«Маркетинг моменту»: чи повинні бренди утримуватися від реклами під час кризових ситуацій

Реклама є потужним інструментом, який може впливати на мільйони, тому його потрібно використовувати з розумом. Від звичайної реклами, зосередженої виключно на продажі продуктів, до емоційного маркетингу — реклама з роками розвивалася як засіб для встановлення глибоких зв’язків з аудиторією. Сила реклами особливо проявляється під час кризових ситуацій, коли правильне повідомлення може надихнути маси на значущі дії.

У рекламі під час конфліктів як такої немає нічого поганого. Проблема виникає, коли бренди розглядають конфлікти як маркетингову можливість.

Досить часто бренди використовують поточні тенденції та події для просування своїх брендів в ім’я «маркетингу моменту». Хоча він часто стає хітом серед споживачів, якщо все зроблено правильно, бувають випадки, коли такі маркетингові спроби мають зворотний ефект. Яскравим прикладом є кризові ситуації. У рекламі під час конфліктів як такої немає нічого поганого. Проблема виникає, коли бренди розглядають конфлікти як маркетингову можливість.

У минулому було кілька випадків, коли бренди намагалися використовувати конфліктні ситуації для просування своїх брендів. Miracle Mattress — один із таких брендів, виробник матрасів, який отримав серйозну реакцію за рекламу «Продаж веж-близнюків», «натхненну» терактом 11 вересня.

Перенесемося в 2022 рік, коли деякі бренди не цураються скористатися перевагами війни росії в Україні, щоб створити «популярну рекламу» на основі «гарячої теми».

Чи повинні бренди вдаватися до «маркетингу моменту» навіть під час війни? Відповідь — ні. Арун Фернандес, засновник та CEO, розказує, чому.

1. Бренди ризикують бути сприйнятими як нечутливі

На жаль, жорстка конкуренція змусила бренди вдатися до агресивної рекламної тактики.

У відчайдушній спробі залишатися актуальним і не прогавити момент вони намагаються використовувати кожну ситуацію, щоб збільшити кількість підписників, лайків і шейрів. Але сьогодні споживачі досить кмітливі, щоб зрозуміти намір реклами. Бренди, які створюють рекламу лише для того, щоб привернути увагу, сприймаються масами апатично. Ми живемо в день і вік, коли бренди — це більше, ніж пропоновані ними продукти/послуги.

Хоча бренди можуть висловлювати солідарність з жертвами війни за допомогою реклами, реклама, що створює зв’язок між вашим продуктом і конфліктною ситуацією, буде сприйматися як абсолютно нечутлива. Найгірше те, що брендам може знадобитися вічне відновлення після шкоди репутації через необережний підхід.

2. Конфлікт — це чутливе питання, а не «популярна тема»

Війна не є популярною темою чи чудовою можливістю для брендів збільшити продажі чи заробити.

Конфлікт є чутливим питанням, тому брендам слід уникати розбудови рекламної тактики навколо конфлікту. Хоча деякі бренди успішно дистанціюються від «маркетингу моменту», така проста річ, як бездумне використання хештегів, може створити для них проблеми. Бренди не повинні використовувати хештеги, пов’язані з конфліктом, щоб збільшити охоплення своєї реклами.

Будь-яка спроба отримати вигоду з ситуації неминуче зіткнеться з серйозною критикою.

Хоча ви можете подумати, що реклама сама по собі не стосується конфлікту, будь-яка спроба отримати вигоду з ситуації неминуче зіткнеться з серйозною критикою. Це не лише про те, щоб врятувати свій бренд від негативної реакції громадськості. Мова йде про те, щоб бути достатньо чутливим і розумним, щоб підтримувати певний рівень гідності та чесності під час кризи.

3. Погане розміщення реклами може зашкодити настроям людей

Припустимо, ви утрималися від будь-якого «маркетингу моменту» під час кризової ситуації. Ви все одно можете ризикувати, що вас сприймуть як нечутливого. У цьому слід звинувачувати погане розміщення реклами.

Ваші маркетингові зусилля повинні відображати чутливість і емпатію.

Бренди повинні бути дуже обережними з рекламою під час конфліктів. Наприклад, реклама розкішного курорту, що з’являється поруч із зображенням війни, ніколи не буде оцінена, незалежно від того, наскільки вона хороша. Ваші маркетингові зусилля повинні відображати чутливість і емпатію, особливо під час конфлікту.

Хоча бренди повинні утримуватися від використання війни чи трагедії в маркетингових цілях, це не означає, що бренди мають не звертати уваги на те, що відбувається навколо них. Продуманий і чуйний підхід — це спосіб запобігти будь-яким непередбачуваним наслідкам.

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь