Чи потрібна скрізна аналітика малому та середньому бізнесу

Для зростання прибутку компанії використовують різні методи залучення та утримання клієнтів. Але часто перед аналітиками та власниками бізнесу постає питання: «А яким саме способом краще залучати клієнтів?» Чи потрібно скористатися способом «А» або вибрати «Б», а можливо варто використовувати одночасно обидва? Відповісти на це питання здатна наскрізна аналітика.

При побіжному знайомстві з наскрізною аналітикою може здатися, що вона потрібна лише великим організаціям, які займаються безліччю проектів і мають у своєму розпорядженні великі бюджети. Насправді, це не так. Навіть малому бізнесу важливо використати таку аналітику у своїй справі. А чому, розкажемо нижче.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Що це за звір «скрізна аналітика»?

Для того щоб оцінити всю вигоду від застосування наскрізної аналітики, необхідно зрозуміти в першу чергу що вона являє собою.

Отже, під наскрізною аналітикою розуміється спеціальний метод, що дозволяє оцінити рівень ефективності рекламної політики організації. Така аналітика відображає дані по всіх існуючих рекламних каналах, у тому числі кількість вкладених у рекламу та грошових коштів, що окупилися. На підставі отриманих даних можна виявити найбільш слабкі канали просування і оптимізувати, або повністю відмовитися від їх використання в подальшому.

Роботу наскрізної аналітики можна поділити на п’ять основних кроків:

  1. Кожному гостю, який зайшов на сайт компанії, надається власний ідентифікаційний номер.
  2. Автоматизована CRM-система фіксує цей ідентифікаційний номер та відстежує всі дії гостя. У тому числі вона показує, яке джерело реклами привело користувача на сайт компанії.
  3. При покупці користувачем система фіксує суму коштів, яку компанія отримує безпосередньо від цього користувача.
  4. Система формує звіт, в якому відображає витрачену суму на кожне рекламне джерело та суму зароблених з його допомогою грошей.
  5. Контроль ROI (окупності) на кожному каналі. На підставі звіту системи наскрізної аналітики, ви можете оцінити ефективність того чи іншого каналу реклами. Оптимізуйте або відключайте збиткові та збільшуйте бюджети для прибуткових.

Основні інструменти наскрізної аналітики

Усі існуючі інструменти аналітики можна розділити на чотири основні категорії:

  • Лічильники чи веб-аналітика. У даному випадку йдеться про безкоштовні сервіси, що дозволяють оцінити рівень відвідуваності сайту – Google Analytics.
  • Calltracking (коллтрекінг), що буквально перекладається з англійської як відстеження дзвінків. Така система справді відслідковує дзвінки клієнтів, які прийшли із різних рекламних каналів.
  • Таблиці даних. Дані для наочності структурують у таблицях Excel або Google Sheet. Це здійснюється автоматично чи вручну. Після цього аналітик чи маркетолог проводить всебічний аналіз даних.
  • Використання систем CRM. Такі системи відображають кількість скоєних дзвінків, динаміку та суми продажів, ефективність роботи менеджерів та багато іншого.

Чи справді потрібна наскрізна аналітика?

Наскрізна аналітика відбиває дані відразу з кількох сфер: маркетинг, управління фінансами, і навіть продажу, об’єднуючи в єдину систему. Так, наскрізна аналітика може коштувати недешево, але насправді вона допомагає компанії заощадити пристойні суми та збільшити дохід.

Як правило, наскрізну аналітику використовують для досягнення трьох головних цілей:

1. Визначення рівня окупності витрат за рекламу.

За допомогою аналітики можна не тільки виявити найменш ефективні канали просування, але також визначити товари, що користуються найбільшим попитом у споживачів, простежити вплив сезону на попит.

2. Контроль ефективності роботи співробітників організації, зокрема, операторів кол-центру, менеджерів з продажу та маркетологів.

Наскрізна аналітика дозволить зібрати дані щодо телефонних дзвінків. Це дуже важливо, тому що на підставі отриманих даних можна дізнатися нижченаведену інформацію:

  • Дату і час розмови з клієнтом.
  • Підсумок дзвінка. Чи погодився клієнт на покупку, взяв час на обмірковування чи одразу відмовився від пропозиції.
  • Ступінь грамотності спеціалістів у процесі ведення розмови з клієнтом: наскільки дотримано скрипту, чи був спеціаліст ввічливий, чи пропонував клієнту альтернативні варіанти тощо.

3. Визначення слабких сторін організації щодо продажу.

Завдяки наскрізній аналітиці можна виявити причини падіння продажів. Наприклад, причина у неефективній рекламі чи некомпетентному співробітнику? А може, вся справа в самому продукті?

Висновки

Зі зростанням кількості рекламних каналів стає дедалі складніше оцінити рівень ефективності кожного їх окремо. Дедалі частіше керівники компаній усвідомлюють, що всебічна оцінка неможлива без наскрізної аналітики.

Щоб не витрачати час, сили, та й нерви на використання наскрізної аналітики в робочий процес, доцільно скористатися послугами спеціальних сервісів. Зараз на ринку багато компаній, які пропонують свої послуги із запровадження даної системи. Calltouch, Mango Office, Primegate, CoMagic, Roistat – лише деякі з них.

Почніть працювати із професійними маркетинговими інструментами вже сьогодні. Завдяки інноваційній системі ви зможете зробити рекламу вашої організації найбільш високоефективною та прибутковою.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram — Secretmarketingua

***

Автор: Анастасія Аргунова

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь