Функції маркетингу в постковідной реальності: опитування українських маркетологів

Дослідницька компанія Gradus Research спеціально для Ukrainian Marketing Forum, який відбувся 27-28 травня, провела ексклюзивний опитування маркетинг-директорів про те, як змінилася робота маркетингу в компаніях в умовах пандемії і локдауна. У циклі матеріалів на тему дослідження спеціально для MMR компанія поділиться головними результатами, а також думкою відомих українських CMO.

Нижче про те, як в новій постковідной реальності в українських компаніях змінюються ключові компетенції маркетинг-директорів, важливості і ролі маркетингової функції в цілому і які з’являються нові виклики в сфері маркетингу.

Ключові компетенції в умовах пандемії

Дослідження Gradus показало, що в топ-3 ключових компетенції серед маркдіров, які є ключовими в умовах пандемії увійшли:

  • вміння приймати маркетингові рішення в умовах екстремальної невизначеності (81%);
  • гнучкість і можливість проводити швидкі експерименти (78%);
  • вміння мотивувати команду в онлайні (43%).

“Ухвалення швидких і ефективних рішень – це необхідний навик для всіх топ-менеджерів, особливо в умовах коронавируса і невизначеності. Гіпотезу підтвердили маркетинг-директора. Як найважливішу компетенцію її виділив понад половини опитаних “, – говорить Євгенія Близнюк, CEO & Founder Gradus.

Важливість маркетингової функції і ролі маркетингу

На питання про те, наскільки змінилася важливість маркетингової функції в компанії під час пандемії, 55% опитаних відповіли “сильно” або “дещо зросла”. У той час як 37% вважають, що важливість функції не змінилася.

Маркетинг-директора також виділили під час опитування Gradus головні ролі маркетингової функції в компанії з початком пандемії. На думку опитаних, вони полягають переважно в: забезпеченні зростання бізнесу (49%), розумінні споживчих і ринкових тенденцій (46%), забезпеченні ефективного управління брендом (44%).

Виклики для маркетингу в 2021

Крім того, ми вирішили визначити, що вважають найбільшими викликами керівники відділів маркетингу в 2021 році в порівнянні з 2019. Серед найбільш поширених виявилися:

  • швидко реагувати на пост-ковідние зміни ринку (57%);
  • адаптація бізнесу до Діджитал реальності (54%);
  • впровадження стратегії омніканальності (39%);
  • недолік інформації про зміни в поведінці споживачів (37%).

Дослідження було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаполнения анкети в мобільному додатку. Параметри вибірки: чоловіки і жінки, які працюють директорами з маркетингу. Період проведення поля: 28.04.2021-24.05.2021, розмір вибірки: 67 респондентів.

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь