43% українців вірять в астрологію, екстрасенсорні здібності, тарологію: опитування КМІС

На початку року деякі представники журналістської спільноти поцікавилися, чи є у Київського міжнародного інституту соціології дані, скільки українців вірять у астрологію тощо. Така інформація може виступати певним індикатором стану суспільства і тому КМІС в лютому-березні 2024 року у рамках регулярного Омнібусу поставили запитання «Деякі люди вірять у астрологію, тарологію, екстрасенсорні здібності. Інші люди не вірять у це. А як щодо Вас? Ви особисто скоріше вірите чи ні у …». Обмежилися трьома варіантами, для кожного з яких респондент мав відповісти «скоріше вірю» чи «скоріше не вірю»:

  • астрологію — вплив небесних тіл на земний світ і людину (на її темперамент, характер, вчинки і долю);
  • екстрасенсорні здібності — ясновидіння, можливість рухати предмети силою думки тощо;
  • тарологію — читання життя / майбутнє по картах.

Потрібно враховувати, що через зміст запитань може мати місце вплив щирості відповідей.

Отже, опитування, проведене КМІС, 35% українців вірять в астрологію, 25% — в екстрасенсорні здібності, 15% — у тарологію. Принаймні в одне з цього переліку вірять 43% українців.

З наведених даних серед окремих соціально-демографічних категорій населення можна побачити, що віра поширена серед усіх категорій. Вищий показник серед жінок (49% вірять у принаймні одне з переліку проти 36% серед чоловіків), серед старших респондентів (показник зростає з 26% серед респондентів до 30 років до 51% серед респондентів 60+ років), серед менш заможних респондентів (якщо серед респондентів з високим рівнем достатку 34% вірять у принаймні одне з переліку, серед осіб з дуже низьким достатком — 65%).

Кризові та психологічно складні періоди (як на суспільному, так і на особистісному рівнях) є «сприятливим» середовищем для зростання інтересу до таких речей, як астрологія, екстрасенсорні здібності, тарологія. За результатами опитування КМІС для NDI у листопаді 2023 року 66% українців відзначали погіршення психічного здоров’я після повномасштабного вторгнення (73% серед жінок і 56% серед чоловіків). Крім цього, вибуховий розвиток цифрових технологій та їх міцне проникнення у повсякденне життя людей значно «спрощує» дотик мешканців до астрологів, віщунок тощо.