5 причин, чому бізнесу потрібний UX-аналітик

Чому дизайн та аналітика повинні працювати у щільному зв’язуванні? І які бізнес-завдання допоможе вирішити UX-аналітик?

До обов’язків арт-директора входить створення креативних проектів, які допомагають клієнтам вирішити їхні завдання. При розробці сайту його увага спрямована на позиціонування продукту та залучення клієнта. Але на практиці без належного дослідження з боку веб-аналітики, такий сайт не завжди може вирішити поставлені завдання.

UX-аналітик допомагає виявити проблеми на початковій стадії та надає гіпотези різних сценаріїв. Комерційна усвідомленість – одна з головних цілей дослідника і на підставі отриманої інформації компанія прийматиме бізнес-рішення. Ось п’ять причин, чому UX-аналітик є корисним для компанії.

1. Без UX-аналітики арт-директор не зможе правильно побудувати креативну та естетичну складову продукту

Насправді далеко не кожен ретельно продуманий дизайн інтерфейсу зможе досягти поставленої мети. Без UX-аналітики існує можливість отримати на виході гарний, але незручний інтерфейс, який втрачатиме клієнтів.

Наприклад, молодому дизайнеру його рішення здаються цікавими та прогресивними, але він не враховує, що сайтом користуватимуться люди старшого віку. Він готує продукт, де все автоматизовано і робиться на кілька кліків мишкою. Цей варіант підходить молодому поколінню. Але старшому важливо, щоб його замовлення підтвердили телефоном, поспілкувалися з ним. Тому ідеальний з погляду дизайнера продукт не працюватиме серед цільової аудиторії.

Інструменти веб-аналітики спрямовані на пошук вузьких місць вирви, проблем, які гальмують конверсію. UX-аналітик проводить дослідження. Вони використовуються для визначення критеріїв, за якими будуватиметься інтерфейс сайту. В результаті роботи він виявляє помилки користувача, допомагає знизити кількість звернень в техпідтримку, збільшує середній чек і конверсію.

Наприклад, дослідження та усунення помилок в особистому кабінеті та безпосередньо на сайті допомогло клієнту збільшити конверсію з користувача в ліда вчетверо.

2. UX-аналітик працює із сегментуванням користувачів

Без чіткого розуміння поведінкового чинника велика можливість упустити цільову аудиторію і знизити ефективність сайту. UX-аналітик виявляє сегменти користувачів.

  • А-сегмент – потенційні клієнти, які 100% зацікавлені у продукті.
  • В-сегмент – знаходиться у стадії обмірковування.
  • С-сегмент — люди, які потребують багато часу на прийняття рішень.

Мета аналітика — побудувати зручний шлях користувача, який насамперед торкнеться А-сегменту за допомогою виявлення потреб та опису гіпотез, а вже в рекламному посилі реалізувати ту користь та функціональність, яка максимально привабить покупця. При розробці інтерфейсу варто говорити з клієнтом його мовою. Так, для однієї аудиторії буде зручніше просто залишити заявку на сайті, а для іншої замовити телефонний дзвінок.

У ході досліджень ми, наприклад, проводимо опитування, збираємо фокус-групи, аналізуємо — чи складнощів у сценарії для клієнта немає. Аналіз поведінкового чинника підвищує LTV, відповідно прибуток компанії.

3. UX-аналітик допомагає уникнути застрягання

Якщо сайт приносив високий трафік і велику кількість лідів кілька років тому, то це не означає, що він так само ефективний сьогодні. Необхідно враховувати, що згодом змінюється аудиторія, її цінності, звички. Якщо вчасно не змінити, сайт може просідати.

UX-аналітик за допомогою метрик досліджує проблему та аналізує зміни у навколишньому середовищі та в компанії. Він вивчає клієнтський сервіс, функціонал, ринок, зміни у маркетинговій стратегії компанії. Можливо зменшилася ємність ринку та необхідно переглянути всю стратегію просування. UX-аналітик допомагає усунути відтік із особистого кабінету.

4. UX-аналітика може підвищити охоплення та знизити витрати компанії

Для того щоб збільшити конверсію та кількість потенційних клієнтів, UX-аналітик використовує модеровані та немодеровані дослідження. У першому випадку збираються групи людей, і фахівець виявляє проблемні сценарії на сайті. Такий метод може тривати кілька місяців, особливо якщо його проводити як офлайн.

Для немодерованих досліджень використовують онлайн-опитування, які мають складну логіку. Список питань можна зібрати за кілька годин і такий метод вимагатиме менше часу на його організацію. Немодеровані дослідження дають кількісне підтвердження, а за допомогою модерованих досліджень можна отримати додаткову інформацію та припущення щодо усунення проблем від респондентів.

Завдяки глибокому аналізу сценаріїв, UX-аналітик виявляє проблеми та пропонує рішення щодо їх усунення. Він оцінює конвертованість сайту та вартість клієнта. Кінцевий результат залежатиме від креативного директора, наскільки він використовуватиме поради та впроваджуватиме їх у продукт. Якщо спиратися на показники досліджень, то ймовірність помилок на сайті буде мінімальною і компанія зможе знизити витрати і підвищити охоплення аудиторії.

5. Створення інформаційної архітектури

Після проведення необхідного аналізу, UX-аналітик надає арт-директору інформаційну архітектуру, в якій буде наочно продемонстровано структуру проекту з опрацьованими сценаріями та зручною навігацією. На цьому етапі важлива комунікація, оскільки плідна співпраця поєднає логіку та естетику в єдине ціле. На жаль, бувають ситуації, коли результати кропіткої аналітичної роботи не враховуються і в 99% випадках це призводить до низької конверсії.

Іноді клієнти замовляють дослідження, не впроваджують рекомендації та через час знову повертаються до UX-аналітик з аналогічним завданням. До цього призводить відсутність культури компанії, за якої всі результати декомпозуються і потрапляють у беклог — у перелік пріоритетних завдань. Тут важливою є відкритість креативного директора до нових ідей з боку, його здатність оцінити важливість технічних елементів.

При зверненні до UX-аналітик недостатньо виявити проблемні місця інтерфейсу, а й усунути їх. Для цього KPI арт-директора має бути зав’язаний до мети, шлях до якої досліджує аналітик. За такої мотивації він сприйматиме і впроваджуватиме всю інформацію щодо поліпшення продукту, яка надходить з боку.

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь