12 способів збанкрутувати свій бізнес на старті

Forbes назвав 2021-й роком «вмираючого бізнесу». Ми б не хотіли, щоб і ваш бізнес опинився серед них, тому зібрали для вас 12 поширених рішень підприємців, які завдають непоправної шкоди бізнесу. Краще вчитися на чужих помилках, ніж набивати усі шишки самостійно.

1. Починати бізнес, не маючи навіть мінімальної фінансової подушки

Якими б перевагами не володів ваш продукт – все одно знадобиться час, щоб люди дізналися про нього. На початковому етапі вкладення часто перевищують дохід, отже вам просто необхідний мінімальний запас грошей. Навіть якщо у вас немає найманих співробітників – гроші будуть потрібні, щоб здійснювати розрахунки з постачальниками та оплачувати рекламу.

Понад 60% вітчизняних стартапів як основне джерело фінансування використовують капітал засновників або ж свої особисті кошти, а третина підприємців одночасно з розвитком стартапу самі працюють за наймом.

До речі, це відмінний спосіб підстрахувати себе: гарантований дохід, що отримується на вашій основній роботі, не залежатиме від прибутку компанії, що ще тільки розвивається. Щоправда, доведеться забути про таке поняття, як «вільний час». Тепер воно йтиме тільки на сон.

Щоб не розриватися між розвитком свого бізнесу та роботою по найму – зберіть насамперед певну суму грошей, за допомогою яких ви зможете протриматися, поки що започаткована вами справа не стане приносити стабільний дохід.

Запланований перелік витрат має передбачати оплату офіційного оформлення бізнесу (реєстрація ІП, придбання ліцензії), оренду вибраного приміщення, закупівлю продукції, матеріалів, обладнання.

Крім реклами, гроші знадобляться також і створення свого сайту. Не забувайте і про свої особисті витрати. Було б непогано накопичити суму, що дорівнює піврічному прожитковому мінімуму до того, як піти у вільне плавання з найманої роботи.

2. Не мати уявлення про свою цільову аудиторію

Якщо у підприємця немає чіткої відповіді на запитання: «Хто купуватиме твою послугу/продукт?», і він відповідає приблизно так: «Всі оточуючі», то знайте, що такий бізнес існує недовго. З подібними міркуваннями непросто торгувати навіть поширеними товарами, не кажучи вже про вузькосегментовані продукти.

Щоб продукт мав попит, необхідно визначити, що саме цікавить ваших потенційних клієнтів, а після цього запропонувати рішення, яке відповідає їх потребам.

Візьмемо, наприклад, установку в торговому центрі вендінгових автоматів. Скажімо, прямо: ідея досить сумнівна. Звичайно, людей там достатньо, проте більшість з них віддасть перевагу не поспішаючи і з комфортом поїсти у фудкорті. Інша справа встановити таке обладнання в офісному центрі, де люди звикли перекушувати набігу або на робочому місці – тут подібний варіант може бути дуже прибутковим.

Щоб вивчити цільову аудиторію, скористайтеся методикою 5W. Для цього потрібно відповісти на п’ять запитань:

1. Що (What)? Яка група товарів чи послуг пропонується?

2. Хто (Who)? Яка категорія людей може стати вашими покупцями? Який їхній вік, рівень доходу, де вони проживають?

3. Чому (Why)? Чому ваша пропозиція має зацікавити клієнтів? Які потреби клієнта може задовольнити вашу групу товарів?

4. Коли (When)? Які ситуації можуть спонукати клієнта купити вашу послугу чи продукцію?

5. Де (Where)? Де і як покупець може ознайомитись з вашою продукцією та придбати її?

3. Неправильно розставляти пріоритети

Одним із найвірніших способів убити власну компанію ще на старті – це вирішувати другорядні питання. Багато, наприклад, роблять так: замовляють найкрутіший сайт з неймовірно складним дизайном. Після цього приступають до його доопрацювання та оформлення, але у справу так і не запускають.

Матрица Эйзенхауэра поможет правильно расставить приоритеты.

Матриця Ейзенхауера допоможе правильно розставити пріоритети.

Часто підприємці-початківці страждають прокрастинацією і відкладають початок роботи, замість важливих завдань вирішуючи другорядні. Занадто незрозумілими, об’ємними та страшними їм здаються нові завдання.

Допустимо, ви почали з правильних речей. Далі важливо постійно прокачувати продажі та маркетинг. Адже продажі – це кров бізнесу.

Починати з оформлення картинки, а не шукати потенційних клієнтів – це неправильно. Вчіться і детально розбирайтеся, як і що саме слід продавати, тому що на початковому етапі всі продажі здійснює сам власник.

Основний час має бути присвячений не вирішенню рутинних питань, або тому, що вам більше подобається, а саме пошуку покупців.

4. Відсутність плану

Якщо хочете відразу вбити власний бізнес – нічого не плануйте, а дійте так, як ви вважаєте за потрібне. Все тому, що склавши план, його треба ретельно реалізовувати, і тільки тоді результат може порадувати. Безумовно, планування забирає багато часу, але щоб досягти мети, необхідно чітко уявляти собі шлях і слідувати йому.

