Кожна третя компанія заявила про збитки у понад $1 млн за місяць війни

Таким є результати опитування*, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед членських компаній.

Згідно з ними, 28% компаній оцінили свої втрати в діапазоні – від $100 тис. до $500 тис., 14% — на суму до $100 тис. Лише 1% опитаних членських компаній не зазнав жодних втрат за місяць війни, а інші компанії не вели підрахунок отриманих збитків.
«Для того, аби залишатися на плаву, 68% компаній скорочують витрати, 44% вдаються до отримання заборгованості від клієнтів або партнерів, 35% проводять релокацію підприємств, а 13% запускають нові бізнес-напрямки», — повідомили у Асоціації.
Кожне четверте підприємство (25% опитаних) переорієнтовують свій бізнес на гуманітарні потреби, а 13% – на потреби армії.
Також 23% представників бізнесу повідомили, що для продовження роботи шукають клієнтів на іноземних ринках, а 15% – шукають фінансування. Водночас 9% бізнесу змушені вдаватися до скорочення персоналу, а 8% повідомляють, що не можуть втримати свій бізнес на плаву.
Топ-7 найбільших проблем для бізнесу, за версією спільноти Асоціації, наразі виглядають таким чином в порядку пріоритетності:
— труднощі з логістикою
— проблеми з поставками товарів
— замороження контрактів з іноземними та локальними клієнтами
— низька купівельна спроможність населення
— пошкоджені потужності, основний фонд бізнесу, інфраструктура
— нестача фінансових ресурсів та інвестицій
— нестача сировини .
«Тільки 1% серед опитаних офісів компаній в Україні наразі підпорядковуються Російській Федерації, при цьому 7% повідомляють, що їхнє підпорядкування РФ вже скасоване. Інші 92% або не підпорядковувались РФ, або є представниками локального бізнесу. Також 22% опитаних нами компаній повідомляють, що ніколи не мали бізнес-зв’язків з РФ», — сказано у повідомленні Асоцації.

*Європейська Бізнес Асоціація об’єднує 1005 компаній. В опитуванні взяли участь 95 керівників членських компаній Асоціації, воно проводилося з 25 до 29 березня 2022 року.

За матеріалами nv.ua

Залишити відповідь