Логотип, який працює на компанію: правило 4П

Яким критеріями повинен відповідати логотип, щоб працювати на компанію і допомагати їй зростати?

Для компанії, що розвивається немає нічого гіршого нудного, неактуального логотипу, який не відображає концепцію бренду, не запам’ятовується або ж інтерпретується аудиторією зовсім не так, як очікувала компанія.

Ми зробили логотипи для 1400 проектов по всьому світу, і в цій статті хочу розповісти про чотирьох критеріях логотипу (4П), які працюють на компанію і допомагають їй рости. Отже, що працює логотип, який він?

1. Відповідний

Підходить логотип в першу чергу під «особистість» компанії: її цінності, цільову аудиторію і сферу діяльності. Логотип повинен вміщати в себе ці характеристики і відображати візуально.

Бренд можна представити у вигляді архетипу – людини зі своїми цінностями, характером і візуальними атрибутами. Саме поняття «архетип» з’явилося завдяки Карлу Юнгом в минулому столітті. Його аналітична психологія базується на 12 унікальних архетипах особистості, які сьогодні застосовують не тільки в психології, але і в брендінгу. Від правильного вибору архетипу залежить успіх комунікації з клієнтом: в аудиторії має відгукнутися то, що показує компанія.

Конкретний кейс: бренд жіночої біжутерії, який можна уявити як двадцятирічну дівчину зі своїм унікальним стилем. Її архетип – шукач, який прагне до свободи. Жіночої аудиторії бренду хотілося б мати таку модну подругу, яка підкаже, як самовиражатися за допомогою прикрас. Коли клієнтка задумається про пошук свого стилю, вона згадає про бренд і звернеться до нього. Цей образ допоможе компанії вибрати елементи для брендингу, логотипу зокрема, щоб бути на одній хвилі з аудиторією.

Вибрати один лише архетип мало для того, щоб бренд і його логотип могли по-справжньому виділитися. Компанію потрібно обов’язково індивідуалізувати, зробити «єдиною і неповторною». Більш того, вибір архетипу – складна аналітична робота. За його розробкою можна звернутися до брендингові агентство, у якого є багате портфоліо з подібними кейсами.

2. Простий

За кожним логотипом варто задумка дизайнера, яка буде зрозуміла не кожній аудиторії. Вибір невдалого шрифту або хитромудрі форми, вкладені в логотип, ускладнюють його прочитання і наштовхують на логічне запитання: «І що це таке?» Зрозумілий, якісний логотип глядач розуміє з першого погляду: йому відразу видно, ніж приблизно займається компанія і хто її аудиторія.

Щоб логотип був зрозумілий аудиторії, потрібно врахувати кольору, шрифт, відстань між окремими елементами і їх сполучуваність один з одним. Нерідко виникає й інша проблема: розроблений логотип виглядає зрозуміло і привабливо, але при його зменшенні стає абсолютно нечитабельним. У кожного елемента логотипу повинна бути своя логіка, тому варто застосовувати незвичайні елементи з розумом, і тільки якщо вони не впливають на читаність написи.

З шрифтом для логотипу теж потрібно бути акуратним. Не всі шрифти підходять один до одного за настроєм: строгі шрифти із зарубками погано виглядають з рукописними, краще вибрати спокійні без зарубок, не підходять один одному і жирні шрифти – їх варто розбавити тонкими.

3. Податливий

Логотип повинен бути готовий до будь-якої ситуації: ніколи не знаєш, на якому носії він виявиться. Дизайнери повинні підготувати адаптивну версію логотипу під будь-який носій. Ось список must-have:

Чорно-біла версія на випадок, коли під рукою немає кольорового принтера.
Чітке зображення без зайвої деталізації. Такий логотип буде легко розпізнати і вишитим, і вигравіруваним, і надрукованим.
Логотип може бути перевернутим чи під кутом – для нього закони гравітації не працюють.

Краще заздалегідь прописувати список носіїв фірмового стилю, на яких плануєте розміщувати логотип, адже на металі і на склі він буде виглядати по-різному. В іншому випадку доведеться додатково замовляти у дизайнера розробку адаптивної версії логотипу під той чи інший носій, а така робота – трата часу і грошей.

З досвіду ми зрозуміли, що додати парочку універсальних носіїв, наприклад, футболку або стікери, в гайдбук бренду – відмінна ідея.

4. Привабливий

Не завжди використання трендового графіки – краще рішення для логотипу. Колись обсяг і «скляні» відблиски були в моді, сьогодні такі ефекти застаріли. Така ж доля чекає і популярні зараз 3D-букви, градієнт і накладення символів.

Краще зробити логотип нейтральним, з мінімумом ефектів.

По-перше, він легше запам’ятається клієнту – за часів кліпового мислення мозок не витрачає час на запам’ятовування деталей, він сприймає тільки яскраві, прості образи. По-друге, такий лого прослужить компанії довше, адже його не доведеться повністю змінювати з приходом нових трендів, а лише видозмінити в рамках ребрендингу. І по-третє, простий логотип легко адаптувати під будь-який носій, особливо під актуальний сьогодні цифровий формат.

Підсумуємо

Відповідний, простий, податливий і привабливий – такий логотип буде працювати на компанію. Але тільки логотип Не підійме миттєво продажу: йому повинні допомагати якісний сервіс, правильний брендинг і грамотна програма просування.

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь