Дослідження Gartner: маркетингові бюджети впали до 6,4% від загальної виручки компанії в 2021 році

Згідно з даними дослідження, маркетингові бюджети як відсоток від доходів впали до найнижчого рівня за останній час, оскільки директора по маркетингу продовжують міняти пріоритети каналів, програм і ресурсів.

Директора з маркетингу виявили, що швидке повернення до рівня, що передує пандемії, неможливий. Маркетингові бюджети як частка доходів компанії впали з 11% в 2020 році до 6,4% в 2021 році, що є найнижчим показником за всю історію дослідження Gartner CMO Spend Survey.

Gartner відзначає, що 56% директорів по маркетингу очікували зростання бюджету більш ніж на 5% в 2021 році, при цьому очікування респондентів були позитивними, навіть якщо COVID-19 негативно вплинув на ефективність їх бізнесу.

Ні для кого не секрет, що маркетингові бюджети завжди скорочувалися в першу чергу, а відновлювалися в останню чергу. У минулому році директора по маркетингу довели, що можуть робити більше з меншими витратами, скоротивши витрати на заходи, агентства та рекламні бюджети в умовах кризи.

Ще один ефект COVID-19: дані показують, що на чисто ігрові digital канали доводиться 72,2% загального маркетингового бюджету, при цьому директора по маркетингу вказують, що вони переводять офлайн-бюджети на digital витрати.

Близько 29% роботи, яка раніше виконувалася зовнішніми агентствами, було передано внутрішнім командам протягом останніх 12 місяців. Директора з маркетингу зосередили внутрішні зусилля на важливих стратегічних можливостях, таких як стратегія бренду, інновації та технології.

У 2020 і 2021 роках відбулися кардинальні зміни в купівельному шляху клієнтів – як в B2C, так і в B2B, що змусило навіть тих, хто запізнився перейти на Діджитал технології змиритися з неминучим переходом на онлайн-канали.

Директора з маркетингу віддають перевагу інвестиціям в програми і можливості, які сприяють успіху digital торгівлі. Коли ми запитали директорів по маркетингу, як вони ділять свої бюджети за програмами і напрямками діяльності, інвестиції в digital комерцію були найпопулярнішими, складаючи 12,3% від загального бюджету.

Маркетингові операції становлять 1,9%, стратегія бренду – 11,3%, маркетингова аналітика – 11%, спонсорство – 9,6%, розуміння клієнтів – 9,5%, створення контенту – 9,3%, рекламні акції – 8, 7%, програми лояльності – 8,3% і формування попиту – в 8%.

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь