Число молодих споживачів, які навмисно купують підробки, зростає

Нове дослідження, проведене Відомством інтелектуальної власності Європейського союзу (EUIPO), показало, що рівень навмисної купівлі контрафактної продукції молодими людьми зростає. У звіті, що документує результати опитування осіб віком від 15 до 24 років, які проживають у ЄС, яке було проведено у лютому, EUIPO показало, що 52% опитаних споживачів придбали принаймні одну підробку в Інтернеті за останні 12 місяців. 37% з них навмисно купують таку продукцію. Це означає «помітне зростання» порівняно з результатами аналогічного опитування, проведеного у 2019 році, коли EUIPO виявило, що лише 14% молодих споживачів навмисно придбали хоча б один контрафактний товар протягом 12 місяців.

Щодо видів товарів, які були одними з найчастіше купованих фізичними особами, які навмисно вишукують підробки, найвищий відсоток набував одяг та аксесуари (17%), за ними йдуть взуття (14%), електронні пристрої (13%) та засоби гігієни, косметики та парфумерії (12%). EUIPO визначило, що ненавмисна покупка підробок, на яку вказали 37% респондентів, була найвищою для «в основному тих же категорій продуктів», при цьому відомство інтелектуальної власності відзначило, що ненавмисні покупці «визнають труднощі у відрізненні справжніх товарів від підробок».

Варто відзначити, що EUIPO не дає чіткого визначення «контрафактної продукції» у своєму звіті, хоч і проводить різницю між контрафактною продукцією та піратством, що ґрунтується на авторських правах.

Зосередивши увагу на стимулах, що стоять за такими навмисними покупками, EUIPO виявило, що «доступність продукту» була основним мотивуючим фактором: 48% респондентів, які навмисне купували підробки за останні 12 місяців, сказали, що вони зробили це через нижчу ціну на підробки. Іншими факторами, згаданими як мінімум кожним п’ятим навмисним покупцем контрафактної продукції, були «просто байдужість до того, чи є продукт підробкою» (27%), впевненість у тому, що «немає різниці між справжнім та контрафактним товаром» (24%), та «легкість пошуку або замовлення підроблених товарів в Інтернеті» (18%).

Крім того, порівняно з опитуванням 2019 року, EUIPO відзначила збільшення на 6% респондентів, які посилаються на «іншу причину, а саме вплив людей, яких вони знали», на умисне придбання контрафактних товарів.

У тому ж ключі EUIPO виявив, що майже третина респондентів, які навмисне купувала підробки за останні 12 місяців (31%), заявили, що «припинять це робити, якщо будуть доступні більш доступні оригінальні продукти». Стільки ж заявили, що перестануть купувати підробки, «якщо вони зіткнуться із неякісною контрафактною продукцією». Крім того, майже чверть респондентів (23%) заявили, що зробили б це, якби зіткнулися з кібершахрайством, або якби зіткнулися з небезпечним продуктом (22%). І все ж 19% і 17% респондентів відповідно заявили, що «розуміння негативного впливу на навколишнє середовище чи суспільство зупинить їх».

Що стосується того, що призводить до зростання навмисних покупок підробок, EUIPO заявляє, що це, ймовірно, є результатом збільшення кількості покупок в Інтернеті під час пандемії COVID-19 (і, можливо, браку продуктів у деяких фізичних магазинах).

Залишити відповідь