реалізацію.

При цьому необов’язково наймати цілий штат співробітників, навчати і контролювати їх роботу. Звертаючись в маркетингове агентство, ви отримуєте роботу висококласних фахівців за порівняно невеликі гроші і відчутний результат.

5. SEO-аудит замінить просування

Аудит дозволяє виявляти проблеми, що заважають зростанню позицій, але сам по собі не є панацеєю. Не варто думати, що внесення правок відразу виведе сайт в лідери. Аудит – це початкова сходинка, яка дозволяє підготувати ресурс для подальшого просування.

Види аудиту

Залежно від аналізованої області сайту аудити поділяються на:

  • технічної оптимізації;
  • SEO-оптимізації;
  • зовнішньої оптимізації (пошуковий);
  • юзабіліті сайту;
  • контенту;
  • комплексний.

В основі технічного аудиту лежить аналіз всіх програмних особливостей, характерних для ресурсу і включає в себе перевірку:

  • швидкості завантаження сторінок;
  • валідності коду;
  • відображення сайту на різних екранах;
  • правильне відображення даних в різних браузерах;
  • системи навігації по сайту;
  • працездатності кнопок соцмереж;
  • битих адрес;
  • захисту даних від копіювання.

Аудит SEO-оптимізації покаже, як бачать сайт роботи пошукових систем і користувачі, перевірить індексацію сайту, метатеги і заголовки сайту, визначить наявність фільтрів (санкцій) з боку пошукових систем. У «МКСмедіа» сюди ж входить аудит контенту – перевірка оптимізації текстів і картинок.

Перевірка зовнішньої оптимізації або ж пошуковий аудит ґрунтується на перевірці відповідності сайту вимогам пошукових систем. Тут перевіряється посилальна маса сайту, реєстрація сайту на затребуваних тематичних ресурсах, настройка сайтів-дзеркал. В цьому випадку використовуються рекомендації по мікророзмітки і дані лічильників трафіку.

Аналіз юзабіліті визначає наскільки зручно користуватися сайтом. Потрібно враховувати, що середньостатистичний користувач досить ледачий і не хоче робити зайвих дій або розбиратися в особливостях користування сайтом. Якщо ресурс здасться занадто складним, то людина дуже швидко покине його. Ось чому необхідно створити максимально комфортні умови для кожного користувача, який може відвідати даний ресурс. Не повинно бути ніяких складних форм, інтерфейс повинен бути простим і звичним.

Комплексний – це всебічний аналіз сайту, який включає в себе всі перераховані вище аудити.

Так чи потрібен аудит?

Однозначно – так. Хороший аудит не зашкодить жодній ресурсу, більш того, принесе багато користі. Впровадивши отримані в ході аудиту рекомендації, ви створите унікальний сайт, який буде добре сприйматися не тільки пошуковими роботами, але і відвідувачами. Не варто робити упор тільки на алгоритми пошукових систем або тільки на користувачів. Сайт повинен володіти привабливістю як для одних, так і для інших. Обидва ці фактори роблять сильний вплив один на одного.

Проведення аудиту перед початком робіт по оптимізації і просуванню допомагає знайти діри і недоліки в сайті, визначити, в якому напрямку потрібно більше працювати, і намітити алгоритм дій.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь