2022 рік став рекордним для експорту української малини

Україна у 2022 році оновила рекорд експорту замороженої малини попри окупацію частини території, дефіцит робочої сили, дорогу логістику та атаки на енергетичну інфраструктуру.

Про це говориться у повідомленні EastFruit.

Так, експорт замороженої малини з України досяг 40 тис. т, збільшившись на 20% порівняно з рекордом, встановленим у 2021 році.

Зазначається, що понад 60% усієї замороженої малини українського виробництва було експортовано до сусідньої Польщі, яка збільшила імпорт української ягоди на 37% за рік. Загалом перші 11 найбільших імпортерів української малини у 2022 році — це країни Євросоюзу. На другому місці була Німеччина, потім Литва, Чехія, Нідерланди, Італія, Австрія, Бельгія та Франція. Усі ці країни імпортували близько 1 тис. т і більше української замороженої малини.

На думку економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, такий результат є перемогою України, адже за цих умов дуже непросто заморозити малину та зберегти її.

«Звичайно ж, українські виробники експортували цього року заморожену малину за першої нагоди, щоб знизити ризики. Тому не дивно, що вони були змушені знизити експортну ціну на продукцію порівняно з минулим сезоном. Проте рівень цін, які отримали й фермери, і переробники, повністю перекривав витрати на вирощування, переробку та зберігання ягоди. Отже, створював хороші можливі для збереження та подальшого розвитку цього сектору в майбутньому», — каже експерт ФАО.

Крім того, складна логістика не завадила українським виробникам розширити географію постачання. У 2022 році оптові партії української замороженої малини постачалися до рекордних 24-х країн світу.