5. Поспішати реєструвати ІП

Як тільки людина реєструється і стає індивідуальним підприємцем, вона обов’язково повинна сплачувати всю сукупність страхових внесків. Якщо ви відкрили ІП, але ще не запустили проект, то можете опинитися в ситуації, коли прибутків ще немає, а платити податки вже потрібно.

Організуйте роботу таким чином, щоб на день реєстрації ваша продукція вже була готова до продажу. Уточніть кожну деталь вашої пропозиції, вивчіть потреби цільової аудиторії, підберіть кілька постачальників і створіть власний сайт – тоді вам не потрібно витрачати багато часу на вирішення безлічі організаційних завдань. Якщо вся ця робота зроблена, то можна йти та реєструвати ІП.

6. Не закладати до бюджету кошти на рекламу

Відмінний продукт куплять і без будь-якої реклами. Це часто можна почути. Але так кажуть ті, хто не знає дійсну ситуацію. А вона така, що для залучення перших клієнтів знадобляться певні вкладення реклами. Інакше – про вашу пропозицію мало хто дізнається.

Якщо грошей для просування не вистачає, можна запустити рекламу, що таргетує, в соцмережах. При цьому ви можете настроювати рекламну кампанію з урахуванням особливостей та потреб ваших майбутніх клієнтів.

Іншими словами, ви заплатите тільки за те, що ваш рекламний продукт побачать не всі, а лише категорія, кого це може по-справжньому зацікавити. Приділяйте більше уваги розвитку облікових записів вашої компанії в різних соцмережах.

Для кращого розуміння того, який саме канал може забезпечити найбільший потік клієнтів, використовуйте всі переваги коллтрекінгу. Таким чином ви зможете зрозуміти, які методи просування вам не підходять, а на які слід наголосити.

7. Не користуватися можливостями аутсорсу

Кожен власник стоїть перед вибором: набрати штат чи тягнути все на собі.

Якщо підприємець працює поодинці, він неминуче стикається з вигорянням або упирається у фінансову стелю. Якщо робити все самому, то основна частина часу підприємця витрачається на рутину, замість вирішення найважливіших завдань – наприклад, налагодження ринку збуту.

Якщо ж набрати штат співробітників, їм доведеться виплачувати заробітну плату щомісяця, незалежно від доходів бізнесу.

Альтернативний варіант – це дати частину бізнес-процесів на аутсорсинг. Наприклад, сторонній фахівець може зайнятися просуванням та рекламою, що заощадить вам час і на виконання самих завдань, і на вивчення окремих аспектів та тонкощів кожного каналу.

8. Не враховувати дрібні витрати

Регулярні, хоч і відносно невеликі витрати, можуть часто становити чималу суму, яка здатна «розхитати» будь-який бюджет. Гроші йдуть не лише на оренду приміщення та заробітну плату працівникам. Є ще безліч нюансів: оплата інтернету, електроенергії, заправка машин та інше.

Вам необхідно фіксувати всі витрати, включаючи оплату мобільного зв’язку, кур’єра і так далі. Не нехтуйте кешбек-сервісами, якщо регулярно користуєтеся якимись послугами або купуєте канцтовари в тому самому магазині: вони допоможуть заощадити і трохи зменшити видаткову частину вашого бюджету.

9. Позичати гроші

Якщо ви дозволятимете клієнтам проводити оплату вашої продукції з розстрочкою або ж відпускати товари в борг, то у разі затримки платежів або банальної несплати продукції ви можете стати банкрутом.

Повірте, ваші ресурси далеко не безмежні. Може настати день, коли ви не зможете виплатити зарплату працівникам або розрахуватись із постачальниками. Декілька разів не взявши передоплату або необґрунтовано відстрочивши день оплати – ви зрозумієте, як умирає малий бізнес.

10. Не аналізувати

Живіть по наїті. Вчиняйте так, як усі. Навіщо витрачати багато часу для розуміння того, які кроки були правильними, а які помилковими? Чому сайт не дає результатів? Адже ви все робите аналогічно конкурентам.

Запам’ятайте: якщо все роблять саме так – це не означає, що і для вашого бізнесу така тактика спрацює.

11. Диктувати умови клієнтам

Якщо ви успішний розробник сайтів, а зараз виник попит на мобільні програми, і ви впевнені в їхній перспективі – то негайно сідайте всіх клієнтів на ці програми, а у разі відмови – припиняйте співпрацювати з ними!

Звичайно, інновації – це здорово, проте не всі готові беззастережно впроваджувати їх. Немає сенсу в нав’язуванні клієнтам своїх умов, та ще й насильно. В результаті ви за короткий час втратите і клієнтів, і прибутку.

12. Так і не розпочати

Найбільшою помилкою, яку ви можете припустити, – це взагалі не відкрити власний бізнес.

Висновки

Ви самі переконалися, що знищити власний бізнес дуже легко… Нерідко бізнесмени-початківці працюють саме так, як не можна працювати, і в результаті стають банкрутами. Не допускайте перелічених вище помилок і не наступайте на ті самі граблі.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь